Що буде з ринком «Ювілейним»

Що буде з ринком «Ювілейним»
Думки тернополян стосовно подальшої долі ринку розділились, більшість - "за" його існування, проте вимагають упорядкувати територію, щоб позбутись притону пияків
Одні тернополяни хочуть, аби ринок «Ювілейний» забрали, бо він став притоном для п’яниць. Інші вимагають залишити все, як є. Підприємці, що торгують на ринку, вважають, що на його землю зазіхають будівельники. Фірма-забудовник це заперечує

Дискусії довкола долі ринку «Ювілейного» на вул. Лепкого, 2 активно пожвавилися в останній час серед тернополян. 


Підприємці із ринку «Ювілейний» кажуть, що готові йти на Київ, якщо ринок знесуть – вони підозрюють, що цю територію хочуть забудувати. Місцеві жителі просять власників упорядкувати територію. Забудовники наголошують, що наразі будувати тут не збираються.

Ще наприкінці 2015 підприємці, які багато років орендують тут торгові кіоски, не знали, чи їм взагалі продовжать оренду та чи не будуть виселяти. Люди бояться, що ринок забудують, але і директор, і фірма-забудовник заперечують це.

– До кінця минулого року ми ще мали угоди оренди, а потім питання зайшло в глухий кут – ніхто не знав, чи будемо далі працювати, – розповідає пані Ольга (прізвище та ім’я редакції відоме – прим. авт.). – З січня оренду нам продовжують, хоча натякають, що ненадовго.

Ще кілька років тому, за розповіддю місцевих продавців, ринок «Ювілейний» процвітав. Тут можна було придбати майже все – продукти харчування, одяг та взуття, будматеріали, меблі.


Продавець кіоску ковбасних виробів Ольга Бабій говорить, що колись на «Ювілейний» сходились з багатьох вулиць «БАМу».

Було все, але вже розбомбили
– На вихідних тут і тварин привозили – собак, котів тощо. Недарма той ринок серед людей кличуть «Пташиним» чи «Собачим», – каже вона. – У суботу і неділю сюди з’їжджались люди з сіл. То й прибутки у продавців були. Коли на вулиці 15 Квітня відкрили ринок, цей почав поступово гаснути. І от зараз фактично доведений до зубожіння.

Відео дня

Previous Next


За словами співрозмовниці, те, що є зараз – просто жах: огорожа ледь тримається, тротуари розбиті, металеві кіоски страшні. Суцільна антисанітарія! Довкола ринку гуртуються пияки та безхатченки. Треба наводити порядок.


Підприємці та продавці розводять руками: куди йти, якщо ринок таки заберуть? Серед них є такі, що вже більше 10 років тут торгують. Так, продавець Оксана Годованець знає «Ювілейний» ще з 2000-го.

– Нині все спеціально роблять так, аби ринок перестав існувати – розбили вщент, – зауважує вона. – Орендну плату піднімають, а порядку ніякого немає. Так, із 1 квітня, вартість оренди зросла на 22% – покращень ніяких. До початку цього року ми взагалі не знали, чи будемо ще тут стояти. Нам вже давно натякають, що ринок знесуть. Дехто з людей уже почав підшукувати роботу на центральному ринку чи ще десь. Адже що робити тим, хто завтра з товаром опиниться на вулиці? Вони хоч би попередили завчасно!

Залишились найстійкіші 
Ситуація страшна, додають інші продавці та підприємці. «Ювілейний» обріс довкола новобудовами. Тож і тут, як припускають тернополяни, хтось уже зазіхає на земельку.

– За ринком активними темпами йде будівництво багатоповерхівки від «Креатор-Буд», працівники прямо в очі говорять: до вересня чекайте крани і тут, – розповідає Ольга Глух. – Ми всі – ніби на пороховій бочці сидимо. З нового року нам хоч оренду і продовжили. Але на невизначений термін. Договорів ніхто з нас в очі не бачив, підписи не ставили. Так, щомісяця скидаємо гроші на рахунок у «ПриватБанку». Певно це неспроста. Потім поросять – і бувайте здорові!

Журналіст обійшла майже всі торгові палатки на цьому ринку. І всюди чула лише одне – якщо ринок таки будуть зносити, люди просто так не здадуться, будуть відстоювати свої права. Наразі більшість налаштовані рішуче.


