Партнер рубрики Події

Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша

Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша

У розмові із журналісткою «20 хвилин» Володимир Труш неодноразово наголошував, що дивується прикутою увагою до своєї персони та спростував інформацію, що він має відстрочку або ж бронювання від військовою служби. Також розповів про похід у ТЦК та свій вибір — стати викладачем.

Володимир Труш працевлаштувався у ЗУНУ третього січня 2024 року — менше, ніж за тиждень після звільнення з посади керівника Тернопільської ОВА. Про це журналістам «20 хвилин» стало відомо від працівників університету. 

— Його навчальне навантаження передбачає практичні заняття з дисципліни «Публічні закупівлі», керівництво над курсовими роботами, практикою, проведення консультацій для студентів та перевірку (модульних) контрольних робіт. Окрім навчального навантаження, викладач бере участь у виконанні кафедральних науково-дослідних робіт, –  розповіла в.о. завідувача кафедри фінансів імені Сергія Юрія Ольга Кириленко. 

Чому пішов викладати

Чому зміна сфери діяльності викликала таку хвилю здивувань, Володимир Труш не розуміє і досі. У коментарі для «20 хвилин» повідомив, що свій професійний шлях починав у 2000-х роках з викладача-стажиста на кафедрі фінансів, коли навчався на магістратурі. Тоді перевіряв лабораторні та практичні роботи. А вже після звільнення з Тернопільської обласної військової адміністрації отримав три пропозиції-запрошення на роботу в університети Західного регіону. Він обрав ЗУНУ та кафедру фінансів імені Сергія Юрія, де, каже, викладає дисципліну «Публічні закупівлі» для студентів п’ятого курсу. 

Відео дня

— Ми співпрацювали із ЗУНУ протягом чотирьох років, проводили зустрічі та заходи, відкрили Імерсивний мультифункціональний хаб. Ми вкладалися в розвиток науки. Тож, коли отримав пропозицію, погодився. Чи я не мав на це права? Чи Тернопільщина мала бути табу для мене? — коментує Володимир Труш. — Мене взяли з початку 2024 року, бо формували групи і були вільні пари практичних занять. Також, щоб не розривати освітній курс, я з першої теми пішов викладати для студентів.

Щодо дисципліни «Публічні закупівлі», то, зі слів пана Труша, він має досвід і практичні навички, якими ділиться з майбутніми фахівцями. 

— Я вважаю, що можу бути корисним для студентів, бо маю досвід роботи з публічними закупівлями і в мирний, і у воєнний часи. Це є важливо, адже деякі моменти змінюються, але в книжках про це не пишуть, – каже Володимир Труш. — Теоретики розповідають все відповідно до законодавства, а я – як це працює на практиці. Наприклад, про тендерні боти, про Антимонопольний комітет України, про подання пропозицій. Теоретики не розкажуть, як це працює на практиці.

Пари все ж є? 

На четверту пару п’ятниці парного тижня (26 квітня) журналісти потрапити не змогли…. Бо її не було, а ключ так і залишився на дошці біля охоронця. Чому так? Володимир Труш, як і речниця ЗУНУ Олена Васильків, почав пояснювати про чисельники та знаменники. І категорично наголосив, що 26 квітня в університеті його пари не були заплановані. 

— Після прочитання вашої статті складається враження, що я не ходжу на пари. Цікава історія виходить, бо в ту п’ятницю я дійсно не мав пар. І то був непарний тиждень, — каже пан Труш. 

Розклад занять в ЗУНУ

У п’ятницю, третього травня, журналістка «20 хвилин» знову пішла в університет, аби побувати на парі у Володимира Труша. За розкладом ексначальник ОВА мав викладати для магістрів факультету фінансів (ФМСм-11). Початок пари – о 19.00 в аудиторії 309 11-го корпусу. 

Орієнтовно о 18.54 наша журналістка прибула на територію ЗУНУ, де вже на неї чекав сам Володимир Труш. Він стояв із журналом та роздрукованими матеріалами поруч із укриттям. Адже за пів години до початку заняття пролунав сигнал повітряної тривоги. 

— Хотів відпустити студентів з четвертої пари, щоб вони готувалися до Великодня, а потім могли відпрацювати. Але я розумів, що ви знову прийдете на пару і потім напишете у матеріалі: «Володимир Труш не прийшов на заняття». Як бачите, попри тривогу ми тут. Навчатися будемо в укритті. Робимо все за правилами, — наголошував пан Труш. 

«Не маю відстрочки та броні»

Як повідомляло МОН у липні 2022 року: «Законом встановлено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, за умови роботи в наукових установах і організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки)».

Проте згідно зі змінами до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: «Наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки». 

Як наголошує Володимир Труш у розмові, ніякого наукового звання він не має. Також запевняє, що в нього немає ні відстрочки, ні бронювання.

