«Запрошують працювати за кордон, але мені цікаво тут», каже тернопільський конструктор

«Запрошують працювати за кордон, але мені цікаво тут», каже тернопільський конструктор
Так виглядає машина, яка бере участь у змаганнях зі спортивного автомоделювання. Вона може розвивати швидкість 260 км/год, каже конструктор Андрій Абрамик

Художник-конструктор обласного театру актора і ляльки Андрій Абрамик розповідає про своє захоплення – спортивне автомоделювання.

Ще з дитинства він займається виготовленням швидкісних машин, які досягають максимальної швидкості. Чоловік часто бере участь у змаганнях в Україні та за кордоном та є майстром спорту зі спортивного автомоделювання. Нещодавно пан Андрій із колегами повернувся з фіналу чемпіонату України з Хмельницького. А наприкінці липня збирається на чемпіонат світу до Польщі.

Андрій Абрамик захоплюється атомоделюванням ще з п’ятого класу. Каже, спершу на гурток у Станцію юних техніків записався його двоюрідний брат. Згодом брат став бізнесменом, а для пана Андрія автомоделювання стало захопленням на все життя. Йому він присвячує весь свій вільний час. Сам виготовляє машини і їздить із ними на змагання. Побував у різних країнах, був призером Кубка Європи. Загалом автомоделювання – недешевий вид спорту, машинка для участі у змаганнях коштує тисячі євро.

– Такий вид спорту дуже популярний у Німеччині, Швейцарії, Естонії, – каже пан Абрамик. – На змагання збираються по 100-200 учасників. А от у Тернополі професійно таким видом спорту займаються лише троє.

Відео дня

Наприкінці липня Андрій Абрамик разом із колегою Андрієм Якимівим у складі збірної України їдуть на чемпіонат світу зі спортивного автомоделювання до Польщі. Змагання стартують 24 липня у місті Піла.

– Там є місцевий олігарх, який є фанатом цього виду спорту. Він збудував величезний спортивний комплекс технічного спрямування, де є трек для таких машинок, – каже Андрій Абрамик. – До речі, місто Піла – таке, як Тернопіль. Там на період змагань вже немає жодного вільного готелю.

Пан Абрамик каже, що принципово виготовляє машини сам. Хоч подібні можна просто придбати і їздити з ними на змагання, так дехто і робить. Ціна такої машини - від 5000 євро.

– Є фірма, яка на замовлення виготовляє такі машинки. Її власник свого часу теж займався автомоделюванням, потім заснував концерн. Це, мабуть, єдина фірма в світі, яка робить такі машинки, – каже пан Андрій. – Я ж принципово роблю все сам. І ці машини мені дорожчі. Мені цікавіше придбати всі деталі, шукати про них інформацію, створювати технології.

Виготовлення машини - дуже складний процес. Як каже співрозмовник, при цьому застовують такі хайтек-технології, яких в Україні, мабуть, немає.

– Наприклад, у моїй машині керамічні підшипники, високоточні матеріали. Поршень у мене надзвичайно досконалий, хіба що на «Формулі-1» такі використовують, – каже чоловік. – Всі деталі я роблю сам, тільки метал доводиться купувати. Адже таких технологій, за якими виготовляють цей метал, у нас просто немає.

Захоплення автомодельним спортом недешеве і тримається на ентузіазмі, додає конструктор. Адже постійно потрібно вкладати кошти. Якщо ж є нагороди на змаганнях, то вони незначні і лише покривають витрати на дорогу.

– Приміром, один керамічний підшипник до машини може коштувати 130 євро, а таких потрібно штук 30, – розповідає чоловік.

Фахівець такого рівня, як Андрій Абрамик, уже давно міг би працювати у закордонній компанії. Та, як каже він, його таке не цікавить.

– У 1990-ті, коли зарплату платили гречкою, один російський бізнесмен запрошував їхати до нього працювати і пропонував мені зарплату 1000 доларів. Тоді як у нас зарплата була 5 доларів. Але я не поїхав, – каже чоловік. – І зараз запрошують, але мене таке не цікавить. Мені цікаво тут. Я не з тих людей, які за першим покликом побіжать працювати за кордон. Такі мої переконання.

Андрій Абрамик разом з однодумцями хоче відродити та популяризувати автомодельний спорт у Тернополі. Вони планують провести у місті показові виступи чи змагання, але для цього потрібно підготувати спеціальний трек на картинговій трасі.

До слова, Андрій Абрамик вже 28 років працює у обласному театрі актора і ляльки

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up