Партнер рубрики Події

Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя

Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя
  • У місцевих супермаркетах можна знайти чимало уцінених продуктів. Їх продають зі знижками -20%, -40% та навіть -60%. 
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи не продають протерміноване та що можна купити дешевше.

На прилавках магазинів Тернополя часто можна побачити уцінені товари у яких скоро скінчиться термін придатності, або які мають пошкодження. Це молочна продукція, м’ясо, овочі, кулінарія, солодощі та багато іншого. Його продають зі знижками. Іноді, якщо товар не вдається продати швидко, а термін придатності збігає, наприклад на кулінарію, знижку збільшують. 

Біля таких прилавків можна побачити багато людей, які хочуть зекономити, тож купують такі товари на уцінці, перш ніж їх термін придатності закінчиться.

Як пояснюють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області, товари повинні вилучатися з прилавків після закінчення терміну «Вжити до». Наприклад, якщо на продукті вказаний термін придатності «Вжити до 06.05.2024», то це означає, що 6 травня його ще можуть продавати, однак 7 травня його на прилавках вже бути не може.

Відео дня

– Досить часто магазини роблять уцінку на овочі та фрукти, які мають явні дефекти й ознаки гниття. Але торгувати такими продуктами заборонено. Продавець зобов'язаний перед викладенням товару на прилавок перевірити за зовнішніми ознаками якість продуктів, відбракувати та впорядкувати зіпсовані продукти. Заборонено продаж гнилих, млявих, зіпсованих, з порушенням цілісності шкірки овочів і фруктів. – пояснюють у Держпродспоживслужбі. 

Відповідно до законодавства, неякісні та небезпечні  харчові продукти і продовольча сировина  підлягають вилученню з обігу. 

У Держпродспоживслужбі у області повідомили, що від початку року до них не надходили звернення чи скарги від громадян щодо реалізації неякісних харчових продуктів у магазинах – протерміновані, зіпсовані продукти або товари неналежної якості. Під час воєнного стану діє мораторій на заходи державного нагляду, тож проводити інспеції можуть на підставах звернень громадян.

Журналісти «20 хвилин» побували у супермаркетах чотирьох мереж: «Сільпо», «АТБ», «Рукавичка» та NOVUS у понеділок, 6 травня. Ми перевірили, що продають зі знижками та чи є серед таких продуктів зіпсовані товари. Також ми перевірили, чи не порушена герметичність упаковок, чи немає серед уцінених овочів та фруктів гнилих або цвілих товарів.

АТБ

Адреса: вул. Торговиця 9-В.

У супермаркеті товари, у яких закінчується термін придатності, викладають окремо. На прилавку з молочними продуктами ми побачили такі товари з білими цінниками -25%. На них вказана звичайна ціна та ціна з урахуванням знижки. Серед таких товарів була ряжанка, йогурти, молоко, сирки, сметана та десерти. Поруч були торти зі знижкою -25%. 

Термін придатності цих товарів закінчувався 7 травня, тобто вони ще можуть продаватися. 

В іншому холодильнику були м’ясні вироби. Це реберця у маринаді та стейк зі свинячої корейки. Їх термін придатності закінчується 6 травня, тобто це останній день, коли їх можна продавати. 

Однак у двох упаковках з реберцями були пошкодження. Вони були розвакумовані. 

Сільпо

Адреса: вул. Торговиця 15-А. 

У цьому супермаркеті журналісти «20 хвилин» не знайшли окремих полиць чи прилавків з продуктами зі знижками, у яких скоро закінчиться термін придатності. Вони лежать серед інших товарів. Їх легко побачити завдяки наліпкам зі знижкою -25%, -30%, -35%, -40%, -50%. 

Протермінованих товарів журналісти «20 хвилин» серед таких продуктів зі знижкою не виявили. У деяких термін придатності закінчувався за кілька днів, а деякі можна було продавати останній день. 

Серед таких продуктів – кулінарія, ковбаси, йогурти, молоко, сир, зелені мікси для салатів, каші тощо.

Чим більша знижка – тим менший термін придатності залишається. Наприклад, у ковбасній нарізці зі знижкою -40% термін придатності збігає 6 травня. 7 травня продавати та споживати її вже не можна. Також зі знижкою -40% була консервована перлова каша з м’ясом. Її термін придатності закінчується через два дні.

Рукавичка

Адреса: вул. Острозького, 18. 

