Тернопільський сенбернар Жан став чемпіоном світу

Тернопільський сенбернар Жан став чемпіоном світу
З титулом чемпіона світу повернувся з Парижа тернопільський довгошерстий сенбернар Навілотош Жан Клод Жанталь. Домашній улюбленець Ірини Дуди підкорив усіх: і суворого суддю-француза, і заводчиків, і навіть хендлерів собак-конкурентів.

Не виняток – і глядачі з різних країн. Вони стоячи аплодували його перемозі. Досі такий почесний титул не діставався жодному сенбернару з України та Росії.
Проїхали 2 тисячі км
Чемпіонат світу серед собак різних порід World Dog Show-2011 нещодавно пройшов у Парижі. Він тривав чотири дні: з 7 по 10 липня.


Наші пригоди почалися ще в Україні. У переповненому речами маленькому бусі їхало шестеро людей і п’ять собак: три вівчарки, боксер та мій Жан. І все це - в шалену спеку! – пригадує Ірина. - Ще двом людям не відкрили візу. Вони повинні були везти трьох собак. Навіть не уявляю, як ми тоді помістилися б.
Коли тернополянка прийшла зі своїм улюбленцем до київського буса о третій ночі, всі пасажири були, м'яко кажучи, в легкому шоці. Ніхто не знав, де примостити Жана. Адже сенбернар – немаленький, важить більше 80-ти кг!

Відео дня
>
Ми проїхали 2000 км, - розповідає жінка. - У дорозі Жан мав на вибір два варіанти. Він лежав у мене на ногах або, повернувшись в інший бік, вмощувався біля моєї сусідки. Намучився, звісно, але тримався!
Пів ночі після приїзду у Париж Ірина наводила своєму улюбленцеві “марафет”: мила, купала, сушила шерсть феном.
Титул дав суддя-француз
На World Dog Show-2011, яке щороку приймає інша країна, було близько 38 тисяч собак. Жан - чемпіон Євразії, Росії, Російської кінологічної федерації (РКФ) - змагався в ринзі чемпіонів.


У Париж приїхала і Наталія Озерянська – власниця відомого санкт-петербурзького розплідника “Навілотош”. Саме там я купила Жана, - каже Ірина. - Я так хвилювалася – не передати. Не раз чула, що французи – затяті націоналісти і присуджують чемпіонські титули лише своїм собакам. Тому ні на що не сподівалася. Лише молилася, щоб Жанові поставили нормальні оцінки.
У класі, де змагався тернопільський сенбернар, були тільки собаки-чемпіони. Але судді були невблаганні. Вони одразу чотирьох “забракували”.
Як виявилося згодом, я хвилювалася даремно. Жан переміг, став чемпіоном світу серед сенбернарів, отримав триколірну розетку, кубок та медаль, - усміхається жінка. - Причому титул нам віддав саме… суддя-француз.


Наприкінці, коли порівнювали кращих представників різних порід, “новоспечений” чемпіон остаточно вибився з сил. Ірина марно намагалася поставити його на лапи.
Коли до нас підійшов суддя і почав придивлятися до Жана, той несподівано впав на підлогу. Так і залишився лежати, - пригадує тернополянка. - Він у мене дуже слухняний, але відпочинок – це святе.


Свій ринг... пропустили
Змагання продовжилися чемпіонатом Франції 8 липня. Ірина планувала виставляти свого сенбернара знову. Але випадково пропустила свій ринг.
Ми сиділи з Наталею, дивилися на виступ самок, розмовляли, - ділиться власниця Жана. - “Хлопчики” і “дівчатка” змагалися в різних рингах. Я думала, що ринг самців - одразу ж по сусідству, біля нас. А він був через один. Спершу ми, звісно, засмутилися. Та що вдієш?
Потім Наталія пожартувала. Каже: “Цікаво, що всі подумали? Ми прийшли, почали готувати Жана, але так і не вийшли на ринг. Мабуть, не обійшлося без балачок: “Які ці українці та росіяни - далекоглядні, порадилися і вирішили його не виставляти, щоб потім ніхто не міг похвалитися, що його собака виграла у чемпіона світу”.
Не знали, де Україна
За традицією, власник кожної собаки-переможця виходить зі своїм улюбленцем на трибуну і фотографується з нагородами.


Після фотосесії до мене підійшов один мексиканець. Питає: “Можна взяти у вас кубок і з ним сфотографуватися? Я кажу: “Беріть”, - розповідає Ірина.
Чоловік тільки того й чекав. На радощах він прихопив усі нагороди Жана: кубок із головою сенбернара, розетку та медаль.


Я думала, що мексиканець також привіз сенбернарів. Але, коли чоловік вийшов на підвищення, побачила, що в нього чорна мексиканська собака. Вона – без шерсті, - сміється тернополянка. - Ми мало не попадали зі сміху! Я порадила мексиканцю перевернути кубок іншим боком. А він - хоч би що! Так і сфотографувався. Потім підійшов, подякував. А на прощання сказав:: “Розумієте, нам теж дали кубок, просто на нього треба дуже довго чекати…”


На виставці до Ірини підходило багато людей з різних країн і континентів. Одні хотіли сфотографуватися, інші просили залишити контакти, щоб приїхати і звести самок із Жаном.
Знаєте, що мене найбільше здивувало? - ділиться враженнями жінка. - Навіть не всі європейці знають, де розташована Україна. До мене підійшла одна жінка. Питає: “Ви звідки?”. Коли почула, що з України, здивувалася: “А де це?”. Кажу: “Біля Польщі”. Вона: “А-а, знаю… А скільки до вас кілометрів?”.


