Тернополянина обурили благодійні внески в лікарнях

Навіть якщо хворий не сплатив благодійного внеску, у допомозі йому не відмовлять, пояснює головний лікар. А внески потрібні через те, що медзакладам катастрофічно бракує державного фінансування

У лікарні наполегливо просили здати благодійний внесок, розповідає тернополянин Юрій, якому нещодавно видалили апендицит. Найбільше його образило, що називали суми.
Адміністрація ж лікарні запевняє, що ніхто пацієнтів до жодних сплат не змушує. Але пропонувати робити доброчинні внески мусять, адже державного фінансування катастрофічно не вистачає.
Такі добровільні внески пропонують сплачувати у кожній тернопільській лікарні, де працюють волонтери із обласного благодійного фонду милосердя та здоров’я. Проте у фонді залишається тільки 3% з цієї суми - решту повертають у лікарню. Це підтвердила й керівник Тернопільського обласного фонду милосердя і здоров'я Ганна Маціпура. Згідно з договором, який вони уклали з лікарнями, всі ці кошти повинні йти безпосередньо на закупівлю медичних препаратів. А волонтерами, до речі, як зазначили у фонді, є частина персоналу самих лікарень.
Проблема в тому, що у лікарнях ті “добровільні” внески не просять, а вимагають, - наполягає 23-річний тернополянин Юрій (прізвища з етичних причин не вказуємо - прим. ред.). - Я два тижні тому потрапив у комунальну лікарню швидкої допомоги із загостренням апендициту. Сказали робити операцію. Але перед тим попросили дати пожертву у фонд для незахищених верств населення у розмірі 20 гривень. Казали, що це майже обов'язково, бо всі дають. А коли виписувався звідти, то уже сказали заплатити в той же фонд 250 гривень і показали список з іменами й прізвищами восьми людей, які внесли пожертви в той день. Дивно, що навпроти всіх цих імен стояла одна і та ж цифра - 250. Що ж це за добровільний внесок такий?
Коли ж чоловік відмовився, то медсестра, за його словами, наполягла заплатити, бо так “треба”.
Куди ж ідуть ці “благодійні” гроші? - запитує чоловік. - Якщо всі ліки купуєш сам, а посуд та інші необхідні побутові речі приносиш з собою з дому...
За словами головного лікаря тернопільської комунальної лікарні швидкої допомоги Ярослава Чайківського, такі внески збирають не медичні працівники. Їх беруть тільки волонтери і лише на добровільній основі.
І незважаючи на те, сплатила людина якусь суму в фонд чи не сплатила, лікар не відмовить їй у лікуванні. Адже за таке передбачена кримінальна відповідальність, - продовжує головний лікар. - І те, що тому чоловікові назвали суму в 20 чи 250 гривень, то, напевне, волонтер просто підказала йому приблизні суми, які люди жертвують на доброчинність. Для лікування це не є великі гроші. Адже хто хоч раз був у лікарні, знає, що порівняно із цінами медикаментів, це мізерні кошти.
Але вирішувати, скільки грошей давати на доброчинні пожертви і чи давати їх узагалі - право кожного окремого громадянина, наголошує пан Чайківський.
Найбільшою проблемою, заручниками якої стали всі українці, у лікарні називають катастрофічно низьке фінансування медицини. Тому, щоб лікарня могла більш-менш нормально функціонувати, доброчинні внески просто необхідні. Адже на ліки для одного пацієнта держава виділяє 20 гривень на день, додає головний лікар.
А до нас часто привозять людей з важкими травмами і без свідомості просто з місця аварій, - продовжує заступник головного лікаря з лікувальної частини міської комунальної лікарні швидкої допомоги Євген Голик. - Щоб зберегти їй життя, потрібно ліків більш ніж на тисячу гривень. Це все лікарня забезпечує за власний рахунок, тобто саме завдяки тим благодійним внескам. Адже в нашому розпорядженні обмаль часу. Немає змоги шукати родичів чи інших близьких, хто оплатив би лікування.
Буває, продовжує пан Голик, лікарі й не знають, чи взагалі в тієї людини є сім’я і чи має вона гроші. Але допомогу їй обов'язково нададуть.
- Є різні люди, серед них трапляються конфліктні. Вони, можливо, цілеспрямовано влаштовують скандал, щоб спровокувати установу, - вважає головний лікар. - Але з одиничного випадку не варто робити кардинальних висновків. Адже той чоловік не дав тоді жодної гривні у благодійний фонд. Тому й не треба говорити, що лікарня когось до чогось змушує. Йому якісно провели операцію і відпустили додому. Щодо списку, про який розповів пан Юрій, я не можу нічого коментувати, адже керівництво лікарні чи самі лікарі не мають до цього жодного стосунку. Цим займаються волонтери з фонду милосердя.
Кореспондент 4 серпня спробувала знайти старшу медсестру-волонтера у відділенні хірургії, де лежав пацієнт. Але там уже була інша жінка, яка сказала, що щойно вийшла із відпустки. На прохання показати той список, в який записують благодійників, запевнила, що нічого про це не знає, адже сама - не волонтер.


Світлана МАЛА

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (94)
  • Anonymous

    Існує конституція,в якій записано,що медичні послуги у державних мед.установах надаються безкоштовно,будь які оплати вважаються хабарем.А хабар- це злочин,а за злочин (хабар)передбачена кримінальна відповідальність.Поважаймо конституцію,панове!

    Anonymous reply Anonymous

    ту конституцію хіба що в туалеті читати. вона до реального життя ніякого стосунку не має. особисто мені страшно йти до лікаря без грошей. той доктор за безплатно до смерті залікує. хоча гроші заплачені доктору не дають ніякої гарантії, що він вам реально допоможе, ну хіба ставлення буде більш уважне. на тернопільську область толкових лікарів не густо...і попасти до них не просто.
  • Anonymous

    У моєї доньки теж було весною дві операції. З нас нахально здерли два рази по 50грн. на благодійну пожерту.Цікаво, чи не бояться вони Бога за таку благодійність?.Лікарі-хабарники , різники ...Тільки підраховують гроші після клжної операці
  • Anonymous

    Не давати!
  • Anonymous

    є і четвертий варіант: задушити такого паскудного анестезіолога ,який рахує пакети коло супермаркетів і заглядає через вікна на яких машинах привозять пацієнтів.....

    Anonymous reply Anonymous

    я так думаю якщо є гроші на атомобілі, бензин, ремонти і мясило.....то нічого страшного не станеться якщо їх трохи потратити на власне здоров'я....тим більше що воно є саме важливіше з усього вище перерахованого.

    Anonymous reply Anonymous

    З одним лише згідна, що здоров'я - це найважливіше. Люди і так платять за своє здоров'я купуючи не такі й дешеві ліки. Беруть останні заощадження і прямують до аптеки. А оці примусові внески - це просто нахабство із сторони лікарів. Мені дуже цікаво чи Ви також вивертаєт кишеню і відраховуєте останню копійку і віддаєте такому самому хаму як ви п.анастезіолог. Думаю, що ні. І не вам судити про автомобілі і т.д. Якщо мала зарплата - ШУКАЙТЕ ДРУГУ РОБОТУ. І 12 років навчання - це не є показник. Не тільки ви одні вчились по кільканадцять років.

    Anonymous reply Anonymous

    Цікаво, яка ваша,п.анастезіолог, думка на рахунок "хабарів" вчителям та благодійних внесків у школах? Проведіть паралелі між собою та вчителем і з гордістю скажіть - так, я готовий постійно платити, бо зарплатня у вчителя також невисока, а праця важка!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up