У супермаркеті на прилавку з овочами був червоний перець зі знижкою -40%. На шкірці помітно, що він почав в’янути. 

Також уцінені товари з терміном придатності, який скоро закінчується, були на окремих полицях холодильнику. Це ковбасні вироби, кисломолочний сир, у яких був останній день придатності. Їх продають зі знижкою -40%. 

Також були чипси зі знижкою -25%, термін придатності яких закінчується 9 травня – за чотири дні. 

А от серед кондитерських виробів ми знайшли протерміновані торти зі знижкою -40%. Їх термін придатності закінчився 5 травня. Тож їх не мало б бути на прилавку 6 травня. 

NOVUS

Адреса: вул. Перля, 3

У цьому супермаркеті уцінені товари та продукти, у яких скоро закінчиться термін придатності продаються у різних відділах. В одній корзині ми побачили товари зі знижкою -20% з пошкодженою упаковкою. Серед них – крупи, макарони, борошно. Деякі запакували у плівку, а деякі просто заклеїли скотчем.  Також зі знижкою можна купити те, що втратило привабливий вигляд для покупця. 

В окремому холодильнику була кулінарія, ковбаси, сир, молоко та сире м’ясо зі знижками від -20 до -60%. Протермінованих продуктів не знайшли. У деяких термін придатності закінчувався у день експерименту, а у деяких за два дні. 

На деяких акційних стікерах ручкою написана вартість товару з урахуванням знижки, але для більшості продуктів вартість потрібно рахувати самостійно. 

У відділі з хлібом була корзина з випічкою зі знижками -20%. Вони були запаковані у плівку. Термін придатності не закінчився. Випічка не має вигляд зіпсованої чи сухої.

А от серед уцінених овочів ми помітили кілька, які втратили товарний вигляд. Це в’ялий редис, почорнілі банани зі знижкою -60%. Також були кілька ананасів зі знижкою -40%. Вони були зіпсовані – м’які. А на деяких було видно цвіль під плівкою, тож їсти такі вже не можна. 

Куди скаржитися на зіпсовані продукти

У Держпродспоживслужбі пояснюють, що в Україні діє мораторій на перевірки суб’єктів господарювання. Тому планові перевірки не проводять. Від початку року державні ветеренарні інспектори провели чотири позапланові перевірки після звернень громадять щодо порушення ветеринарно-санітарних вимог в закладах громадського харчування та маркування харчових продуктів та дієтичної добавки. За результатами цих перевірок видали три приписи про усунення порушень, а в одному випадку порушень не виявили. Однак все ж перевірки можуть проводити якщо:

  • Суб’єкт господарювання виявив бажання про перевірку та сам подав заяву до органу державного контролю;
  • Є звернення громадян про порушення, що спричинило шкоду їх правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому середовищу, тощо.
  • Відповідно до доручення прем’єр-міністра про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері.

Якщо ви помітили на прилавку товар, у якого закінчився термін придатності або він має ознаки того, що зіпсувався – спершу варто звернутися до представників магазину. Вони зобов’язані відреагувати на звернення та забрати з полиць такі продукти.

Також, статтею 8 Закону України «Про захист прав споживачів» встановлено: у разі придбання споживачем непридатного харчового продукту продавець зобов’язаний замінити його на харчовий продукт, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти.

У Держпродспоживслужбі радять зберігати чек про покупку, оскільки без нього вам буде складно відстояти ваші права. Якщо адміністрація в магазині не реагує на скаргу – звертайтеся до управління Держпродспоживслужби вашого міста чи району.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Талі

    Такі товари за границею викидають або за копійки уцінюють або віддають бідним. А в нас в супермаркетах не завсім свіжі продуктові товари або не першої свіжисті  і не уцінюють або вже старе або нікому не потрібне що викинути тоді уцінюють або викинуть а людям не дадуть.

    Igor reply Талі

    Хворе суспільство на жадібність, сам не гам та іншому не дам. Та кого Бог любить того б'є, може навчаться хто виживе за наступні 15 місяців.
  • Igor

    Зимою можна зайнятися фріганством коли викидають біля супермаркетів просрочку. Літом хіба фрукти овочі чи напитки.
  • Людмила М

    Купую, але обов'язково дивлюсь на терміни і якість. Протерміновані і зіпсовані не купую
  • Богуслав

    Не йду і нічого там не купую вже 3 роки. На ринку все свіже і добре.

keyboard_arrow_up