– Якщо треба, я і в Київ поїду, – обурено говорить пан Микола. – Базар має існувати! Уже купу землі в місті розікрали. Ще й тут хочуть забрати. Досить вже! Нас щодня лякають виселенням. Люди проти, ми проти.

Думки розділились
На сайті «20 хвилин» ми також дали обговорення на тему «Чи потрібен ринок на Лепкого?» Думки тернополян розділились. Більшість тих, хто взяв участь в обговоренні, – за те, аби ринок лишився. Але територію вкрай потрібно упорядкувати, наголошують дописувачі. Вони припускають, що і на цю ласу ділянку землі хтось накинув оком, тому чинять тиск на підприємців, а «Ювілейний» довели до краху. А ще люди мають претензії до місцевого пункту прийому склотари, що, за їхніми словами, став притоном для безхатченків і пияків. Його потрібно закрити, вважають коментатори.


В. о. завідувача дитсадка № 22 Василина Волошин розповідає, що особисто ні вона, ні батьки не проти існування ринку, але в такому стані, як це є сьогодні – просто жах.


– На жаль, тут постійно збираються люди в нетверезому стані, вони юрмуються довкола ринку, біля пункту прийому склотари, та й на територію садка заходять. А в нас тут діти, хто знає, що в них у головах, – говорить керівник закладу. – Раніше, коли прохід був відкритий, на території чи не щодня влаштовували бенкети. Здадуть пляшки, куплять «чикушку» – і в садочок. Ми закрили прохід. Тепер ходять менше. Але низький паркан не стає на заваді завзятим.

Пані Волошин наголошує, що ці «гості» мало того, що часто нетверезі, так ще й можуть розносити різні хвороби.


«Повісили тавро…»
Попри зауваження тернополян, голова об’єднання підприємців із заготівлі склотари «Логістик Тара-Захід» Михайло Свист та підприємець Володимир Лукашин, який керує пунктом прийому склотари на ринку «Ювілейний», вважають, що не можна всю провину за безлад перекладати на їхні плечі.

– Пункт прийому розташований далі від місця проживання людей, не на проїжджій частині, – каже він. – Та й самі пункти безхатченків і пияків не створюють. Тут комплексна державна проблема, чому люди змушені збирати пляшки, аби вижити, чи чому вони вживають спиртне. А то взяли і повісили тавро на тарний бізнес! Хоча саме заготівля склотари позитивно впливає на економіку країни в цілому.

Зменшуються обсяги виробництва скла, що допомагає зекономити, і воду, і пісок і енергоресурси.

Пан Лукашин додає, що проходив ряд перевірок у різних контролюючих інстанціях, тож у нього і з документами все гаразд.

– До нас приходять не лише пияки, а й просто пенсіонери, які збирають пляшки та хочуть мати якусь додаткову копійку, – продовжує він. – Щоб не створювати незручностей для людей, які проходять повз ринок, у літній час ми намагаємось прийняти тару якомога раніше – о шостій-сьомі ранку, щоб до моменту, коли тернополяни йдуть на роботу чи ведуть дітей до школи, ті безхатченки чи любителі випити розійшлись. Трапляється, що вони сидять за огорожею ринку, але ми, по-суті, і не маємо права їх розганяти.


Підприємець припускає: земля на «Ювілейному» таки комусь потрібна, тому так тиснуть.

– Той ринок хоче хтось хапнути, тому і з’їдають нас, – наголошує чоловік. – Уже довкола все забудували – будинок на будинку. Так що сусід сусідові може руку з вікна подати. І тут вже планують!

Скільки існуватиме ринок
Які плани на ринок «Ювілейний» у його власників, ми запитали у гендиректора ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» Юрія Ворка. Ринок на Лепкого є філією центрального. За словами гендиректора, про припинення функціонування ринку на Лепкого не йдеться. – Є певні плани, – каже він. – Адже ринок потребує певних змін, реконструкції. У тій формі, у якій він є, він приречений. Так само, як ринок і на Куліша. Але формат ринку там буде збережений, бо це наш бізнесовий інтерес.
Жодних розмов, переконує пан Ворко, із «Креатором-Будом» щодо ринку на Лепкого не було. Свого часу із керівником будфірми були розмови про ринок на Куліша. Але поки не домовились.

