Довоєнна молодість бульвару Шевченка

Довоєнна молодість бульвару Шевченка
Будинками, що тонули у зелені, будівлею з колонами, але не театром, а судом, а також однією з перших у місті бензоколонок вирізнялася 70-100 років тому вулиця, яку ми знаємо як бульвар Шевченка.

“Візки одно- і двокінні — постійна зупинка при вулиці Міцкевича, тариф уміщений за вокзалі і при кожному візку... Візки-самоходи — таксівки — зупинка і станція бензинова при вул. Міцкевича, навпроти пошти... Автобуси — зупинка при вул. Міцкевича біля парафіяльного костелу”, — читаємо у туристичному путівнику Тернопіллям, виданому у 1928 році.

Враження після прочитаного таке, що звичний для нас затишок бульвару в ті роки просто не існував. Мовляв, усе гуло-гуділо... Насправді було не так. І вже наприкінці ХІХ століття ця вулиця носила ймення Панської — там у приватних садибах жили переважно заможні тернополяни. У 1890-му Панську перейменували на вул. Міцкевича, а через 35 років ту частину, що нижче від сучасного ЦУМу, назвали вулицею Болеслава Хороброго — польська влада вшановувала своїх героїв.

Відео дня
> І до війни цвіли каштани

Справжньою окрасою вулиці до війни, як і в наші дні, слугував сквер. Його заклали ще приблизно у другій половині ХІХ ст.


“У 1927 році сквер займав 7697 кв. м. Починався він на перетині вулиць Камінної, Юліана Опільського та Степана Качали, де був невеликий майдан святої Теклі. У 1882 році тут на високій стрункій колоні в оточенні дерев поставлено фігуру святої Теклі. Поряд з нею споруджено міську криницю”, — подає Любомира Бойцун у книзі “Тернопіль у плині літ”.

Достеменно невідомо, скільки саме видів дерев росло у ті часи на алеї. Але каштани були точно. І свідчення того — старі поштівки з білими свічками-суцвіттями як антуражем до класично-строгої кам’яниці суду. Остання будівля не збереглася до наших днів. Пішла у небуття у битві за Тернопіль 1944-го... Маємо тільки її фото та адресу — вул. Міцкевича, 22. Причому одночасно діяли тут і міський, і окружний суди. Адресна книга за 1935-1936 роки подає навіть телефони туди - 270 і 106 відповідно. Узагалі всі телефонні номери були тоді дво- або тризначними. Приміром, у сусідню до суду окружну прокуратуру можна було дзвонити за тел. 96.

Окружним суддею у 1936-му був Казимир Цеглецький, прокурором — Броніслав Музика. Діяла на вул. Міцкевича і повітова поліція — на вул. Міцкевича, 5, тобто уже на боці вулиці зі сторони вокзалу. А от контор адвокатів на Міцкевича та сусідніх із нею нарахувати за довідниками 1930 року можна декілька десятків.

Годинник, Гера і Міцкевич


Уже наприкінці ХІХ століття на вул. Міцкевича з’явився громадський годинник із трьома циферблатами, який простояв лихоліття Другої світової і який за Союзу вже не відновлювали. А між місцем збігу сучасних бульв. Шевченка, вул. Сагайданого та пам’ятником Незалежності стояла фігура античної богині Гери. Біля неї діяла ще одна громадська криниця.

За відсутності водопроводу такі криниці на вулицях були корисними як для побуту, так і в надзвичайних випадках — саме з них брали воду пожежники для гасіння вогню. Тож за криницями наглядали у ті часи пильно. Тим паче, що пожежники діяли зовсім близько від вул. Міцкевича. Їхні дозорці спостерігали, чи не з’явився, бува, над містом дим із вежі ратуші, що стояла на місці скверу із пам’ятником Пушкіну. Саму постать великого російського поета і чоловіка правнучки гетьмана Петра Дорошенка Наталії Гончарової на бульварі у ті часи замінював не менш величний Адам Міцкевич.


Та монумент польського літератора знищили нацисти — не могли ж вони витерпіти, що “якийсь там” поляк рівнявся талантом з їхнім Гьоте... Міцкевич зник, з’явився Пушкін, але навіть після війни поляки, які добровільно-примусово виїхали з України, добре пам’ятали про цей пам’ятник. І в Тернополі старожили досі розповідають анекдот, як один поляк у 70-х приїхав до Тернополя, оглянув місто і сказав: “Багато змінилося. Але Міцкевич як стояв, так і стоїть!” Бідака просто не ототожнив автора “Оди молодості” з автором “Оди його світлості Дмитрію Івановичу Хвостову”. Натомість радянські партфункціонери в ідеології добре розбиралися, і про відновлення тернопільського Міцкевича мова не заходила. Більше того, саме за Союзу знищили парафіяльний костел — домінанту не тільки колишньої вул. Міцкевича, а й усього міста. Навзамін у Тернополі з’явився ЦУМ, що стоїть і досі.


До слова, у місті вже почали обговорювати ідею відновити пам’ять про той храм меморіальною таблицею.

— Парафіяльний костел був однією з окрас Тернополя. Хотілося б, щоб меморіальна таблиця була у місці, на якому він стояв — на стіні ЦУМу, — розповідає автор ідеї Тарас Циклиняк. — Наразі шукаю спільників, однодумців.

Тож кожен небайдужий до такої справи може звернутися до Тараса з ідеями чи порадами за тел. 0-93-724-92-11.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    радий, що виправили в тексті прізвище після мого коменту. але насправді стаття майже ні про шо)) авторові - правдивого творчого натхнення!

    Anonymous reply Anonymous

    Якраз нормальна стаття.
  • Anonymous

    Так які проблеми? Зверніться до поляків. Вони дадуть гроші і на знесення ЦУМу, і на відбудову костьола. Тільки буде він римо-католицьким і стане осередком польського впливу на Тернопіллі. А Польщі тільки того і треба. Вони "карту поляка" роздають не з доброти душевної, а з метою повернення "східних кресів". Але коли піднімуть над Тернополем біло-червоного прапора, волати про любов до України буде пізно. Тому думайте добре, за що агітуєте, панове.

    Anonymous reply Anonymous

    І що тут поганого якби поляки гроші дали на відновлення костелу.Вони його будували.І взагалі краще було б якби Тернопіль знову став польським містом.Хоч би якийсь порядок тут навели і місто стало справжнім європейським.

    Anonymous reply Anonymous

    Так, Пушкін гарно писав. Але це не усуває факту, що він - російський імперіаліст. Див. у колонці Юрія Макарова: http://tyzhden.ua/News/75950 А ще прочитайте "Клеветникам России": "Славянские ль ручьи сольются в русском море? Оно ль иссякнет? вот вопрос..." і т.д. і т.п.
  • Anonymous

    Сквер поляки заклали, садочки, школи, заводи москалі побудували, а ви в вишиванках, шо зробили? Знищили все.

    Anonymous reply Anonymous

    :)) місіс ікс свої брєдні прибережіть для психіатра. Він і вислухає Вас, і укольчик дасть, щоб у Вас біла гарячка пройшла
  • Anonymous

    так Н. Горбачової чи Н.Гончарової? Гьоте чи Ґете? чи ви під впливои вєлікого і маґучєво перебуваєте, укр.націоналіст Мороз?;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up