Партнер рубрики Події

Не зареєструвавши базу, тернопільські підприємці можуть «влетіти» на тисячі

Нові штрафи від 8500 гривень до 17000 гривень загрожують тернопільським підприємцям вже з 1 січня 2012 року. Для великих підприємств вони, можливо, й некритичні, а ось маленькі компанії - можуть знищити.

Такі ризики приховує України №2297-VI від 01.06.2010 р. «Про захист персональних даних». Він пройшов практично не поміченим для більшості тернополян. А тим часом він набув чинності 1 січня 2011 року і стосується практично кожного підприємця та підприємства. А тепер, якщо підприємець не зареєстрував базу даних, то з нового року може отримати штраф або й кримінальну відповідальність. 
- Повідомлення про це я отримав минулого четверга на електронну скриньку від нашої ради підприємців, - каже підприємець Євген Чофай. - Спочатку не звернув уваги, а коли сів, передивився, почитав, то забив на сполох. Дякуючи людям, які повідомили про це, я уже відправив заяву, але багато хто і не знає про таке! Таке враження, що розраховують на те, що люди не встигнуть подати заяву і їх оштрафують.
Підприємця ж дивує, для чого потрібна реєстрація такої бази. Адже персональні дані працівників уже є всюди – і податковій, і в службах соціального захисту, і в будинку праці. Тож реєстрація, на його думку, - дублювання.
- Виходить так, якщо ти маєш найманого працівника, то всі його дані не можеш комусь передавати, - продовжує він. - Але кому їх передавати? Однак заяву я вже подав і всім рекомендую. Адже сплачувати такий штраф – нереально.
Що вважати базою даних
- Кожне підприємство має найманих працівників чи співпрацює з фізичними особами — підприємцями, чи надає послуги, чи продає товари фізичним особам, - роз’яснює Оксана КУКУТЬ, керуючий партнер Юридичної компанії «Право 24». - При цьому отримує їх персональні дані. Та й кожна інтернет-компанія має бази даних, а отже - здійснює обробку персональних даних та володіє відповідною базою. Що ж таке персональні дані? За законом - це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Ось таке доволі загальне поняття.
Але безперечно, якщо ви знаєте ідентифікаційний код або прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, місце проживання, або електронну адресу особи - це персональні дані, продовжує юрист. І вони підлягають захисту. На їх обробку потрібен дозвіл від власника даних. База з такими даними підлягає реєстрації.
Обробка персональних даних - будь-яка дія або сукупність дій, здійснених повністю або частково в інформаційній (автоматизованій) системі та/або в картотеках персональних даних, які пов'язані зі збиранням, реєстрацією, накопиченням, зберіганням, адаптуванням, зміною, поновленням, використанням і поширенням (розповсюдженням, реалізацією, передачею), знеособленням, знищенням відомостей про фізичну особу.
Тобто незалежно від того, чи ви здійснюєте автоматизовану обробку даних, наприклад, у бухгалтерських програмах, чи ведете картотеки, таку базу треба зареєструвати. Реєстрацію здійснює Державна служба України з питань захисту персональних даних.
До реєстрації потрібно підготуватися: розробити положення про бази даних та внутрішні інструкції з обробки персональних даних, встановити мету обробки, призначити відповідальну особу, на яку покласти обов'язок забезпечення захисту персональних даних, отримати текст згоди суб'єкта персональних даних на їх обробку.
Аби спонукати власників баз персональних даних не затягувати з реєстрацією, 02.06.2011 р. Верховна Рада прийняла закон №3454-17 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних». Він набирає чинності з 1 січня наступного року. І з цієї дати за ухилення від державної реєстрації бази персональних даних посадовим особам і громадянам - суб'єктам підприємницької діяльності загрожуватиме штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 8500 гривень - до 17000 гривень, підсумовує пані Кукуть.
Залишаються лічені дні
Розпитати про кінцевий термін подання заяви, який дозволить уникнути штрафу з 1 січня нового року, ми спробували за телефоном «гарячої лінії» Державної служби України з питань захисту персональних даних. Цей телефон - (044) 517-89-66. Втім, на наші дзвінки у вівторок, 13 грудня, ніхто не відповідав. Однак певну інформацію можна знайти на офіційному сайті згадуваної служби за адресою http://www.zpd.gov.ua.
Євген Чофай каже: чув, що заяву потрібно подати до 15 грудня. Столичні юристи кажуть: можна і до 30-го, однак тоді людина навряд чи встигне зареєструвати заяву. Адже на 1 січня потрібно уже мати свідоцтво про її реєстрацію. А його служба надсилає протягом 10 календарних днів з дня отримання заяви. Відтак, фахівці радять відправляти заяви до 16 грудня.
Для реєстрації бази персональних даних, за інформацією Державної служби, уповноваженому державному органу з питань захисту персональних даних, потрібно подати заяву встановленого зразка. Зразки є на сайті. Самої ж бази чи інших додаткових документів надсилати не потрібно. Надіслати заяву можна або електронною поштою, або звичайною.

 Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Міська рада створить базу боржників.... Цікаво, чи будуть її реєструвати?
  • Anonymous

    Як просто отримати голоси за ПР. А раніше треба було платити партії за голоси, а тепер можна просто не штрафувати за правильне голосування.
  • Anonymous

    Незрозуміло, чи повинен підприємець подвати заяву про реєстрацію персональних даних коли в нього немає найманих працівників та він не веде ніяких картотек клієнтів та постачальників товару.
  • Anonymous

    Довідково. Ухиленням від державної реєстрації бази персональних даних не вважатиметься факт подачі володільцем бази персональних даних заяви про реєстрацію бази персональних даних до ДСЗПД до 1 січня 2012 року
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів 16:45 У Карпатах травмувалася туристка з Тернопільщини 16:00 10 школі Тернополя — 80 років! Як відзначатимуть ювілей? 15:10 Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних 14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації 13:00 На Тернопільщині будуть дощі і грози 12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up