Фотохудожник Михайло Урбанський: "Фотографувати - це як ловити метелика..."

Фотохудожник Михайло Урбанський: "Фотографувати - це як ловити метелика..."
Побачити красу навіть у не надто привабливих речах, яскраво розкрити людську особистість на світлинах, показати динаміку життя у всій його повноті вміє тернопільський фотохудожник Михайло Урбанський (37 р.).

 

Для нього ловити мить - це як ловити метелика, а фотографія - це мистецтво, глибину якого пізнає у щоденній роботі. Іноді він закохується у свої шедеври та дівчат-моделей. Тоді світлини виходять напрочуд вдалими, бо в них митець вкладає свою душу і всю свою майстерність.

"Фото - це постійний пошук істини"
- Чим вас приваблює мистецтво фотографії?
- Це постійний пошук істини, вдосконалення і краси. Навіть в купі металобрухту фотохудожник побачить свою красу. Так, нещодавно я робив фото хлібокомбінату у Полтаві. Там у мене вийшли дійсно "артові" світлини. Процес виготовлення хліба - захоплююче видовище. Ланцюги і могутнє важке обладнання, через яке проходить смачний продукт, нагадують казку-фентезі. Фотографуючи цей процес, я намагався передати те, що відчув - перш ніж потрапити на наш стіл, хліб має пройти певні "митарства".
- Якими своїми роботами найбільше пишаєтесь?
- Рік тому в арт-клубі "Коза" була фото-виставка боді-арту, авторами якої був я як фотохудожник та художник Василь Лисак, який розмальовував тіла моделей. Це була перша і єдина в Тернополі подібна виставка.
Пишаюся своєю співпрацею з колекціонеркою борщівських сорочок Вірою Матковською, книга якої проілюстрована моїми світлинами. Окрім цього видання, наприкінці березня цього року побачила світ книга карикатур "Як заробити на кризі", до якої я малював карикатури. Дуже важливим для мене стало знайомство з директором Полтавського хлібокомбінату Василем Гаврилюком. Я вже кілька разів проводив фотосесію на підприємстві. Мої натюрморти стали великомасштабними плакатами, якими обклеїли машини. Для мене це свого роду життєвий екзамен як для фотомитця.
- В яких виданнях друкували ваші фото?
- Практично у всіх періодичних виданнях Тернополя - у "RIA плюс", "20 хвилин", "Вільному житті", "Свободі", "Тернополі вечірньому", "Новій тернопільській газеті", "Місті"... Мої фото були і в кількох львівських ЗМІ. Певний час я був карикатуристом та фотографом журналу "Бізнес-компаньйон".
- Що дала вам робота в пресі?
- Вдосконалення з фаху. Завдяки роботі в газетах я маю певні напрацювання. Про мене дізналися люди - політики, бізнесмени, артисти. Тепер всі звертаються до мене, як до фахівця, а я намагаюся виправдати їхню довіру.
- З ким із відомих людей ще співпрацюєте?
- З акторами обласного драмтеатру, артистами філармонії. Фотографував тернопільські гурти "Джазова фіра" , "Холодне сонце", а також виконавців - Світлану Сорочинську, Тетяну Назарко, Діану Файко, Каріну Мазурик та інших.

Відео дня
>Мріє про зйомки з повітряної кулі
- А які фотосесії поки що залишаються у мріях?
- Я хотів би пофотографувати зйомки цікавого художнього фільму, політати на повітряній кулі і зробити фото з висоти пташиного польоту, а також зайнятися підводною зйомкою.
- Хто вибагливіший до фото - чоловіки чи жінки?
- 50 на 50. Всі ставлять певні вимоги до фото. Важливо знайти до кожного підхід. Попередньо поспілкувавшись з людиною, можна розкрити на фото її особистість. Крім уміння гарно фотографувати, треба бути ще й психологом.

"Славою потрібно ділитися"
- Як ставитеся до грошей і до слави?
- Слава мене навіть лякає. Вона може швидко прийти, але в ній легко "втопитися". До того ж про тебе можуть і швидко забути. Вважаю, що зі славою треба дружити і ділитися нею з іншими. Так мене вчила бабуся. А от грошей ніколи забагато не буває.
- А як щодо учнів?
- Звісно, вони у мене є. В перспективі я навіть хочу надавати приватні уроки фотографії. Інколи люди заходять просто з вулиці і цікавляться, як їм краще зробити те чи інше. Я залюбки пояснюю.
- Чи не боїтеся, що учні стануть вашими конкурентами?
- Не вважаю, що готую собі конкурентів. Я ділюся з ними своїми знаннями, досвідом і славою.

Фотооб'єктив розкрив горизонти
- Чи змінив якось ваш світогляд фотооб'єктив?
- Звичайно. Переді мною розкрилися нові горизонти. Завдяки професії у мене постійно розширюється коло знайомих, зростає статус і рівень знань. Фотоапарат має обмеження - кадр. Людина цього не бачить, спеціально не зосередившись. Фотографувати - це як ловити метелика.
- Знаю, що ви захоплюєтеся танцями. Чим іще?
- На бальні танці мене затягнула знайома. Так вийшло, що я танцюю й досі, а вона - ні. Також захоплююся стрільбою. При нагоді завжди заходжу в тир. Вміння влучно стріляти виробляє гарну реакцію ока. А ще люблю пірнати.
- Як любите відпочивати?
- Я прихильник активного відпочинку. Влітку - це сплави, а взимку - катання на санках і лижах у Карпатах. Люблю кататися на ковзанах та велосипеді, грати в боулінг.
- Як часто закохуєтеся у своїх моделей?
- Іноді я закохуюся у власні шедеври. Упродовж кількох хвилин можу дивитися на них, простежувати всі деталі і риси на портретах людей. У своїх моделей теж інколи закохуюся. Це допомагає мені в роботі - з'являється "політ", душа розкривається. У результаті портрет виходить красивим.
- Чи є у вас кохана людина?
- Є. (Загадково посміхається.).
Розмовляла Леся ЗАМОРСЬКА,
[email protected]

Довідка
Михайло Урбанський народився 23 квітня 1972 року у містечку Шумськ на Тернопільщині. Навчався в Тернопільському ПТУ №11. Служив на Біломорському флоті, де став військовим фотографом. Після армії працював фотографом у Тернополі, був фотокореспондентом місцевих періодичних видань. З 2007 року став співвласником фотостудії "Студія 7". Неодружений.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    молодець, Михайло! так тримати!

    Anonymous reply Anonymous

    Знайоме обличчя )))

    Anonymous reply Anonymous

    відносно фотографа неможу ніжого сказати-не бачила робіт. А от боді-арт (Василя) вразив своєю примітивністю ))))))))

    Anonymous reply Anonymous

    напишіть краще про Леоніда Тіта, от ця людина справді добилась чогось!

    Anonymous reply Anonymous

    Знаю цього хлопця, може не так гарно як ви, але досить давно. Пригадую, як показував правильно користуватись проф.фотоапаратом :) ;)

    Anonymous reply Anonymous

    писали вже http://te.20minut.ua/news/150073
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up