Як і де знайти ідеальну няню у Тернополі

Як і де знайти ідеальну няню у Тернополі
Маленька Дануся дуже прив’язана до своєї мами. Проте няні одразу вдалося знайти підхід до дівчинки
  • Година роботи няні у Тернополі коштує від 20 до 50 гривень.
  • Переважно нянь запрошують погодинно, проте є сім’ї, які готові платити няні зарплату за місяць

Потрібно кудись піти у справах, у театр, на весілля, роботу, а дитину залишити ні з ким. З такою проблемою стикається чи не кожна матуся. Кому довірити малюка? Де шукати няню? Чи можна довіряти чужій людині? З цими питаннями ми звернулися до мам, які вже мають досвід співпраці з нянями, та фахівців з підбору персоналу.

Як виявилося, залишати дітей із нянею нині не є дуже популярним у Тернополі. Про це свідчить опитування наших читачів на сайті. Зазвичай дитину з нянею залишають на дві-три години, а частіше шукають безкоштовну няню – тітку, сусідку, бабусю.

«Щоб шукати няню, треба десь знайти гроші. Тому, якщо так вже стається, що треба просити когось посидіти з дитиною, то на допомогу приходять родичі, друзі, сусіди. Нас, наприклад настільки виручали сусіди, які сиділи і зі своїми малятами, і нашими, що малий починав називати сусіда татом, а сусідку мамою. Звісно, тепер, коли треба допомогти сусідці, то інші справи відразу відкладаю», – пише одна з читачок на сайті.

Відео дня

За нянею – у Facebook

Як показало наше опитування, тернопільські мами шукають нянь за оголошеннями у соцмережах та газетах, у кадрових агенціях чи спеціальному центрі, який займається підбором нянь. Так, тернополянка Надія Гербіш нещодавно знайшла няню для своєї донечки Данусі завдяки соцмережі Facebook. Тут можна отримати рекомендації від друзів та переглянути сторінку людини, з якою матимеш справу.

– Я написала у себе на сторінці, що шукаю няню. Одна жінка відгукнулася: «Я няня». Потім багато людей почали писати у коментарях, що знають її і що вона дуже хороша няня, – розповідає Надійка Гербіш. – І справді, пані Тетяна одразу знайшла підхід до дитини та зуміла мудрими словами заспокоїти мене. До речі, я мала можливість побачити тепле спілкування цієї жінки з її донькою, і це теж для мене стало показником надійності.

Молода жінка додає, що її дуже хвилювало питання довіри, проте перше враження від няні було приємним, тому сумніви розвіялися. Няня провела з Данусею цілий день, хоча мама спершу планувала залишити дитину лише на дві години.

– Коли я зателефонувала і мені сказали, що все добре, я спокійно продовжувала вирішувати свої справи, – пригадує вона. – Дануся дуже прив’язана до мене. Та коли я прийшла, дитина гралася і не дуже звертала на мене увагу.

Надійка Гербіш каже, що якщо їй ще потрібна буде няня, вона вже знає, до кого звернутися.

– У себе на сторінці я так і написала, що можу поділитися контактами ідеальної няні, але якщо мені наступного разу буде потрібна її допомога, то я її позичу, - каже з посмішкою тернополянка.

Просіть паспорт і медобстеження

Якщо запрошуєте няню на роботу, попросіть у неї копію паспорта, результати медобстеження, радить голова Центру «Бебіко» Ольга Гордієнко, яка має 10-річний досвід роботи з нянями.

– В обов’язки няні входить вміння доглядати за дитиною – від новонародженого до 3-5 років, прогулянка, сон, розвиваючі ігри, приготування дитячих страв, прасування дитячого одягу, – каже вона. – Дуже важливою останнім часом є стресостійкість – вміння няні поводитися та правильно відреагувати, коли в дитини істерика. Колись давно, коли був серіал про няню Віку, то діти хотіли собі таку ж няню. Зараз особливих умов немає. З нянею зустрічаються, дивляться, як дитина на неї реагує. Є няні, до яких діти йдуть одразу, є такі, до яких не йдуть.

Зараз багато мам мають часткову зайнятість, тож дітей доводиться залишати з нянею на кілька годин пару разів на тиждень. Хоча шукають няню і на повний робочий день. Загалом робота няні у Тернополі коштує 20-50 грн за годину. Утім, нині няні не дуже мають попит, очевидно, це пов’язано зі складною ситуацією у країні. Тож частіше тернополянки просять посидіти з дитиною сусідів, бабусь, тіток.

– Два-три роки тому у молодих мам більш поширеним був повний робочий день, тож вони залишали на няню навіть дуже малесеньких діток, – каже Ольга Гордієнко. – Тепер мами стараються самі залишатися з малюками. Модне грудне вигодовування, і про це багато говорять. Тож через це мами більше часу приділяють своїм дітям.

Залиште всі потрібні телефони

Перед тим, як взяти на роботу няню, з нею варто зустрітися хоча б три рази, радить фахівець.

– Спершу – самому, потім – з дитиною, – каже пані Гордієнко. – Якщо є можливість, добре якщо у співбесіді беруть участь і мама, і тато. Адже жінки більш емоційні, а чоловіки практичніші і в них інше бачення людини. Враховувати думку чоловіка важливо. Ніколи не проводьте зустріч удома. Це має бути за межами помешкання, бо ви не знаєте, хто до вас прийде. І якщо людина не сподобається, вона не знатиме, де ви живете, і не набридатиме. Зрештою, зустріч на нейтральній території буде комфортнішою для обох сторін.

Не бажано брати няню, яка працювала у друзів чи знайомих, продовжує співрозмовниця.  Адже наші жінки люблять поговорити про особисте, і таке обговорення може бути не дуже приємним для вас.

– Є багато нянь, вихователів, які працюють у дитсадках, але шукають собі підробіток, – каже Ольга Гордієнко. – Це надійно, адже людина має педагогічні навики, проходить медобстеження. До речі, коли я беру на роботу няню, то прошу, щоб вона пройшла флюорографію та огляд у гінеколога. Я не кажу про санітарну книжку, бо в нас дуже часто її просто купують. Якщо ви вже обрали няню, обов’язково складіть для неї список номерів телефонів – мами, тата, педіатра.

Коментар

Світлана ПОВАР, менеджер із персоналу «Асоціації роботодавців»:

– Особливого попиту на нянь останнім часом немає, але він буде. Бо в нас багато розумних жінок, які хочуть реалізувати себе у житті. Втім, хочу зауважити, що зараз більше з’явилось тих, кому потрібна няня, ніж тих, хто шукає роботу няні. Хоча років п'ять тому все було навпаки. До нас часто приходили вчителі, які вийшли на пенсію і мали ще багато енергії та ентузіазму, щоб працювати з дітьми. До речі, влітку до нас звернулася молода мама, в якої троє малих дітей. Вона пропонувала зарплату 200 грн за день і нескладні обов’язки – забрати дітей з садочка, школи, вивести на прогулянку, простежити, щоб діти поїли, поспілкуватися з ними. І ми ледве знайшли цій мамі няню. Може, тому, що це було літо і багато людей - у відпустках.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Зоряна Малич

    Справді за 20 грн реально знайти няню але для стабільноі роботи,а не на 1-2год раз у тиждень
  • Юсі

    гг може нулик загубили)))

    Євгенія Цебрій reply Юсі

    дані точні... менші гроші очевидно беруть няні, які залишаються з дитиною не на одну-дві години...
  • Анонім

    Журналісти, у вас - застарілі дані. За 20 грн. за годину погодиться брати на себе відповідальність за дитину хіба що якась аферистка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up