Згідно із Кадастровою картою, ринок Ювілейний розташований на 0,527 га комунальної землі. Власник – міськрада, правокористувач – «Тернопільський міський ринок ЛТД». У межах ринку ще дві ділянки, площами 0,0111 га і 0,0255 з іншими кадастровими номерами. Перша – в оренді одного підприємця, друга – у приватній власності «Креатор-буду» (для обслуговування викупленого приміщення магазину – прим. ред). Як триватиме реконструкція в обхід тих ділянок, ми поцікавились у пана Ворка. Він пояснив, що якщо буде потрібно, то з ними очевидно, що спробують домовитись. Якщо ж ТОВ це не буде цікаво, то проводитимуть роботи в обхід.

– Можливо, який підприємець і мав точку та продав «Креатору», не знаю, – каже він. – Ми нічого не продавали 
На собак і безхатьків – не скаржились
Що ж до підняття вартості оренди, то і тут є свої пояснення. За словами пана Ворка, якщо йдеться про зростання оренди на Центральному ринку, то, очевидно, те ж відбувається і на філіях. З квітня оренда справді зросла, однак на сьогодні оренда торгового місця на ринках що на Лепкого, що на Куліша – найнижча і становить 7,2 грн за торгове місце.

– Ми не використовуємо таке поняття, як ціна за квадратний метр, – додає він. – Це вже люди самі переводять. У нас – торгові місця. Торгове місце – це стіл 1х0,7 метра. За стаціонарними кіосками це виходить два квадратним метри, якщо вже переводити.

На сьогодні, за словами гендиректора, договори з підприємцями укладені на півроку. Адже, якщо можливі якісь зміни, то договір укладають не на рік, а на півроку.
Про те, що пункт прийому склотари створює певні незручності для місцевих жителів, Юрій Ворко чує вперше.

– Якби ми отримували предметні звернення, а не просто, хтось там комусь щось сказав, то, звісно, що якось би вирішували питання. Що ж до собак, то, мабуть, це більше проблема міста, а не конкретного ринку. Адже, за чинним законодавством, ми не можемо нічого тваринам зробити, – зауважує він.

До слова, чи має якісь плани щодо землі під ринком, ми поцікавились у директора фірми «Креатор-Буд» Ігоря Гуди. Він запевнив, що не має і апріорі не може мати їх, оскільки ділянка має конкретного власника. Також повідомив, що будь-яких розмов ні він, ні інші представники фірми щодо згадуваної території чи щодо реконструкції не вели.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    ринки процвітають там,де людям потрібно.Чомусь не прижилися вино ні на Куліша,ні на Лепкого.Якщо процвітає на 15 квітня,значить є попит.Це ж ринкові відносини

    Анонім reply Anonymous

    вино? чи вони?)
  • Анонім

    аптека також винувата вона продає бомжам настойку глоду
  • Анонім

    Жодних розмов, переконує пан Ворко, із «Креатором-Будом» щодо ринку на Лепкого не було. Свого часу із керівником будфірми були розмови про ринок на Куліша. Але поки не домовились.



    Мало домовились.



    Ринок потрібний ,окультурити поставити нові торгові точки домовитись навітьь під виплату нових мафів і буде добре .Не всі мають змогу ходити в магазин і купляти ,особливо з калясками ,магазини в ново будовах як не в підвалі то на підвищенні.Щирі українці ви ще по думайте про інших людей а не прооо свою кишеню.Масив розбудовується на куліша також ,таке як ринок актуально ,а то що неякісна продукція то не тошни ,тебе ніхто не заставляє.На куліша таке саме державний ринок занедбає бо тут зразу мільйони капнуть за земельку а не маленька плата за оренду ,зато  торговий світ за 200 метрів приватний будує ,великий ,тільки хто туда піде за таку велику орендну ,якаж тоді накрутка буде ?.Знову будуть возмущатись що дорого .А біля оріону на 15 квітня візитка тернополя ринок срач пообсикувані буде то нічо ?
  • Анонім

    не вірю, що ринок буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up