Штурм «борщівського стрільця» тривав секунд 20-30. Подробиці спецоперації

Штурм «борщівського стрільця» тривав секунд 20-30. Подробиці спецоперації

Розслідуванням трагедії займається міністерська комісія і прокуратура. Перші вивчають, як спрацювали тернопільські поліцейські і чому загинули працівники поліції. Органами прокуратури області здійснюється процесуальне керівництво та розслідування у кримінальних провадженнях, розпочатих за статтями 348 - посягання на життя працівника правоохоронного органу та 115 – вбивство.

За 2, 5 роки в зоні АТО тернопільська поліція не втратила жодного працівника. Лише 14 поранених. Останні загиблі були в 1999 р. – оцих людей згадували та поминали 22 серпня. Буквально наступного дня, 23 серпня, сталась трагедія, де загинули двоє борщівських поліцейських.

Нагадаємо, мешканець с. Бабинці Борщівського району, 46-річний Олекса Василюк, ввечері 22 серпня з мисливської рушниці убив свою дружину Оксану. Згодом, вночі і зранку 23 серпня застрелив ще двох поліцейських, після чого загинув сам в результаті операції спецпідрозділу поліції. З тих пір тернополяни нарекли Олексу «борщівським стрільцем».

Про деталі спецоперації розповів начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.

Відео дня

- Декілька годин наші хлопці вели з ним (Олексою – прим. авт.) перемовини, аби він не вкорочував собі віку. Треба було цього не робити, - каже Олександр Богомол. -  Переконували, розказували, залучали дочку, водили коломийки з ним. Він не погрожував працівникам поліції, а лише своєму життю. В один момент в нього з’явилась агресія.

Усі поліцейські були екіпіровані, мали напоготові зброю. Але від дробу захиститись дуже важко. Більшість дробин вхопило в себе дерево (у Сашка Рудика поцілили біля різаних дров – прим. авт.). Декілька дробин потрапили Саші в шию, пригадує Олександр Богомол.

  • Після цього було прийнято рішення блокувати злочинця, - розповів головний поліцейський краю. - Він закрився в стайні з двома вікнами, на підвищенні. Сидів фактично як в дзоті і стріляв в наших працівників. Вони були на віддалі, ховались за будинками. Все йшло нормально.

Працівники спецпідрозділу вивчили ситуацію, провели розвідку, з’ясували все по будівлі, евакуювали мешканців будинків навколо – зробили всі підготовчі етапи.

  • Мною було дано команду групі блокування, які спостерігали, аби злочинець не втік, стріляти у повітря, - розповів Олександр Богомол. - Бо наш спецназ саме заходив на об’єкт. Андрій в цей час саме визирнув приблизно на 10 см з-за кута будинку. І ці 10 см стали для Андрія фатальними.

В Андрія Чернятинського потрапила куля. Попередньо, це була куля «Жикан» з вертушкою. Вона розірвала плече – потрапила за сантиметр від бронежилета, - пригадує очільник поліції.

  • Я зупинив штурм, відвів спецназ, - каже Олександр Богомол. - Викликали швидку, яка стояла метрів за 500. Швидка під’їхала, але зона прострілу була 6-7 м, знову таки злочинець міг у людей вцілити. Я віддав наказ стріляти по злочинцю зі всіх стволів і по будівлі, де він перебував. Четверо побігли з ношами. Під прикриттям вогню витягнули Андрія. Поки ми його донесли до «швидкої», він вже помер. Після цього був наказ штурмувати, і буквально за хвилин 10 це все закінчилось.

На місце виїжджала голова Національної поліції Хатія Деконаідзе. Вона оглянула місце події, об’єкти, де «воювали» тернопільські поліцейські.

  • Хатія оцінила наші можливості і все, що ми там робили, - каже Олександр Богомол. – Міністерська комісія з 12 чоловік розбирала на запчастини кожен крок. Я вважаю, що цей випадок треба переглядати дуже серйозно і кожен виїзд, кожна слідча дія, кожен робочий день має бути зі зброєю. Навіть якщо це робота дільничного.

Всі, що були на місці події – усі були в бронежилетах і касках, стверджує пан Богомол. Ті, що були без них - перебували на відстані 200-300 м від епіцентру події і займались евакуацією людей з будинків навколо.

Під час штурму, який тривав секунд 20-30, - жоден з поліцейських не постраждав. Проводили його працівники спецназу. Всього дев’ятеро. Серед них троє працівників «Соколу» і шестеро - об’єднаного спецпідрозділу.

- Спочатку використовували світло-шумові і газові гранати – закидали всередину приміщення, - розповів п. Богомол. - Потім чекали 5 хвилин, - дали можливість злочинцеві здатися. Після цього знову закидали світло-шумові і газові гранати. Під захистом щитів бійці заходили до середини, здійснюючи постріли з автоматів.

Достеменно невідомо, коли загинув Олекса. Родичі стверджують, що у нього вцілили понад 10 разів. Олександр Богомол припускає, що Олексу поранили або вбили, коли тривав масовий обстріл, аби винести з поля бою пораненого Андрія. Це наразі розслідує прокуратура.  

  • Триває розслідування у кримінальному провадженні за фактом вбивства двох працівників поліції 23 серпня 2016 р., - повідомила прес-секретар прокурора області Леся Долішна.

Органами прокуратури Тернопільської області здійснюється процесуальне керівництво та розслідування у кримінальних проваджень, розпочатих за статтею 348 Кримінального кодексу України - посягання на життя працівника правоохоронного органу. Та за статтею 115 - вбивство. Призначено криміналістичні та судово-медичні експертизи. Виконуються слідчі дії з метою повного, всебічного та об‘єктивного дослідження усіх обставин кримінального провадження, запевнили у прокуратурі області.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Piter Savka

    Я думаю там під час штурму ше могло бути 2 трупи як мінімум. Як можна штурмувати ДЗОТ ???!!!. Чувак просто напевно перезараджався і вони то почули.
  • Анонім

    Один із загиблих правоохоронців мав поранення у груди, чому зараз пишуть, що усі були в бронежелетах та касках ...
  • Анонім

    отой штурм треба було робити одразу після того як він вбив дружину!!!!!!!!!!!   а не "бавитися" з ним! хотів себе вбити-хай би вбив! на одного дурня було б менше! я не розумію для чого і про що було з ним балакати цілу ніч! тепер маєте-говорили балакали сіли і заплакали! через хирню похоронили двох таких соколів молодих!(((( одним словом печалька!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up