Молоді тернополяни не хочуть жити в Україні, бо не мають тут роботи

Найбільше молоді з вищою освітою, які пробували знайти роботу через центр зайнятості в Тернополі, - з педагогічного та економічного університетів, каже Анатолій Куриляк. Натомість випускників училищ - менше, і вони легше знаходять роботу за фахом

- Закінчив університет, а роботи немає, - каже тернополянин Олег Лисюк. - Маю економічну освіту, яка виявилася нікому не потрібною. Майже рік я шукав роботу за різними джерелами. Зрештою, пішов на посаду, яка мені не дуже подобалася, але хоч щось є.
Таких історій у Тернополі - чимало.
Вимагають досвід роботи
Випускникам вузів у нас зазвичай роботу знайти важко. Хлопці та дівчата, з якими ми спілкувалися, скаржаться, що зазвичай роботодавці пропонують мінімальну зарплатню, але вимагають кількарічний досвід роботи за спеціальністю.
- А де його взяти, той досвід, одразу після закінчення вузу, - каже тернополянка Ірина Нечай. - Я ж п’ять років старанно вчилася у вузі. Отримала диплом - а роботи нема. Я стояла на обліку в центрі зайнятості, читала газети з оголошеннями про вакансії, створили резюме в Інтернеті. Але дуже довгий час роботи знайти не могла. Це при тому, що моя спеціальність - економіст - мені подобається і я із радістю працювала б за нею.
Зрештою, дівчина по місяцю працювала в різних приватних фірмах. Довше там не затримувалася, бо умови роботи, за її словами, були дуже невигідними.
- На одні із посад в сфері торгівлі я отримала за місяць 600 гривень - майже стільки ж я витратила на проїзд на роботу та обід, - підсумовує дівчина. - Тому я звідти пішла. Зараз мені пощасродимкатило, я знайшла через знайомих нову роботу. Обіцяли непогані умови праці. Сподіваюсь, так і буде.
Молодь хоче за кордон
Молодим людям і справді важко знайти роботу, говорили на спільній зустрічі у пятницю, 5 серпня, громадські активісти, молодь і представники Центру зайнятості . Як показали результати нещодавнього опитування, 49% опитаних молодих тернополян і жителів області не бачать свого майбутнього в Україні, додає голова Тернопільського осередку всеукраїнської громадської організації “Молодіжний центр працевлаштування” Христина Білінська.
- Це дуже сумна статистика. Бо якщо не ми, молоді, будемо жити на цій землі, то хто? - запитує вона. - Майже усі з опитаних людей вважають, що найгостріша проблема для них - безробіття.
За словами пані Білінської, у суспільстві існує стереотип, що всі важливі професії пов’язані з економічними, юридичними або медичними спеціальностями. Натомість про робітничі забувають. Хоча якраз власникам дипломів робітничих спеціальностей легше знайти роботу, причому із хорошою зарплатнею, додає директор міськрайонного центру зайнятості Анатолій Куриляк.
- Щороку близько восьми тисяч осіб приходять у центр зайнятості. Безробітних із вищою освітою з кожним роком стає усе більше. Адже наше місто - третє після Києва та Харкова за кількістю людей із вищою освітою, адже в нас є багато вищих навчальних закладів. Відповідно спеціалістів у нас багато. Найбільше молоді з вищою освітою, які пробували знайти роботу через центр зайнятості, - з педагогічного та економічного університетів, - продовжує він. - Натомість випускників училищ - менше, і вони легше знаходять роботу за фахом. Тим більше, що в нас є багато робітничих вакансій.
Більшість безробітних із вищою освітою, за словами пана Куриляка, не знайшовши роботи за спеціальністю, здобувають робітничі професії та працюють вже за ними.
- Ми розробили проект, який спрямований на вирішення проблеми непопулярності робітничих професій. Реалізовуємо його за підтримки міжнародного фонду “Відродження”, - каже Христина Білінська. - Хочемо допомогти молоді визначитися з професією, аби згодом знайти хорошу роботу.
Шукати роботу всюди
Роботу знайти можна навіть у наш час, коли безробіття в країні та регіоні загалом – високе.
Але молоді не варто впадати у відчай та пам’ятати, що робота є для того, хто її шукає, кажуть у молодіжному центрі праці.
Мовляв, існує багато джерел, які можуть надати інформацію про вакансії. Одним із них є Інтернет. Пошук вакантних посад через всесвітню мережу підійде для тих, хто точно знає, чим саме хоче займатися. Можна, зокрема шукати роботу через корпоративні сайти компаній. Такий пошук має ряд переваг: ви будете знати, що компанія – відкрита, отже дотримується Трудового кодексу – офіційно оформляє працівників на роботу, надає оплачувані відпустки, лікарняні тощо
Крім того, за її словами, треба регулярно проглядати вакансії за своєю спеціальністю у газетах і розіслати свої резюме в кадрові агенції.
- Якщо роботи немає, але молода людина вже певний час десь працювала, то може відкрити свою справу. Центр зайнятості надає одноразову грошову допомогу для заняття підприємницькою діяльністю, - додає Анатолій Куриляк.


