Ні житла, ні грошей так і не отримали жителі небезпечних будинків

Ні житла, ні грошей так і не отримали жителі небезпечних будинків
Зсув грунтів у Мельниці-Подільській почався ще у 2008 році
Через зсув ґрунту, а відтак через загрозу руйнування у 2008 році в смт Мельниця-Подільська мали відселити 10 сімей. Для чотирьох родин придбали будиночки. Ще шістьом сказали чекати, годували обіцянками. Цим родинам не допомогли й донині

-  Я вже у всьому зневірилась. Від 2011 року добиваюсь фінансової компенсації за материн будинок, - каже жителька селища Марія Ільїна. –  Чиновники кажуть: „Ми не винні, що ваші гроші на місцях покрали”. Звертаюсь у контролюючі органи, а ті порушень не бачать.

Так, згідно з наданими жінкою документами, після зсуву грунту з обласного та районного бюджетів  виділили 260 тис. грн на придбання житла постраждалим особам, які проживають у небезпечній зоні. За ці гроші селищна рада придбала чотири будинки. Для відселення решти сімей потрібно було ще 567 тис. грн.

- Нам сказали, що ми – у другій черзі, - додає Марія Ільїна. – Постійно обіцяли допомогу. Мовляв, треба почекати наступної сесії, на якій знову виділять гроші. Ось так чекали...  Щороку писали заяви на компенсацію, щороку приходили із селищної ради і робили копію із документів на право власності на будинок. Про нас забули. Тепер знову кажуть: „Пишіть заяву”. Та скільки ж тих заяв треба написати?

Previous Next

Жінка переконана, що гроші, виділені державою на компенсацію, осіли у кишенях місцевої влади. Бо, як каже, чула неодноразово про це і в самих владних кабінетах.
- Будинок, про який йдеться, належав матері  – Ганні Кугаївській, - розповідає пані Марія. – Оскільки мама уже на той час потребувала догляду, я забрала її до себе. Коли стався зсув на тій вулиці, ми погодились зачекати на компенсацію. Але гроші розікрали, до нас вони не дійшли.


Дешевше відселити
У 2010-му матері пані Марії не стало. Наступного року Марія Ільїна успадкувала цей будинок, оформила право власності. З того часу вона оббиває пороги чиновників та пише заяви у контролюючі органи.

- Було у нас тих комісій... - додає співрозмовниця. – Члени однієї з них казали, що на той зсув держава виділила мільйон двісті. То де вони?
У селищній раді кажуть, що добре знають про претензії жінки щодо нецільового використання грошей. Але вони необґрунтовані.

- Як тільки ділянка на околиці починала зсуватись, там побувала комісія, - каже селищний голова Володимир Боднарчук. – Вона сказала, що дешевше буде відселити звідти людей, аніж проводити якісь роботи задля уникнення руйнування. Коли ж стався зсув – внаслідок  злив і весняної повені у придністровських селах - ми скликали сесію і покликали всіх, хто проживав у небезпечній зоні. Мати скаржниці дала згоду на другу чергу. Тобто йшлось про відселення, а не про фінансову компенсацію.

Відео дня


Утім, до фінансування відселення у другу чергу так і не дійшло. Мовляв, у 2011-му Борщівська райрада виділила з районного бюджету на Мельницю-Подільську 160 тис. грн субвенції для придбання житла постраждалим громадянам другої черги. Але оскільки упродовж серпня-грудня 2011 року кошти не використали, їх повернули до бюджету.

- Ми знайшли будинки для відселення мешканців другої черги, дали на казначейство, а воно не провело проплати, - додає селищний голова. – Тож кошти повернулись у районний бюджет. Після того на відселення не виділяли ані копійки.

Знову підійматимуть
Про те саме говорять у відповідях жінці правоохоронці та прокуратура. Вони проводили  неодноразові перевірки. За їхньою інформацією, питання про виділення коштів на відселення людей із небезпечної території розглядали на обласному і районному рівнях упродовж 2012-2014 років. Але через відсутність грошей нічого не вирішили. 


- Ми порушимо це питання і в 2015 році, - каже селищний голова. – Залежно від того, на які статті виділять гроші – на купівлю житла чи компенсацію, направлятимемо кошти.


За інформацією пана Боднарчука, у зоні зсуву наразі живуть три жінки. Ані дороги, ані бодай якогось під’їзду туди немає. Решта родин знайшла собі прихисток. Чи дочекаються люди житла або грошей за нього, невідомо. Як повідомили у січні в обладміністрації пані Ільїній – вона не зарахована до переліку громадян, які потребують відселення. Тож якщо і дадуть грошову компенсацію за житловий будинок, то тільки після відселення тих, хто реально проживає у зоні зсуву. Єдине, що залишається власникам будинків на небезпечній території, кажуть юристи, - стежити за розподілом бюджету та писати нові звернення.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up