Партнер рубрики Події

Архітектори не розуміють, що міська влада хоче зробити на Шептицького

Архітектори обласної спілки стривожені виділенням землі на розі вул. Шептицького та Медової, де стоїть павільйон для ремонту велосипедів. Вони переконані, що і тут міськрада дала згоду щось побудувати, не порадившись із фахівцями.


Поява нового об’єкта знову може бути з численними порушеннями як законодавства, так і норм ДБН. Містобудівної ради знову ніхто не скликав, хоча, зважаючи на розташування ділянки у Центрі, міська влада мала б це зробити.

- Про імовірне будівництво ми дізнались зі ЗМІ, - каже голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. – Тобто дізнались, що виділили землю і збираються реконструювати павільйон для ремонту велосипедів на Шептицького. Навіть якщо не заглиблюватись у те, законно чи незаконно виділяли землю, і кому, у нас є зауваження загалом щодо забудови цього вузла.

Так, як має виглядати ця частина Центру, архітектори розробили макет ще у 1996-1997 роках. Тоді на Шептицького планували діловий центр і будівництво приміщення обласної дирекції «Укрсоцбанку». Але все це так і не реалізували. Зараз же будується житловий будинок.


- Центр міста, тобто ділова частина, повинна мати відповідний вигляд, - каже Олег Головчак. - У таких місцях не ставлять малих архітектурних форм, тільки великі архітектурні об’єкти.

Сьогодні на цьому куті маємо ринок секонд-хенду. Приватний житловий будинок – уже із забитими вікнами, тобто його уже продали і готують, вочевидь, до знесення. І поруч – той павільйон із ремонту велосипедів. 


- Почувши, що там будуватимуть, я знову насторожився. Переконаний, що йдемо неправильним шляхом, - каже Олег Головчак. - Вже ніби й діє рішення від вересня 2014-го, що повинен бути детальний план території, якого я не бачив. Також мали бути містобудівні ради, бо виділяється ділянка в Центрі міста, а містобудівна рада - не у курсі. 

Відео дня


Пан Головчак вважає, що, навіть незважаючи на існування рішення виконкому про скликання містобудівної ради, у випадку виділення землі у Центрі архітектор міста повинен розуміти, що в таких випадках слід спілкуватись із колегами і радитись.
- Тим паче, що над тим вузлом робота триває років 30. І ніхто дрібних об’єктів там не «садив», - каже архітектор. – Тож порушення вже простежуються у тому, що на місці, де стоїть кіоск, і на такій відстані від дороги будувати не можна. Окрім того, цей кіоск стоїть на тепломережі. Отже, її потрібно переносити.


Приватний будинок, який поруч, узагалі перебуває у зоні «червоних ліній». Його реконструювати неможливо, згідно із законодавством. Тому в спілці не розуміють, як і якими об’єктами міськрада надумала забудувати той вузол.


- Той, хто проектує будівництво, повинен проектувати його у комплексі із сусідніми об’єктами, - додає пан Головчак. – Але на ділі маємо інше.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Roma Swetrov

    Мене лякають ключові фрази у статті:"проектувати його у комплексі із сусідніми об’єктами", "в спілці не розуміють, як і якими об’єктами міськрада надумала забудувати той вузол", " ніхто дрібних об’єктів там не «садив»", "У таких місцях не ставлять малих архітектурних форм, тільки великі архітектурні об’єкти." А чи потрібно тут будувати якийсь об’єкт взагалі. До відома голови спілки АРХІТЕКТОРІВ мала архітектурна форма це елемент благоустрою (альтанка, паркова скульптура, фонтан) і думаю проти цього ніхто б не виступив. Тут мова йде про реконструкцію тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності, за дивного визнання права власності і подальшого, уже майже законного, закріплення земельної ділянки. Давайте подивимось в історію. Не цими  роками, які зазначені слід користуватись. Згадаємо що там мав бути грандіозний, зроблений на професійному рівні проект художньої школи, але не пана Головчака а іншого архітектора, нажаль він помер, якщо мені не помилились у прізвищі то це Богдан Білоус (Білорус,  Білик). Кажуть проект зайняв перше місце не то по союзу не то по Україні.

    Тепер перерахуємо площі необхідні для школи, для ринку, для об’єкту  ринкової інфраструктури, що заступив бібліотеку, для ділового центру, житлового комплексу і у нас на всій території між вулицями Медова, Руська, Осрозького, Шептицького  ще не вистачатиме площі земельної ділянки навіть для розміщення необхідних стоянок авто, не кажу уже про

    Хоч зараз скажіть правду що за цими незаконними забудовами, вилученням землі із парків, лежать рішення архітектурних рад за Вашої участі або свідомого мовчання. Невже при затвердженні генплану ви не бачили що там у зелених парках є червоні плями? Чи може ви погодитесь що генплан сфальсифіковано?...Кожен день мовчання наносить непоправну шкоду місту.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up