Партнер рубрики Події

У Тернополі люди обіцяють кинутися під екскаватори, якщо влада їх не почує (ОНОВЛЕНО)

У Тернополі люди обіцяють кинутися під екскаватори, якщо влада їх не почує (ОНОВЛЕНО)
Страйкувальники кажуть: якщо міська влада й надалі не реагуватиме на їхні звернення і не скасує рішення про дозвіл на проїзд, вони перекриють рух вулицею Живова. Так страйкувати обіцяють щодня

Дві години протестували проти рішення міськради про облаштування двостороннього проїзду на місці бульвару Колонтая, що на стику вулиць Кн. Острозького та Й. Перля, півтори сотні тернополян у четвер, 12 травня. Таку ж акцію люди провели й у п'ятницю, 13 травня.

 

У міськраді пояснюють: усі дозволи для облаштування цього проїзду виготовили ще за попередньої влади. Тож рішення про побудову проїзду “заморозили” та шукатимуть компромісні варіанти. Про це міський голова Сергій Надал повідомив на прес-конференції 17 травня.
Аби добитися реакції влади обурені люди перекрили рух транспорту на вул. Кн. Острозького приблизно на 40 хвилин. При цьому наголошували: це був тільки попереджувальний захід. Якщо міська влада й надалі не реагуватиме на їхні звернення і не скасує рішення про дозвіл на проїзд, тернополяни обіцяють перекрити рух на вул. Живова і страйкувати так щодня.

Відео дня
>
Аби привернути увагу, доводиться створювати незручності іншим людям! - обурюється мешканка будинку на вул. Живова Наталія Сиротюк. - А що нам залишається робити? Якщо міськрада ніяк не реагуватиме на наші звернення — самі захищатимемо бульвар.
„Та ми ляжемо під екскаватори, якщо вони нас не почують!”, - вигукують у натовпі.
Люди вимагають, аби міськрада скасувала рішення про дозвіл на двосторонній проїзд на місці теперішнього бульвару, який відомий як Калиновий бескид. Адже, це — єдина відпочинкова зона поблизу їхніх будинків і загалом у центрі міста.
- Ми й так живемо у перевантаженому районі! - говорить мешканка будинку на вул. Колонтая, 2 Ірина Бенч. - Подвір'я у нас немає. З одного боку — вулиця Живова, а з іншого — Острозького. Подивіться, який там рух! А вони ще й хочуть зробити дорогу попід самими вікнами! Де мають гратися наші діти?
Усьому виною, як скаржаться мешканці прилеглих будинків, - маркет, який будують на вул. Й. Перля. Адже дорогу із двостороннім рухом на бульварі Колонтая вирішили зробити саме перед здачею торгового закладу. Хоча у 2009 році, як стверджують люди, забудовник їм обіцяв, що дороги у цьому місці не зроблять. Люди звинувачують міськраду у лобіюванні інтересів власника маркету. На час написання статті вони вже подали заяву у прокуратуру.


Ця справа тягнеться ще з 2009-2010 років, - говорить Наталія Сиротюк. - Нехай розбирається прокуратура, чому чиновники не захищають наші інтереси.
Тим часом у міськраді запевняють: рішення виконкому про дозвіл будівництва дороги на місці Калинового бескиду не втілять у життя без згоди мешканців прилеглих будинків. Для вирішення цього питання влада міста створила спеціальну комісію. Втім, поки що до її складу увійшли тільки представники управління житлово-комунального господарства міськради, яке є замовником будівництва дороги, та управління містобудування.
Рішення щодо побудови наскрізного проїзду через бульвар Колонтая повинна прийняти робоча комісія, яку створили у міськраді, - пояснив кореспондентові “20 хвилин” заступник міського голови з питань містобудування Богдан Бойко. - Зараз вона працює над пошуком компромісного варіанту, який би задовольнив усі сторони. Дійсно, у будівництві дороги із двостороннім рухом зацікавлений власник маркету на вул. Й. Перля, а люди протестуть. Тож до складу комісії увійдуть також представники маркету та мешканці прилеглих до бульвару будинків.
Те, що згідно з рішенням виконкому передбачалося майже повне руйнування Калинового бескиду задля побудови дороги, заступник міського голови підтвердив. Однак оскільки люди активно протестують проти такого будівництва, влада міста обіцяє знайти компромісне рішення. Щоправда, озвучити усі ймовірні варіанти представники влади поки що не готові. Кажуть лише про один із них - урізати бескид ушир на два метри.


