Травники переконані, що трави, заготовлені власноруч, мають більшу силу, ніж аптечні. Адже знавці лікарських трав щороку заготовляють свіжі збори, а аптечний крам продають набагато довше. А 80% корисних рослин можна вирощувати у себе біля дому, наприклад, материнку, нагідки, ромашку, лілію, горицвіт, буквицю, дельфіній, садову руту, рожу, волошку.
Вивчила енциклопедію
Тернополянка Галина Зелена вже багато років займається збором трав. Для цього три роки день і ніч вчила напам’ять енциклопедію лікарських рослин Гроздинського, де описано 1300 рослин. Вже більше 15 років жінка збирає цілющі рослини у лісах і вирощує на 30 сотих своєї землі у селі на Тернопільщині. Трави продає на Центральному ринку. Пакетик чи пучок зілля віддає за 3-5 грн, а деколи і дорожче.
Каже, жінки найчастіше просять трави від мастопатії, геморою, збори для волосся, чоловіки цікавляться допомогою при запаленні простати, імпотенції.
Головне, каже травниця, знати, коли збирати і як правильно сушити траву. А з яким настроєм людина збирає траву, значення немає.
Зараз цвіте липа, можна також заготовляти малинові гілочки, суничник, тож цю пору жінка радить максимально використати для збору трав.
Трави збирає у вихідні
Майже щовихідних фітотерапевт Марія Тройчак вирушає збирати лікарські трави, адже від ранньої весни і аж до пізньої осені є що збирати. Виїжджає у Карпати, Гусятинський, Монастириський райони, де екологічно чиста місцевість.
- Всі ліки у нас є під ногами, все цілюще, але люди не вміють цим користуватися, - каже Марія Тройчак. – І навесні, і влітку можна збирати молоді листочки смородини, ожини, малини, кропиви. Їх можна додавати в салати, а кропиву добре додавати в борщ, як колись робили наші бабусі. В ній вітаміну С і А більше, ніж у лимоні й моркві. Крім того, її і до запіканок можна додавати. Краще кропиву збирати навесні, але і зараз ту кропиву, яка цвіте, можна використовувати для оздоровлення.
Влітку головне не пропустити збір липи. Її треба зібрати до Свята Купала.
Зараз можна зібрати листя чи цвіт малини, яка цвіте ціле літо, посушити і цілу зиму пити чай, заготовити суничник, гілочки і цвіт малини, ожину – чаї з такої суміші покращують імунітет. Для очищення крові варто попити вишню і горобину, краще – цвіт, але можна і молоді гілочки. Однак уже не сушити, а свіжі скласти в банку і тримати у холодильнику.
- Для приготування настою беремо з холодильника різні гілки.Їх треба варити, довести до кипіння, поварити 30-40 хвилин, каструлю закутати, настояти 3-4 години, а тоді пити, - розповідає Марія Тройчак. - Пізніше можна насушити дикі груші, яблука і теж використовувати для чаїв, особливо тим, хто має проблеми з нирками. Ми звикли, що узвар робимо тільки на Святий вечір, але з диких яблук чи грушок його корисно варити частіше. Туди додайте квітку чорнобривців, то буде і смак особливий, і користь. Адже так виводимо уратні солі, також цей настій корисний для тих, хто має подагру.
При кожній хворобі – інша трава
Деякі лікувальні чаї краще готувати не з сухої трави, а зі свіжої, наголошує фітотерапевт.
Акацію заготовляють для приготування ліків при мастопатії, фіброміомі і для зовнішнього застосування - при судинних захворюваннях – для мазей, настоянок, олійок.
Таку олійку, за словами співрозмовниці, треба втирати по судинному руслу знизу догори по нозі вранці і ввечері. І тоді людина не має проблем. У такий спосіб максимально зберігаються усі ефірні олії. А коли трави привозять додому чи їх два тижні перекидають, бо не доходять руки, а тоді щось намагаються з них зробити, користі них не буде.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер