Партнер рубрики Події

Батьки воюють з управлінням освіти за вихователя

Діти дуже полюбили свою виховательку й не хочуть її відпускати в іншу групу
Не забирати у їхніх діток улюбленого вихователя просять батьки місцевого дитячого садка №29. Вони звернулися в редакцію газети “RIA плюс” з проханням встановити справедливість.

- Як можна дійти до такого абсурду? - скаржиться мама Людмила Дмитрийчук. - В останній рік перед випуском у малюків із дошкільного навчального закладу забирають вихователя, яка вела їхню групу від початку.

П'ятирічна донечка пані Людмили Вероніка уже два роки відвідує садочок №29. Вихователь Оксана Семчишин, за словами мами, стала для дівчинки ніби другою мамою.

Як ремонт, то зразу до батьків”

Відео дня

- Вихователь знайшла підхід до дітей, тому і хлопчики, і дівчатка швидко звикли до неї, - додає вона. - Оксана Іванівна (так звати вихователя — прим. ред.) має великий стаж роботи, тому може підготувати наших дітей до школи. Але директор садочка Галина Мотрук вважає інакше. Вона вирішила перевести нашого вихователя, а замість неї дати нам іншого.

За словами жінки, батьки розчаровані таким рішенням адміністрації, тому після безплідної розмови з директором почали шукати правди в міському управлінні освіти і науки.

- Із проханням залишити вихователя Оксану Семчишин у нашій групі ми звернулися до начальника управління Ольги Похиляк та заступника Раїси Сауляк. Але вони так і не почули прохання наших дітей. Думки батьків також не врахували. Не розібравшись, посадовці наголосили на тому, що рішення є обґрунтованим і виваженим.

За півтора місяця активних дій батьків — написання листів, оббивання порогів чиновників тощо питання так і не зрушилось з мертвої точки, додає голова батьківського комітету Ольга Гордійчук.

- Директор наполягає на своєму, - каже жінка. - Якщо розібратися, то фактично садочки існують завдяки батьківській спонсорській допомозі. Як ремонт потрібно зробити, то відразу до батьків. Натомість нас, як ми побачили, навіть не бажають вислухати і зрозуміти!

Це великий стрес для дітей”

За словами голови комітету, батьки власним коштом облаштували групу, де навчаються їхні діти. Вони придбали шафу для іграшок, павільйони, планують міняти ковдри на ліжечках та інше.

Як розповіла пані Ольга, батькам говорять, що їхня вихователь сама погодилася перейти працювати в ясельну групу. Але вони підозрюють, що вихователь прийняла таке рішення не з власної ініціативи.

- Ні директор садка, ні представники управління освіти з нами нормально не поговорили, - говорить жінка. - Чому ніхто з них не хоче співпрацювати? Складається враження, що це — приватний садок. Хоча як у державних, так і в приватних навчальних закладах має панувати взаєморозуміння та повага. Ми хвилюємося за наших дітей. Адже за роки свого перебування в садочку вони довго “притираються” один до одного, звикають, а потім розчаровуються, бо дитячий колектив постійно оновлюється. До нашої групи, приміром, хочуть додати дітей з іншої групи.

У своєму колективному зверненні, яке батьки наразі направили в Департамент освіти і науки облдержадміністрації, батьки закликають чиновників прийняти справедливе рішення. “Ви, як педагоги, повинні зрозуміти, що заміна улюбленого вихователя — це великий стрес для дітлахів. Чому за рахунок нашого вихователя вирішується питання укомплектування закладу досвідченими працівниками? Враховуючи неспокійну ситуацію в країні, просимо не створювати неспокійну ситуацію для дітей”.

Повністю групу не оголила”

Директор дитячого садка №29 Галина Мотрук каже, що вона дбає про інтереси всіх дітей, які ходять у заклад.

- Я не працюю авторитарно. Ми з вихователем Оксаною Семчишин говорили, і вона погодилася перейти в ясельну групу, - говорить вона. - І для цього є підстави. Цього року в нас звільнилися і вихователь, і помічник вихователя, які мають досвід роботи з ясельними дітьми. На їхнє місце прийшли нові працівники. Я не можу не дати їм досвідченого педагога, який знає всі тонкощі роботи з такими маленькими дітками. Адже, по суті, вони тільки починають звикати до садочка, вчаться бути в колективі. Такі малюки навіть самостійно не можуть себе обслуговувати. Тому потрібен вихователь, який зможе скоординувати роботу тих, хто тільки розпочинає свою роботу в дошкільному навчальному закладі.

За словами пані Мотрук, вона не розуміє закидів батьків щодо створення стресових ситуацій для дітей.

- Ніякого стресу не буде, якщо самі батьки його не створять, - каже вона. – Я повністю групу не оголила. Там залишається один вихователь, яка раніше працювала з дітьми. З іншою частиною групи приходить інший педагог. Тим паче, остання вихователька вже неодноразово підміняла Оксану Семчишин, коли та була відсутня. Тому діти її знають.

Вихователь Оксана Семчишин у телефонній розмові підтвердила свою згоду перейти в іншу групу.

 

Раїса САУЛЯК (56 р.), заступник начальника управління освіти:

- Таке управлінське рішення керівника дитячого садка №29 є раціональним та обґрунтованим. Діти, які були в середній і старшій групі №2 — різного віку. Частина з них у вересні іде до школи, решта — залишилася. Таким чином створимо нову старшу групу №2. Вихователями в цю групу призначили Лесю Яремчук, яка є теперішнім вихователем середньої групи №2, а також — вихователя старшої групи, яка нині приєднується, — Ірину Шубалу. Логічно, що діти з обох груп мають почуватися комфортно. Вихователь Оксана Семчишин погодилася перейти до іншої малечі. У ясельну групу, куди вона переходить, наразі прийшли вихователі без досвіду роботи в дошкільному навчально-виховному закладі. Тому робота пані Оксани з ясельними дітками є вкрай важливою. Батьки пишуть в різні інстанції? Що ж, будемо відписуватися!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тато

    Закликаю всіх керівників шкіл і садочків цього року не збирати коштів на ремонти, подарунки і т.д. Давайте дочекаємось мирних часів! Невже так необхідні нові телевізори, вікна, штори і т.п.?! Редакціє, напишіть телефон, куди можна звертатись у разі виникнення скарг від батьків. Але не в управління освіти - то все одна банда! Можливо в прокуратуру.   Батьки, підтримайте нову європейську систему освіти! Не бійтесь піти проти верхівки школи. Якщо будемо робити все разом, то можемо добитись більшого! Не хотілося б нового майдану... Дістали вже вчителі фразами: це все для ваших діток! Та я за 1000 грн. накупую дитині фруктів, овочів, мяса, або піду з нею погуляю, чи куплю щось в її кімнату. Кожен директор прогинається під Похиляк, і прагне похвали. Директори!!!! Будьте патріотами! Не знущайтесь над  батьками, і так час скрутний.    Не забирайте кошти, котрі батьки витрачають на дітей! Та зараз фрукти купити - то вже розкіш! Почуйте нас, батьків, будь ласка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up