Журналісти перевірили кавуни та диню з супермаркета і ринку. Нітратів у них порівняно небагато. Та все ж доїдати солодку м'якоть до самої шкірки не варто - там нітратів більше
Скільки нітратів у кавунах і динях, які тепер продають на ринках і у магазинах, перевірили журналісти «20 хвилин». Вирушаємо за баштанними у супермаркети. У «Сільпо» на Живова минулого тижня ще не було ні кавунів, ні дині. У «Новусі» були лише кавуни, тож купуємо половину, бо на четвертини тут не ріжуть. Ціна за кілограм - 9,49 грн. Наскільки зрілий кавун, видно одразу – багато білих зернят.
Кавун і диню купуємо ще й на ринку на Шептицького. Диню тут віддають у середньому за 22-25 грн за кілограм, кавун у роздрібній торгівлі в середньому коштує 8 грн, на гурт – 6 грн.
Торговці кажуть, що баштанні - з Херсонської області. Диня - сорту «Амал», «Карамель». Вона соковита, ароматна. Великі дині важать 2,5-3 кг, торговці називають такий розмір «трійкою».
А кавуни сортів «Тайфун» і «Товган». Перший із цих сортів за розміром невеликий, ближчий до середнього, може важити від 6 до 10 кг, а другий - середнього розміру, плоди великі, можуть сягати навіть до 15 кг. У серпні на тернопільських ринках буде багато кавунів сорту «Американка». Це великі плоди вагою 16-22 кг. Наприкінці серпня привезуть сорт «Продюсер», овальні кавуни середнього розміру на 8-12 кг.
Ільгар Алієв розповідає, що возить кавуни у Тернопіль близько 30 років. Поки що привіз кілька тонн кавунів сорту «Товган».
- Ми його ще пісочним називаємо, бо росте на піску. Це найкращий кавун, соковитий, солодкий, - хвалить свій товар пан Алієв. – Кавуни просто з баштану.
Чоловік розповідає, що має справу з гуртовими покупцями, його кавуни беруть багато магазинів Тернополя. Він радить вибирати кавуни, поплескуючи їх так, як грають на барабані. Звук повинен відлунювати дзвінкий, відкритий. Якщо звук глухий, такий кавун може бути незрілим чи зіпсутим. Щодо смаку, то немає різниці - кавун чи кавуничка. Кавунички можуть шукати спеціально, якщо хочуть мати насіння. А смак за цією ознакою не відрізняється.
Вибираючи диню, торговці радять її понюхати – диня повинна мати приємний аромат. Якщо диня стигла, коли береш її в руку, невеликий за розміром плід буде важчим, ніж здається на перший погляд. Менш соковита диня важить мало. Кажуть, що хвостик не повинен бути сухим. А загалом диня має бути щільною і твердою на дотик.
Радять купувати диню там, де її викладають на піддони в один шар. А якщо продають у картонних ящиках, то не більше, ніж у два шари. Тоді плоди не пошкоджуються. Кавуни більш витривалі – їх можуть викладати і в два шари.
Куплені кавуни і диню несемо на перевірку в лабораторію ветсанекспертизи на ринку на Шептицького.
Цього разу не просто перевіряємо вміст нітратів у кавунах, а визначаємо їх вміст усередині кавуна і в межах 3 см від шкірки.
Починаємо з кавуна з супермаркету. Звідки його привезли, у магазині нам не змогли повідомити, сказали лише, що український.
М’якоть кавуна з середини плода в лабораторії натирають на тертці. На електронній вазі зважують м’якоть із соком - для дослідження потрібно 10 грамів. Доливають 50 мл алюмокалієвих квасців, перемішують усе скляною паличкою, ставлять аналізатори, і чекаємо результат. Потім те ж роблять із м’якоттю, яку зрізали біля шкірки. Результат - 2,0 мг/кг і 8,4 мг/ кг відповідно. Отож, хоча і концентрація нітратів у кавуні незначна, очевидно, що більше нітратів кавун накопичує у м’якоті біля шкірки. Тому ретельно доїдати м’якоть зі скибки не варто, особливо дітям.
Також перевіряємо кавун з ринку, він - з Херсонської області. Досліджуємо м’якоть зсередини і біля шкірки. Тут концентрація нітратів однакова – по 1,7 мг/кг.
Диня з ринку теж безпечна. Нітратів - 21,9 мг/кг. Нагадаємо, гранично допустима кількість нітратів для дині 90 мг/кг, а для кавуна - 60 мг/кг.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер