Готуємо свинячу рульку в пиві

Якщо бажаєте ситну та смачну страву – рулька саме те, що треба. Крім того, така їжа досить бюджетна, що не менш важливо.
Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула
— Такі страви я називаю «рубаними» через їхню простоту, — розповідає Андрій Шкула. – Це не якась витончена кулінарія. Є кусень м’яса, не багато дій та додаткових інгредієнтів. Це майже як посмажити шашлик, але результат цікавіший. Вперше я цю страву спробував за кордоном багато років тому і ще дивувався, чому в Тернополі тоді таку їжу не пропонували. Насправді, може вона десь і була, але не дуже популярна. Зараз простіше, але вдома приготувати можна не гірше, ніж в якомусь закладі. Та й сам процес цікавий. Рецептів приготування і спецій – багато. Хтось маринує в пиві, хтось у чистому пиві варить. Але для мене такий смак надто насичений, тому пива даю не багато, а одна з основних спецій, що використовую – чебрець. Він дуже «дружить» з м’ясом, то ж якщо не маєте його, раджу доповнити перелік ваших спецій.
Одна така рулька заважує близько півтора кілограма, а це – 120 гривень. Дві обійшлися в 240 гривень і їжі вистачило для компанії чотирьох голодних чоловіків.
Всі етапи приготування в підписах до фото. Якихось особливих порад немає. Готувати можна як на мангалі чи грилі, так і в духовці. Гарніром буде картопля «в мундирі» з маслом та твердим сиром.
Фото 1
Для приготування рульки нам потрібні свинячі гомілки, спеції, в яких варитимемо (лавровий лист, духмяний перець, суміш перців, чебрець, сіль), пиво. Мед, гірчиця, оливкова олія та сіль потрібні для соусу, в якому запікатимемо. Картопля, масло та твердий сир – для гарніру
Фото 2
Усі спеції вкиньте до окропу та проваріть декілька хвилин. Якщо немає казана з вогнем, все це можна робити на плиті. Відвар соліть з розрахунку столова ложка солі на кілограм м’яса. Інші спеції – за смаком. Єдине – не варто зловживати духмяним перцем – дві горошини достатньо
Фото 3
Рульки треба добре вимити і при потребі, якщо є залишки щетини, обсмалити. Дуже важливо перед тим, як варити, зробити декілька надрізів шкіри. Вона дуже товста і міцна і якщо цього не зробити, то вона може, зварившись, «зняти» м'ясо з кості, а нам потрібно, аби все трималося купи
Фото 4
Проваріть рульки у воді зі спеціями пів години. Якщо вода не покриває їх повністю – перевертайте кожні 15 хвилин. Влийте пива. Чим воно темніше – тим насиченішим буде смак. У нашому випадку – просте світле пиво місцевого виробника. І це не реклама – купувати продукцію місцевих — правильно
Фото 5
Загалом рульки треба варити півтори години. Вийміть їх та остудіть. Тим часом приготуйте соус для запікання. У рівний частинах змішайте гірчицю, мед, олію. Посоліть. Густим шаром нанесіть на м'ясо. Залиште на 20 хвилин настоятись і — на розпечене вугілля
Фото 6
Запікати треба хвилин 40, перевертаючи, аби не пригоріло. Якщо готуєте в духовці, то часу треба стільки ж при 200 градусах. Поки м'ясо пропікається і набирає запах диму – зваріть декілька картоплин «в мундирах». Обирайте середнього розміру, аби процес не займав багато часу
Фото 7
Якщо картоплю взяли таки велику – розріжте навпіл. Якщо таку як на фото – придавіть її рукою так, аби трохи приплюснути, але не розвалити на шматки. Чи мангал чи духовка, а робіть це на фользі, аби було легко помістити на решітку чи деко
Фото 8
На кожну картоплину покладіть невеликий шматок масла, присоліть та натріть твердого сиру. Якщо його немає чи не смакує вам, то запікайте на грилі чи в духовці просто з маслом, а після, перед подачею, присипте зеленню
Фото 9
Іжа така — дуже проста, але смачна й ситна. Загалом приготування забрало менше трьох годин і не потребувало постійного чатування «над плитою». Пригощати такою стравою варто зі свіжими овочами або соусами до м’яса
Читайте також:
Готуємо макарони з куркою та запіканку з капустою і спагетті
Готуємо мариновані яйця та імбир
Готуємо тефтелі без м'яса та салат з гранатом
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.