Ми маємо відповідь від інституту “Діпромісто” (установа, яка розробляє генеральні плани міст — прим. ред.) про те, що наскрізний проїзд у цьому місці передбачений, - продовжує пан Бойко. - Однак там не можуть проїжджати вантажівки і громадський транспорт.
Нагадаємо, що громада мешканців прилеглих будинків активно привертала увагу влади до проблеми останні два місяці. Особисто міський голова з людьми досі не зустрічався.

Артур ГАСЮНАС, генеральний директор ТОВ “Есвалда” - представництва литовської мережі супермаркетів Novus в Україні:
Ми насторожені і розгублені тим, що ситуацію навколо будівництва торгового центру настільки політизують. Ми враховуємо думку громади і для нас важливе лояльне ставлення населення. Авторитетно заявляю, що руйнувати зелену зону ніхто не збирається. Ми пропонуємо тільки “урізати” парк у ширину на два метри. Облаштовувати паркінг будемо тільки на власній території. Облаштуємо там зелену зону, красивий сквер , дитмайданчики. Однак зупиняти будівництво зараз — це смерть для наших інвестицій. Ми вклали у цей об'єкт більше 40 мільйонів гривень. Без відповідної інфраструктури торговий центр функціонувати не зможе. На жаль, міська влада лукавить. Адже у 2009 році нам дали згоду на будівництво цього об'єкта. Ми маємо всі необхідні для цього документи. Не всі люди, які тепер виходять із громадою і кажуть, що вони - проти, були проти створення цього об'єкту в 2009 році.

Ірина НОЖЕНКО, [email protected]

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (135)
  • Anonymous

    цією дорогою все одно зараз користуються. і якраз це роблять ці мешканці, які протестують. отакато казуїстика

    Anonymous reply Anonymous

    так ніхто не проти дороги, протестують проти її розширення за рахунок зелених насаджень
  • Anonymous

    А разаз хіба там нема дороги нема? Є! Просто вона дотепер не використовувалась. Точніше, використовувалась багато років тому. Тепер знову прийшов час її задіяти.
  • Anonymous

    мля народ ви заколібали ніфіга там та дорога не заважає люди заставного обідились на шрека і підбурюють людей розказуючи їм що всьо запакується асфальтом і будуть їздити чуть не паравози мені на роботу дорога скоротиться на багато1!!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    До "живу там".Ви зараз не бачите,які пробки в районі ринку і вул.Острозького до години 15-16,00?То подумайте,що буде,якщо прокладуть цю дорогу,тоді взагалі до центру і ж/д вокзалу неможливо буде доїхати

    Anonymous reply Anonymous

    Ті що їдуть зараз лише на рогатку тепер частково будуть зїжджати на Перля (якщо їм треба в центр). Це розвантажить кільце рогатки. Аналогічно ті, що їдуть по Острозького при потребі зможуть повернути на Перля. А який інший вихід? Відвідувачі супер-маркету будуть паркуватись на Живова і Острозького й пішки підуть до торгового центру. Уявляєте що буде творитись на Острозького? Погоджуюсь, що простого рішення тут немає Хтось залишиться незадоволеним. Але нам треба було тоді на початку активно виступити проти будівництва супер-маркету, а не фініші.
  • Anonymous

    ну-ну

    Anonymous reply Anonymous

    У Тернополі люди обіцяють кинутися під екскаватори, якщо влада їх не почує-ну то коли вже почнуть кидатися!?нам тернополянам хтіло би сє подивити на той квест
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up