Довідка
У 2010 р. у міськрайонному центрі зайнятості були на обліку:
710 випускників вузів
151 випускників ПТУ
14 учнів, які ніде не поступили після школи

 

Відео дня
>

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (66)
  • Anonymous

  • Anonymous

    Але молоді не варто впадати у відчай та пам’ятати, що робота є для того, хто її шукає, кажуть у молодіжному центрі праці. Скажіть, де знайти роботу вчитиля, щоб не заплати хабар?

    Anonymous reply Anonymous

    мого + не додало до твоїх коментів бо ІР одинаковий. видно що ти пишеш з власного досвіду (якого ще не кожен має) те що є насправді. найгірше це те що ті розказчики не розуміють що від того що виони в газетах будуть заставляти печатати брехливі заказні статті ситуація на краще не зміниться. вже деякі наукові центри (виявляється ще такі десь є на україні) починають бити в горн що такими темпами еміграції і народжуваності за 5 років тут в україні не буде кому працювати.
  • Anonymous

    дуже цікава картінка попалась. Доходы по регионам в грн. fotohost.org/images/a19a7db0-58kB.png
  • Anonymous

    Цікава стаття, звичайно в нас країна ппц, роботи нема то ппц! Всюди хочуть стаж це також ппц!! а де його взяти?? Я кажу саме про професійний стаж якого я ще не маю нігодини хоча закінчив технікум комерційний ще 5 років тому, по професії Товарознавець комерсант, для початку продавець просто кажучи, в сфері торгівля працював 4ри роки всюди не офіційно а це значить що стажу як такого немаю лише на словах,значить шансів вирватись вище ніж просто торгаш за прилавком в мене рівно 0.01%, в технікумі вчився дуже погано по предметах які я вважав не потрібні мені непотрібні професійно, тому і багато прогулював і по дисципліні завжди маячив на дошці перших на виключення=) проте виключити не міг мене ніхто так як діючий на той час директор через день в гостях був в мене товаришували сімями,зараз він небожчик земля йому пухом!(Хороша людина була) В технікум запхали бо пів родини там вчилося я не був проти але й не був в захваті від такої професії дома казали що я турок і в вузі мене не приймуть)) Так от той турок який прогулював і погано вчиався на практиці показав себе на всі 12 балів і турок коли стажувався в магазині "Прогрес"( на східному хто знає той зрозуміє про що я) на алкогольному відділі вже через два дні стояв сам(без продавця) та спокійно освоївши ЕККА ЕРА 101 відпускав без проблем чергу яка не закінчувалась ні на хвилинку від 8 ранку до 6ї вечора поки в мене був роб день, а ті що на папері по теоріях і зразкові поведінці були відмінниками слухали лише мати і невдоволення від черги пенсіонерів і т.д типу що за бестолоч тепер вчиться і так далі! Я не хвалюсь я просто хочу пояснити що не все то золото що блищить і завчити на папері не показати на практиці, доречі батьки однієї з відмінниць скандалили навіть в технікумі чого я мав за практику всі 12 балів а ботани і заучки до 9ти не потягнули? на що зав-навч-частини сказала запитайте директора магазину, а тепер саме цікаве з торговою освітою зараз я працюю на ПП системним адміністратором обслуговую сайти ПП та Адвокатську контору і підробляю діджеєм, вот вам і Україна з продавців в компютерщики))) Порада всім абітурієнтам не слухайте батьків а стійте на своєму і йдіть вчитись саме туди куди ви хочете щоб вам не казала і як би вас не переконували що по тій професії немає роботи робота є по тій професії по якій ТИ хочеш працювати а не по тій які хочуть ТВОЇ БАТЬКИ!! я хотів в Політехнічний бо люблю компютери хоча на той час і не дуже ще були компютери та інтернет лише у клубах, тепер був би стаж в мене професійний але немаю освіти =(( Я не спец по ІТ технологіях але необхідне для роботи з сайтами освоїв на 80% вот так і працю так і живемо панове...!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up