Гриби і ботулізм: як тернополянам уберегтися від смертельної небезпеки

Гриби і ботулізм: як тернополянам уберегтися від смертельної небезпеки

Вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми та літнім людям. Крім того, не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

 

Споживання дикорослих грибів завжди пов’язане з ризиком, особливо якщо вони неправильно зібрані чи приготовані, нагадують у Держпродспоживслужбі Тернопільської області. Експерти радять грибникам звернути увагу на такі рекомендації:

  • не збирайте перезрілі, в’ялі, пошкоджені гриби — вони дуже швидко накопичують небезпечні отруйні речовини, що можуть викликати отруєння;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу доріг та промислових зон;
  • по приході додому необхідно ретельно вивчити кожен гриб, який є у вашому кошику — звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • якщо у вас виникли найменші підозри, чи справжній гриб, чи ні, краще його не брати;
  • не варто пробувати гриби на смак і запах, навіть якщо впевнені, що вони їстівні;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику, в емальованому посуді, не більше доби;
  • не ігноруйте правила консервування та термічної обробки грибів.

Неправильно приготовані та законсервовані гриби можуть викликати ботулізм — важке інфекційне захворювання.

– Ботулізм – це не отруєння грибами. Небезпечна саме технологія приготування консервації, тож навіть перевірені гриби можуть стати отрутою. Перші симптоми з’являються через 2–3 години після вживання, а їхня інтенсивність залежить від стадії. При виклику швидкої потрібно повідомити про вживання грибної консервації. Визначити ботулізм за смаком чи кольором неможливо, адже мікроорганізм не псує продукти. Важливо звернутися до лікаря в першу добу та описати всі симптоми, зокрема проблеми із зором і ковтанням. Діагностика токсину триває 3–4 дні, тому лікування починають за клінічною картиною. Залишки грибів і банки відправляють на лабораторне дослідження, – додають фахівці.

Відео дня

Щоб уникнути ботулізму, дотримуйтесь простих правил:

  • використовуйте лише якісні продукти;
  • не консервуйте м’ясо та рибу без автоклава;
  • зберігайте консервацію при температурі до +6 °С;
  • не тримайте домашні заготовки більше року;
  • гриби переробляйте відразу після збирання;
  • не консервуйте гриби у герметичних банках — краще соліть і зберігайте при температурі до +3 °С;
  • якщо кришка банки здулася — консерви категорично заборонено вживати чи навіть пробувати.

Нагадаємо, у жовтні 2024 року в Копичинцях отруїлася дикорослими грибами багатодітна родина М. (прізвище відоме редакції – прим. автора). Гриби з’їли семеро дітей, співмешканець матері та його родичка. Уже ввечері всі почувалися зле, однак до лікарів звернулися лише 30 жовтня. Попри зусилля медиків Тернополя, Львова та Києва, померли співмешканець, дві доньки жінки та 13-річна дівчинка, яка гостювала у родині. Ще п’ятьох дітей вдалося врятувати. 

Читайте також:

«Діти потребували уваги та турботи»: що відомо про родину з Копичинців, яка отруїлася грибами

Заява до суду та вилучення з родини: де тепер діти з Копичинців, які вижили після отруєння грибами

У Тернополі продають лісові гриби: скільки коштують та як обрати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up