— Я не є кандидатом наук, я — простий викладач. Тому апріорі не має можливості на відстрочку. І не важливо, чи у мене повна ставка, чи 0,75, — наголошує пан Труш. 

Бронювання у ексголови голови ОВА також немає, запевняють у навчальному закладі.

— Ми забронювали лише 9% (28 викладачів), але не Володимира Труша. Бо пан Труш – офіцер запасу, і його військово-облікова спеціальність не підлягає бронюванню. Від ТЦК не надходили розпорядження щодо уточнення даних для нього. Через університет до військкомату його ніхто не викликав, – пояснив «20 хвилин» керівник військово-мобілізаційного підрозділу ЗУНУ Мирослав Коваль. 

Де на обліку

За інформацією керівника військово-мобілізаційного підрозділу Мирослава Коваля, пан Труш перебуває на військовому обліку на Івано-Франківщині, звідки родом.  Проте 22 квітня начальник Івано-Франківського обласного ТЦК та СП розповів, що документи пана Труша залишаються на Тернопільщині, а саме у Чорткові.  Але 25 квітня дану інформацію письмово спростували в Тернопільському обласному ТЦК та СП. 

— Володимир Труш не перебуває на військовому обліку у районних (об’єднаному міському) ТЦК та СП, відділах районних ТЦК та СП Тернопільської області. Відомості щодо надання пану Трушу відстрочки від військової служби під час мобілізації у нашому територіальному центрі комплектування відсутні, — повідомив «20 хвилин» начальник Тернопільського ОТЦК та СП Денис Савчук.

Після того, як 30 квітня редакція «20 хвилин» опублікувала першу частину матеріалу про Володимира Труша, у обласному ТЦК «згадали», що 23 квітня Володимир Труш «самостійно приходив для уточнення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії». 

— Володимир Труш перебуває на військовому обліку в Тернопільському об’єднаному міському ТЦК та СП, як офіцер запасу, – уже таку інформацію журналістам повідомив начальник Денис Савчук першого травня. — 23 квітня 2024 року громадянин Володимир Труш самостійно прибув до Тернопільського ОМТЦК та СП для уточнення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії. На момент розгляду запиту, постанови військово-лікарської комісії щодо придатності до військової служби пана Труша не прийнято. 

У військкоматі так і не сказали, чи придатний пан Труш до військової служби? Чому немає результатів ВЛК? І як так вийшло, що у попередній відповіді на запит 25 квітня у місцевому ТЦК запевняли, що на обліку в області екскерівник ОВА не стоїть, а вже 1 травня зазначають, що він таки приходив 23-го квітня, та ще й самостійно?! 

Скрін з відповіді на запит 

Де ж стояв на обліку під час повномасштабного вторгнення Володимир Труш? Адже керував ОВА у Тернополі, а отже, логічно, — мав передати всі документи у Тернопільський обласний ТЦК. Під час розмови він наголосив, що раніше перебував на військовому обліку на Івано-Франківщині. Але до якого періоду часу? Не сказав. Нещодавно, каже, дані поновлював на Тернопільщині. 

На запитання журналістів: «Чому публічно закликали інших долучатися до лав ЗСУ, а самі не йдете?» пан Труш відповів неоднозначно. 

— Хто визначає, чи треба йти на фронт? Ви визначаєте? Згідно з чинним законодавством, я з’явився в ТЦК та СП, зробив звірку військово-облікових даних. Стою на військовому обліку, але не в Чорткові. І взагалі там ніколи не стояв на обліку. Я не переховуюсь, не виїхав нікуди, ходжу в Тернополі. Якби переховувався, то вже переїхав в якесь село, у хатинку і все, — каже пан Труш. — Ми всі десь колись працювали. І ви працювали, і я. Але, наразі я вийшов з кабінета начальника Тернопільської ОВА. То вже у минулому. 

 

Читайте також:

Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку

Які статки мають ексголова ОВА Володимир Труш і його заступники? «20 хвилин» проаналізували їхні декларації

«Рухаємось далі»: Володимир Труш попрощався з посадою очільника Тернопільщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • ANDRII YAVORSKYI

    Труш, Головко, Овчарук - найбільші патріоти України! чого ви в них вчипились, може їм страшно іти воювати, може вони баяністи

    https://youtu.be/3IEfRJTIN6U

    https://youtu.be/qXMbQ6oKWKQ

  • Wolodymir Gryvas

    Труш  навчит студентів  хіба як красти державне майно
  • MrSamajim

    Практично ніхто з колишніх чиновників не воює, хіба низового рівня і то це одиниці, а от дядьки з колгоспу то так, давай бігом на фронт
  • Читач39

    Яке  військове   звання   у  Труша,   може   генерал???

keyboard_arrow_up