Партнер рубрики Події

Капличку в парку Тернополя - обгородили

Капличку в парку Тернополя - обгородили
Мурований паркан з’явився довкола каплички біля джерела в парку Національного відродження.

Тернополяни побоюються, що релігійна громада тепер візьметься за будівництво церкви в парку. Самі ж парафіяни стверджують, що просто облагороджують територію.
“Я релігійний, але це не занадто”
У редакцію звернулись одразу декілька тернополян. Люди розповідають, що біля каплиці тривають будівельні роботи. І справді, біля каплиці, яка зайняла практично усю вільну біля джерела територію, височіє майже метровий заввишки паркан. Його вимурували із силікатної цегли.
До того джерела я ходив, як ще малим був, а мені вже 35 років. Там і води можна було попити і посидіти собі. А зараз що? Все лавками заставлено, ікони повивішували, розп'яття. Землю коврами вклали і служби проводять. Я людина релігійна, але це вже занадто було, тому туди по воду не ходив, - говорить тернополянин Руслан, якого кореспондент зустрів у парку. - Тепер ще паркан вимурували. Хоча й не дуже високий, але довжина однієї сторони метрів 40. Вони там, я так думаю, ще церкву ставити будуть.
Чоловік вважає, що це - немудро, бо люди сюди приходять погуляти, відпочити. Та ще й Співоче поле поряд.
Та ж церков у нас і так досить. Окрім того, як я зрозумів, це взагалі не представники офіційної церкви, а просто громада невелика, - продовжує чоловік. - То чому ж вони “диктують” свої вимоги і змушують приставати до своїх переконань ось таким будівництвом інших тернополян.
“Зі сцени - рок, з каплиці - служба”
Релігійну громаду, яка зайняла чималу територію в парку і справді не визнає жодна релігійна конфесія, що діє в місті. Окрім того, люди, які опікуються капличкою, ані на її зведення в парку, ані на будівництво огорожі права не мають, повідомили в мерії.
Ці слова підтверджують в управлінні містобудування та архітектурного комплексу міськради.
- Невідомі особи освоїли території біля джерела в парку, на що жодних дозволів чи документів не мали. Ми після певних змін в галузі містобудування не маємо права впливати на забудовника, бо це лише в повноваженнях інспекції Держбудконтролю, - пояснює заступник начальника управління містобудування та архітектурного комплексу Данило Чепіль. - Тому ми звернулись до об'єднання парків культури та відпочинку як до землекористувача, аби те оформило відповідне звернення інспекції Держбудконтролю. Якщо люди, які там “господарюють”, розпочнуть повномасштабне будівництво, то їх можуть притягнути навіть до кримінальної відповідальності. І взагалі, як на мене, церкві чи каплиці не місце біля Співочого поля, бо ж ситуація, коли зі сцени - рок, а з каплиці служба - не нормальна.
“Чекаємо на якісь кроки”
Віруючі переконували кореспондента “20 хвилин”, що будувати нічого не планують, хоча відмовились називати свої імена та розповісти про призначення огорожі. Не пояснили вони і навіщо на території каплиці складують чимало будматеріалів.
Ми просто парафіяни і тут працюємо, аби облагородити нашу територію і зробити її красивою. Ну, самі дивіться, що тут зроблено. Хіба ж погане щось робимо? - повідомила одна з жінок, які перебували на території каплиці. - Більше вам нічого не скажемо.
Щодо об'єднання парків, на підпорядкованій території якого власне і ведуть роботи з “облагородження”, то там також говорять про відсутність у вірян будь-яких дозволів. І називають роботи по суті самовільним захопленням землі.
Подумайте самі, ну які дозволи вони можуть мати для будівництва в центрі парку. Зрозуміло, що розташувались там незаконно. Ця історія тягнеться уже не один місяць. - Ми зверталися в різні інстанції, у тому числі й в інспекцію Держбудконтролю. То ж досі чекаємо на якісь кроки, - повідомляє начальник об'єднання парків Тернополя Олег Протасевич.
В інспекції Держбудконтролю повідомили, що на звернення відносно каплички уже реагували, але припинити її існування не мають повноважень.
Почнемо з того, що об'єднання парків не мало допустити будь-яких будівництв чи встановлень на своїй території. Там же є працівники, охорона, вони землекористувачі і мають певні повноваження й відповідальність. Тобто, якби вони у свій час зробили так, як мали зробити, теперішніх проблем взагалі не було б, - повідомляє інспектор Держбудконтролю Андрій Скорий.
“Крапку поставить лише сесія”
Але проблема існування каплиці і місця паломництва біля джерела - не лише недоопрацювання працівників парку, визнають в держбудконтролі. Ще одна з причин - недосконалість законодавства і як наслідок - відсутність важелів впливу.
Наша служба може лише штрафувати порушників, але штраф можемо накласти лише якщо провадять фундаментно-будівельні роботи. Коли були там з перевіркою, таких робіт не вели. Не можемо вплинути й на будівельників, бо це не якась ліцензована фірма чи бригада, а окремі працівники, - повідомляє пан Скорий. - Якщо ж віруючі почнуть встановлювати фундамент, тоді ми штраф накладемо. Залучимо правоохоронців, щоб припинили порушення закону. А крапку в цій історії поставити може лише виконком чи сесія міської ради рішенням про повний демонтаж всього цього комплексу.
Отож, попри втручання міської ради, прокуратури, Ради церков та інспекції Держбудконтролю, каплиця досі існує. Навіть більше - її розбудовують.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (84)
  • Anonymous

    викурити з парку секту щоб навіть знаку після них не залишилось!!!
  • Anonymous

    Сектанти ненормальні!!! Гнати їх звідти!! А ту будову грейдерами зрівняти із землею!
  • Anonymous

    сьодні баба сторож з тієї секти мене тормознула спитала чо я тут лажу ! запитав де джерело сказала яке ше джерело ідіть звідси ! нехотів бабу бити але тре було по морді дати за те що вони знищили всім відоме джерело ! мабуть тепер будем казати де зустрінемся ??? буду казати біля секти де колист було джерело !
  • Anonymous

    віталій канешно молодца-10 наукових робіт в 22 роки.То аи в 12 почали наукові роботи писати? " чітко вказано, що вже тоді планувалося відновити капличку у парку, яка була колись тут зруйнована"-та ради Бога-відновлюйте.Тільки будь-ласка щоб не виникало таких конфліктних ситуацій на майбутнє перед тим як відновлювати непогано було б документи офіцйні зібрати і дозволи відповідні,а тоді вже будову починати а не навпаки і попроще до перпехожих ставитись-якщо вже забороняєте води попити чи на лавку присісти під час молитви(а там 20 годин в добу моляться)-то це вже не по християнськи.Чи я не права?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up