Юрій Матвійчук розробив мультимедійний проект "Астрономічні презентації"

Юрій Матвійчук розробив мультимедійний проект "Астрономічні презентації"
Він єдиний із наших земляків публікується у науковому журналі "Вселенная. Пространство. Время". І його коротка, але насичена зорями біографія зайвий раз підтверджує, що немає пророка у власній вітчизні

Як і всі генії - він дивакуватий і не завжди сприймається оточуючими. Уявіть, вас перестріває юнак із хрестом у руках, у спортивних штанях і зі швидкістю звуку комп'ютерної клавіатури говорить вам про Всесвіт. Коли хвилюється, говорить ще швидше. Втім, якщо дослухатись, його термінологія нічим не відрізняється від тієї, що ми слухаємо під час наукових консиліумів.
Я його перебиваю запитанням: "Що, не завжди хочуть слухати?" Юнак знічується і повільно починає свою недовгу і просту розповідь.
Він: Юрій Матвійчук народився в Тернополі, але ось впродовж 20 років мешкає у Кременці. Так сталося, що батьки розлучилися в рік його народження. І зараз він мешкає разом із мамою. Батько подався десь до Росії. В 12 років хлопця як "перемкнуло". При черговій систематизації домашньої бібліотеки натрапив на старезну книгу Воронцова-Вельямінова. Порепана, без обкладинок, саме вона змінила його світ.
З того часу і сам зібрав величезну бібліотеку, просте захоплення переросло в системний науковий підхід і він вирішив замінити існуючу програму викладання астрономії у загальноосвітніх школах.
Мультимедійний проект "Астрономічні презентації" створений для викладання предмету в умовах, які забезпечують кабінети інформатики у більшості шкіл і спеціально адаптовані під них. Тобто, крім багато іншого, вони створені ще й для підтримки голосу вчителя на уроках. Схеми, таблиці, явища природи, проте, краще раз побачити, ніж 100 раз почути. На кожен урок по 40-70 оригінальних слайдів. Їх близько 1000. Всі презентації адаптовані під тематично-календарне планування, проведення уроків астрономії, затверджене міністерством науки і культури України. І повністю відповідають шкільній програмі.
- Це ж те, чого у нас немає, - скажуть вчителі.
Як виявилось, є, і частково використовується у школах Кременецького району.
Юрій Матвійчук за спеціально розроблене космічне слайд-шоу і мультимедійні презентації отримав дві нагороди конкурсу "Сяйво надій", що проводилося в Києві. Він єдиний із наших земляків публікується у науковому журналі "Вселенная. Пространство. Время". І його коротка, але насичена зорями біографія зайвий раз підтверджує, що немає пророка у власній вітчизні. Проте, на мою думку, все залежить від нас. Гадаю, що після цієї публікації зацікавляться юнаком місцеві видавництва, обласне управління освіти. Я вже не кажу про управління, що займається розвитком інтелектуальних здібностей та ідей нашої молоді. Не все ж обслуговувати їм доморощених політиків і перейматись перманентними виборами та перевиборами. А головне - щоб вони хотіли це почути.

Олександр СМИК

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    "Він: Юрій Матвійчук народився в Тернополі" а де ж слова які мала б говорити "Вона?" чи Він сам із собою вів монолог? :) ггг

    Anonymous reply Anonymous

    Панове, автор не дав моєї адреси, ось вона [email protected] З повагою Юрій Матвійчук

    Anonymous reply Anonymous

    Панове, автор не дав моєї адреси, ось вона [email protected]
  • Anonymous

    Цікаво, хотілось би почачити: "краще раз побачити, ніж 100 раз почути". Коли буде презинтація, чи де вже є?
  • Anonymous

    як це "зі швидкістю звуку комп'ютерної клавіатури"??? ))
  • Anonymous

    просто супер!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up