Партнер рубрики Події

Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний

Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний
  • Через повномасштабне вторгнення випускники Тернополя вже третій рік поспіль залишаються без урочистої ходи та пишного гуляння.
  • Та чи взагалі планують в школах влаштовувати святкову церемонію та де? Про це журналісти «20 хвилин» дізнавалися у директорів кількох навчальних закладів.

У 2024 році зі шкіл Тернополя випускаються 1 575 школярів та школярок. З них 210 претендентів на золоту медаль і ще 43 на срібну. Великої розбіжності у цифрах, якщо порівнювати з минулим роком, немає, повідомила заступниця начальниці управління освіти і науки міськради Ірина Сум.

— Звісно, враховуючи вимоги законодавства і продовження воєнного стану, масові заходи призупинені, — повідомила Ірина Сум. — Документи про освіту вручать випускникам, це будуть невеличкі урочистості в межах закладів, але без особливого пафосу і значного скупчення людей. Є загальні рекомендації і вимоги воєнного стану. Усі заходи потрібно проводити з дотриманням заходів безпеки і де є укриття, що можуть вмістити всіх присутніх на святі.

Відео дня

Думки людей розділилися... 

У телеграм-каналі редакції «20 хвилин» ми запитали тернополян, чи планують цього року святкувати випускний? Участь в опитуванні взяла 471 людина. Думки учасників голосування розділилися, проте більша кількість людей відповіли, що святкувати не планують або зроблять це максимально тихо та скромно. Детальніше дивіться на світлині.

Можливе святкування випускних вечорів активно обговорюють і в соціальних мережах. Думки людей розділилися.

— Я думаю, що краще його не святкувати. Але ж, випуск зі школи буває один раз на все життя,— пише пані Діана.

— Повинні вчителі пояснити, що війна і можна скромно відсвяткувати в кафе чи на природі. Тобто, щоб тільки класний керівник і випускники. Це залежить тільки від викладачів, — пише Світлана Лукащук.

— Вважаю, що святкувати потрібно. Бо це ж останні дні в школі з однокласниками. Якщо просто розійтися після урочистостей, то буде сумно. Святкувати точно треба, — пише пан Тимофій.

— А чому все залежить від вчителів? То ж не їхнє свято, а для дітей, для батьків. Вчителі лише виконують свою роботу. Як і що роботи – вибір вже дітей, а не вчителів, — пише пані Діана.

Кожна школа вирішує самостійно

В управлінні освіти і науки міськради нашому медіа повідомили, що кожна школа вирішує самостійно як саме організувати урочистості на останній дзвоник та випускні. Тож, журналісти «20 хвилин» звернулися до директорів трьох навчальних закладів №24, №7 та №18. Зі слів керівників, урочистості планують, але без гучної музики та запальних танців, адже в Україні триває війна.

Школа № 7

Зі школи №7 випускаються 43 одинадцятикласники, серед них є медалісти, учасники міських, обласних олімпіад та інших конкурсів.

Зі слів Галини Костюк, цього року випускники відмовилися від Палацу культури «Березіль». Концертну програму та вручення проведуть на території навчального закладу. А як святкуватимуть?

— Наші випускники не планують банкети в Тернополі. Після останнього дзвоника вони зберуться разом, скуштують піцу, згадають приємні моменти і все, — розповідає Галина Костюк. — Вже після отримання атестатів учні 11-А класу їдуть в триденну поїздку за кордон, а учні 11-Б класу організовують спільний з батьками пікнік.

Школа № 24

У школі є два 11 класи, де навчаються 56 учнів, з яких вісім дітей претендують на отримання медалі. Про це «20 хвилин» стало відомо від директора Ігоря Каразії.

— Сподіваюсь, всі наші одинадцятикласники гарно напишуть Національний мультипредметний текст, бо ж готувалися, постійно тренувалися з вчителями. Наскільки мені відомо, то на отримання медалей результат НМТ не впливає. Будемо бачити, але вірю, що вісім медалістів підтвердять свій рівень знань і закінчать школу №24 з відзнакою, — розповів пан Ігор.

Щодо випускного вечора, то одинадцятикласники отримуватимуть атестати про повну загальну середню освіту в Тернопільській обласній філармонії.

— У школі не буде ніякої концертної програми, все перенесли у культурний заклад. Таке бажання дітей та батьків, а ми лише підлаштовуємось. Перед врученням діти виконають кілька пісень, підготують танцювальний номер, а вчителі та батьки скажуть слова подяки. Банкетів та застілля наші діти не планують, бо готуються до спільної поїздки, — каже Ігор Каразія.

Школа №18

32 одинадцятикласники випускаються зі школи №18 у 2024 році, з них два медалісти. Останній дзвоник традиційно проведуть у школі, а ось випускний вечір в театрі. Про це «20 хвилин» розповів директор Руслан Заброцький.

Цьогоріч вчителі, учні та батьки вирішили підтримати благодійну акцію «Квіти будуть потім, а дрони треба сьогодні». Тож, збирають кошти на «бойові пташки» для Збройних Сил України.

— До акції долучилися не тільки 11-класники, а й вся школа. Плануємо до останнього дзвоника зібрати кошти на вісім дронів. Наразі вже придбали три, а ще три у процесі замовлення. Якщо вдасться зібрати на ще два – будемо раді. Дрони передамо батькам учнів, які перебувають на передовій та захищають Україну від ворога, — додав пан Руслан.

Спільний захід для медалістів

Під час спілкування директори шкіл розповіли, що батьки виявили бажання, аби медалістів Тернополя зібрали на спільному заході та вручили відзнаки. Захід має відбутися без зайвого пафосу та максимум протягом години.

— В управлінні офіційно повідомили, що цього року знову без ходи випускників, без масштабних концертів. Але ще вирішують питання щодо нагородження наших медалістів. Ймовірно, видаватиме медалі міський голова Сергій Надал, — розповіли керівники трьох шкіл.

Коли саме діти отримають свої атестати – питання відкрите, адже все залежить від процесу виготовлення документів у Києві. Орієнтовно – кінець червня.

Чи ви плануєте святкувати випускний вечір? Де плануєте відпочити? Пишіть свою думку у коментарях.

Читайте також:

Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків

Понад дев'ять тисяч осіб на Тернопільщині складатимуть НМТ. Кількість охочих зростає щороку

На фасаді школи №8 встановлять меморіальну таблицю письменнику Левкові Крупі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • українка

    фестивалі- весілля можна святкувати, а випускний зась,бо війна в країні, а,  то не для всіх він
  • Віталій Анатолійович

    Весілля  справляють,  мажори празднуют ДН, чому діти мають страждати, це раз на все життя!

keyboard_arrow_up