Партнер рубрики Події

"Якщо ввести воєнний стан, Ато закінчиться через два тижні"

"Якщо ввести воєнний стан, Ато закінчиться через два тижні"
У разі введенні воєнного стану у країні весь оборонно-промисловий комплекс працюватиме виключно на потреби армії
Вводити чи не вводити воєнний стан? Це питання стало для нашої країни і справді риторичним. Думки як політиків, так пересічних громадян розходяться.

Нагадаємо, що минулого тижня Верховна Рада ініціювала питання введення воєнного стану. Втім, рішення так і не прийняли. Тож країна продовжує залишатися у зоні невизначеності. Досі триває АТО, хоча насправді на Сході вже давно точиться повномасштабна війна.

На бойові дії два тижні

Ми спробували розібратися, який правовий механізм введення воєнного стану та що він зможе змінити у країні. На переконання юриста Євгенія Покопцева, на питання, чи потрібно це робити, немає однозначної відповіді.

Відео дня

- Воєнний стан – як палка з двома кінцями: є свої плюси і мінуси, - каже він. - Згідно із Законом “Про правовий режим воєнного стану”, воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводять в Україні або окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державної незалежності України, її територіальної цілісності. Великий плюс введення воєнного стану – це те, що операцію зі звільнення територій, зайнятих бойовиками, можна буде провести у кілька разів швидше і з меншими жертвами. У разі оголошення воєнного стану будуть задіяні всі підрозділи Збройних Сил України та військової техніки. А отже, боронити країну будуть в основному професіонали своєї справи. Люди, які мають спеціальну військову підготовку. Нині, як ми спостерігаємо, на реальній війні опинилися хлопці, які взагалі до цього не мали жодного уявлення, як тримати в руках зброю. Хоча, незважаючи на це, ми поступово навчилися вести війну.

Спеціаліст переконаний, якщо спрямувати всі зусилля на потреби армії та забезпечити проведення грамотної військової операції, бойові дії із сепаратистами чи терористами можуть закінчитися вже за два тижні.

Права людини не порушують

- Воєнний стан передбачає перекриття всіх кордонів. По суті, йде повномасштабна “зачистка” території, - пояснює він. - Не буде коридорів, через які російські найманці зможуть вільно  пересуватися. Також може бути запроваджена комендантська година, тобто не можна буде перебувати на вулиці в певний час доби без спеціальних дозволів. До того ж вводять особливий режим в’їзду та виїзду з території, на якій запроваджено воєнний стан, може бути обмежено рух транспортних засобів та свобода пересування як громадян України, так і іноземців.

Військовому командуванню надається право використовувати потужності, ресурси і майно підприємств та організацій усіх форм власності, а також окремих громадян. На час дії воєнного стану під контролем підприємства зв’язку, видавництва, телерадіоорганізації, навіть театри. Військові також можуть заборонити роботу аматорських радіостанцій та передачу інформації через комп’ютерні мережі. У той же час не можна говорити, що під час воєнного стану права людини стають умовністю: закон передбачає цілий список прав, обмежувати які навіть у таких скрутних обставинах заборонено.

Ми втратили час і людей

Проте запровадження в країні воєнного стану означатиме і чимало мінусів, наголошує пан Покопцев. Найбільший – те, що при тоді встановлюють мораторій на військово-технічну, а також фінансово-кредитну допомогу з-за кордону. Окрім того, країна, яка перебуває в стані війни, не має права входити в будь-які світові об'єднання, приміром НАТО.

- Призовникам та військовозобов’язаним можуть заборонити змінювати місце проживання без відома військового командування, - продовжує Євгеній. - Людей, а також підприємства та матеріальні цінності можуть евакуйовувати. У країні зазвичай оголошують загальну мобілізацію.

На відміну від надзвичайного стану, який, за українським законодавством, не може бути довшим ніж 60 днів, немає максимальної межі тривалості воєнного стану. Однак в указі про його введення повинно бути вказано, на який саме час цей стан вводять. У разі “усунення загрози нападу чи небезпеки державної незалежності України, її територіальної цілісності” президент може скасувати воєнний стан.

- Немає універсального засобу, як вирішити проблему в нашій країні, - говорить наостанок юрист. - Та ставлячи на важіль людські життя й інші інтереси країни, можливо, варто обрати радикальніше рішення. Через нерішучість нинішньої влади ми втратили багато часу та людей, а їх уже ніхто не поверне.

 

Коментарі експертів

Олександр ВАРАКУТА (62 р.), голова Тернопільської обласної організації “Спілка офіцерів України”, полковник Нацгвардії:

- Як на мене, нині ситуація – під контролем. Хоча, згідно із правовим класифікатором, наша країна перебуває у стані надзвичайної соціально-політичної та воєнної ситуації. Останню нам залюбки хоче нав'язати наш північний сусід. Антитерористична операція затягнулася, але ми маємо всі шанси не опинитися у круговерті запеклої довготривалої війни. Без “допомоги” Росії ми б давно уже навели лад у своїй країні. Думаю, поки що ми можемо обійтися без введення воєнного стану. Але це моя суб'єктивна думка.

Василь КОГУТ (52 р.), полковник запасу, перший заступник голови Тернопільської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану:

- Члени нашої Спілки сходяться на думці, що таки варто запровадити воєнний стан, принаймні, у двох областях – Донецькій і Луганській. Адже це допоможе військовим вести бойові дії. Ми спочатку визволили українські міста, а тепер відступаємо. Люди, які повірили нам, розчаровані, що їх кинули напризволяще. При введенні воєнного стану в кожному місті працюватиме комендатура. А отже, ми зможемо захистити мирне населення України.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up