На дорогу вибіг олень
Дорогою назад, у Німеччині, в бус дивом вдалося втиснути кілька нових “пасажирів” на чотирьох лапах: вагітну вівчарку з песеням і двох маленьких цуциків у боксі.
Окрім того, з нами стався ще один трафунок. Від пережитого навіть не пам’ятаю, що то була за країна. Ми собі спокійно їхали, як раптом Жан різко підвівся і почав товктися. Здавалося, він хоче вистрибнути з машини. Це мене неабияк здивувало. Зазвичай він спокійний: якщо ляже, то так і лежить, - продовжує тернополянка. - Десь через 5 секунд ми почули, як водій щосили тисне на гальма, а потім - глухий звук удару. Але через масивні сидіння буса нічого не було видно.
Ті, хто сидів попереду, сказали: “Не хвилюйтеся, все нормально”. Виявилося, що на дорогу несподівано вискочив олень. Але водій вчасно зорієнтувався і натиснув на гальма. Бус лише трохи зачепив тварину.
Наталія порадила мені відвезти Жана в Англію на “Крафт”, - каже Ірина. - Це виставка для титулованих собак. Там змагаються лише чемпіони. Але я відмовилася. Поїздка – дуже дорога. За приблизними підрахунками, “потягне” близько 2 тис. євро.

Чотиримісячна Пінка завоювала два кубки
Окрім Жана, Ірина Дуда тримає ще трьох сенбернарів. Найстаріша з усіх - 11-річна Сузі. За поважністю їй дещо поступається 2-річна Дарка.
Я побачила фото маленької Дарки в Інтернеті. Собачка так мені сподобалася, що я поїхала за нею аж до Абакана, - розповідає тернополянка. - Це – російська “глибинка”. З Москви туди треба летіти 5 годин!
Найменша з сенбернарів - 7-місячна самка на кличку Піна-Колада. Домашні називають її просто Пінка.
Хоча я купила цю собачку у Львові, вона дуже хорошої крові: батько – з Нідерландів, мама – зі Швеції, - каже Ірина.
Ще в чотиримісячному віці Пінка встигла показати себе на міжнародній виставці собак “Євразія” в Москві. Це було взимку цього року.
Ми їздили в Москву з моїм товаришем Андрієм, який також тримає сенбернарів, - веде далі жінка. - Взяли “за компанію” й Піна-Коладу. Вона змагалася у класі “бебі”.
Собачка не підвела: за два дні завоювала два кубки. А під кінець усіх розсмішила.
Коли ми фотографувалися з кубком, вона взяла його в зуби і щодуху помчала в палатку розплідника “Навілотош”, - пригадує тернополянка. - Ми сміялися до сліз! Потім я жартома сказала до Наталії: “Бачите, як вона вас любить?”.


WORLD DOG SHOW-2011 France FCI у цифрах:
- 38000 собак різних порід із 69 країн (серед них - 78 сенбернарів)
- 25000 відвідувачів
- 224 суддів із 34 країн
- 1500 волонтерів
- 100000 метрів квадратних для виставки

Київський розплідник німецьких вівчарок "von Urban Haus" був представлений на конкурсі розплідників на Чемпіонаті світу - World Dog Show-2011. Самці Hill von Urban Haus і Tor von Urban Haus отримали 3 «відмінно» у відкритому класі та 6 «відмінно» в робочому класі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Anonymous

    На рахунок прибирати пірамідки собак, то я чув що жеку платиться окрема сума за собаку. Принаймі таке я чув в Тернополі
  • Anonymous

    Головне в наморднику вигулювати! Це він з виду приязний, а що у нього ( читай у господаря) на думці не знає ніхто. Знайомого покусав отакий самий "симпатяга", мало руку не віджер! Так що береженого Бог береже! Тримайтеся подалі від чужих собак! А , в цілому, молодці! Хоча екскременти треба прибирати!
  • Anonymous

    Мене цікавить сама поведінка сенбернара-по натурі він добряк і напевне сильно ліняє.Можна трохи коротко про його особливості-скільки їсть,що полюбляє їсти,чи не мітить в кімнаті,скільки разів його треба вигулювати,ну і ще якісь необхідні дрібниці.Можливо б я купив і цуценя,якщо у мене грошей вистачить.Хоч приблизно скільки воно б коштувало???
  • Anonymous

    Молодці! Гарна собачка! Успіхів і призів власниці і всім її собакам! Шкода, що для квартири собачка трошки великувата :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:20 На бульварі Тараса Шевченка облаштовують Алею пам'яті з портретами загиблих героїв photo_camera 14:05 В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації 13:00 На Тернопільщині будуть дощі і грози 12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12 21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up