Партнер рубрики Події

Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги

Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги
  • 18 травня набув чинності оновлений Закон про мобілізацію. Тож усім чоловікам від 18 до 60 років необхідно оновити свої облікові дані.
  • Процедура триватиме до 16 липня 2024 року, тобто два місяці.
  • Чи є черги у Тернополі та чи запрацювала програма у ЦНАПі – дізнавалися «20 хвилин».

За даними Міністерства оборони України, військовозобов’язані громадяни України з 18 травня матимуть можливість оновити дані не тільки у ТЦК та СП, але також в електронному кабінеті та ЦНАПах.

Чи є черги біля ТЦК?

О 09.52 журналістка «20 хвилин» прийшла до Тернопільського об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Черг біля воріт військкомату та на видимій території не було. Чоловіки групами, з жінками та поодинці заходили до установи. При собі мали теки чи пакети з документами.

Відео дня

Журналістка «20 хвилин» зверталася до чергових Тернопільського ОМТЦК та СП з проханням – допустити на територію чи отримати коментар від керівництва. Зі слів чергових, відповідні питання треба вирішувати виключно через пресслужбу Тернопільського обласного ТЦК та СП. Натомість вони підтвердили, що черги є, але всередині.

Наразі редакція «20 хвилин» очікує погодження від керівництва Тернопільського обласного ТЦК та СП.

Розпитали про ситуацію у чоловіків

Понад годину журналісти «20 хвилин» перебували біля Тернопільського об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Ми намагалися поговорити з чоловіками, які вже виходили з установи. На розмову погоджувалися не всі. Одразу наголошували, що дозволу на фото та відео не надають, лише називали імена. 

Зі слів чоловіків, черги в приміщенні військкомату чималі. Тож не всім вдається оновити дані та отримати відмітку за один день. Зокрема, тернополянин Василь приходить вже втретє.

— 15 травня 2024 року я прийшов до ТЦК, аби оновити дані та отримати відстрочку, бо маю інвалідність. Мене одразу направили на проходження військово-лікарської комісії, — каже пан Василь. — ВЛК пройшов швидко, дали довідки для уточнення діагнозів в обласну лікарню. Тепер чекаю, щоб передати всі документи фахівцям і оновити дані. 17 травня очікував з 09.00 до 21.00, але так і не вдалося потрапити. 

Тернополянина Сергія разом з товаришами, за їх словами, працівники ТЦК зустріли на вулиці вранці 18 травня, коли чоловіки йшли на роботу. Зі слів пана Сергія, спочатку військові попросили документи, а потім – проїхати до ТЦК.

— Ніхто в автівки нас не запихав. Вони попросили поїхати з ними, щоб  поновити інформацію. Розповідали про можливі штрафи, про новий Закон України, — каже пан Сергій. — В установі ми знову показували документи, і ось дали лист на проходження військово-лікарської комісії. Як так? Обіцяли, що це звичайне поновлення даних. Не знаю, якщо комісія скаже, що придатний, то на фронт відправлять? Всі працівники мовчать і нічого не кажуть… Дурдом якийсь. Нам понад 40 років, підготовки не маємо, строкову військову службу проходили років 20 тому.

Серед тих, хто прийшов оновити дані, був і тернополянин Олександр. Чоловік каже, від ранку великих черг не було, а під обід вже більше людей.

— Я прийшов, показав документи, поновив дані та і все. Не претендую на відстрочку, не маю інвалідності, тож на військово-лікарську комісію мене ніхто не відправляв, — говорить чоловік. — Не знаю, чи працює додаток «Резерв +», бо навіть не намагався його завантажувати. Краще особисто з’явитися, все поновити, бо потім скажуть, що десь не підтягнуло, не завантажило,  штрафи потім сплачувати? Ні, зайвих десятків тисяч не маю.

У ЦНАПі не приймають

Напередодні речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін повідомляв, що ЦНАПи готові для оновлення військово-облікових даних, тож чоловіки можуть звертатися і туди.

Натомість речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич повідомила журналістці «20 хвилин», що працівники ЦНАПу ще не мають доступу до відповідної програми.

– 18 травня не зможуть оновити військово-облікові дані у Центрах надання адміністративних послуг Тернополя. Відповідна функція ще недоступна для працівників, все в процесі. Як тільки працівники ЦНАПу зможуть надавати таку послугу – одразу повідомимо, – каже пані Мар’яна.          

Тисячі звертаються онлайн

У Міністерстві оборони України анонсували мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. З 18 травня додаток доступний в App Store та Google Play Market.

«Станом на ранок 18 травня, 150 000 громадян вже успішно авторизувалися у застосунку «Резерв+». І ще сотні тисяч запитів – у черзі», — повідомляють в Міноборони України.

Зазначимо, «Резерв+» надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі «Оберіг». Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію з реєстру Оберіг щодо себе.

«Наразі це буде можливість оновити дані, такі як електронна пошта, телефон і місце проживання», – сказав Дмитро Лазуткін в коментарі АрміяINFORM.

З 18 червня у застосунку також зʼявиться QR-код, відсканувавши який, відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.

– Наприклад, людина їде в автівці чи йде вулицею, і її зупиняють працівники ТЦК спільно з поліцією. Вона має показати документи, а також згенерований QR-код у додатку «Резерв+». Працівники сканують його і отримують всю інформацію про цю людину, що є в реєстрі. Якщо вам принципово, щоб була відмітка в паперовому документі, то додатково звертайтеся в ТЦК, – розповіли фахівці з військкомату журналістці «20 хвилин». 

Читайте також:

Зеленський підписав закон про штрафи для військовозобов’язаних

Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника

Помічники нардепів можуть отримати бронь: що кажуть народні обранці від Тернопільщини?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Самуляк

    Через Резерв без проблем
  • B VV

    Як бути у випадку, коли районна ВЛК визнала "непридатний" і документи направила на регіональну ВЛК рішення якої потрібно чекати пів року, а ТЦК виніс постанову про штраф і подав у розшук?
  • Pavel Orestovich

    ТЦКашникам вірити не можна) Розвели хлопів)

keyboard_arrow_up