Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків

Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
  • Невдовзі у всі домівки завітає Великоднє свято з радісними вітаннями, пасочками та яскраво прикрашеними писанками.
  • Готуючись до свята, батькам не слід забувати про безпеку діток, зокрема, по відношенню до харчування.

Під час вживання їжі пам'ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробувати всі страви, що є на столі. Не дозволяйте вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом. На цьому наполягають медики Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Вони підготували для батьків більше докладні рекомендації:

Відео дня
  • Замість газованої води краще використовувати соки або звичайну воду. Також в якості пиття підійдуть ягідні компоти, розбавлені кип'яченою водою. Можна зробити воду зі шматочками цитрусових.

  • Підсолену чи солону їжу не даємо дітям до 1 року, а після року можна додавати до страв, але в обмеженій кількості.
  • Варто бути обережними з екзотичною їжею. Небажано ставити на стіл горіхи, мед, морепродукти – все це може викликати у дітей алергію. Також не варто давати їм креветковий мікс.
  • Сири із цвіллю та інші непастеризовані молочні продукти заборонені до 1 року через ризик розвитку лістеріозу.
  • Дітям до 2-3 років протипоказані копченості та ковбаси. Для них краще відварити або запекти негостре м'ясо. Дітям старшого віку дозволена нежирна шинка або шматочок шинки. Дітям 3-4 років не можна солоні і мариновані овочі, маслини й оливки. Мариновані та смажені гриби, а також гострі страви (та ж морква по-корейськи) під забороною для дітей молодших 5-6 років. Всі ці частування містять велику кількість солі, спецій і оцту, що може негативно вплинути на нирки, шлунково-кишковий тракт, а також викликати алергію.

  • Рибу пропонуйте тільки в термічно обробленому вигляді. Краще обирати: камбалу, лосось, минтай, форель, хек чи скумбрію тихоокеанську. Сиру рибу та ікру не даємо дітям до 5 років.

  • Гарні для дитячого застілля варені і тушковані овочі. Дітворі, яким уже виповнилося півтора року, можна приготувати овочеві салати. Підійдуть також і свіжі овочі, однак з ними потрібно бути обережніше – тепличні овочі містять мало корисних речовин. В якості заправки для салатів підійде оливкова олія, нежирна сметана або несолодкий йогурт. А от від майонезу краще відмовитися.

  • На дитячому святковому столі обов'язково повинні бути фрукти. Звичайно, краще використовувати ті, на які ні в кого з присутніх немає алергії. Фрукти потрібно очистити і нарізати шматочками.

  • Обмежте свою малечу у кількості шоколадок і цукерок, якими традиційно задаровують малюків в ці дні.

Так, медики інформують – під час свят найголовнішою причиною звернення батьків до дитячих лікарів є не грип та ГРВІ, а діатез і алергія.

Окрім того, солодкі продукти можуть призвести до карієсу, в довгостроковій перспективі – розвитку діабету, ожиріння та інших проблем зі здоров’ям. Як альтернативу солодощам краще обрати ті ж свіжі фрукти та несолодкі горіхи.

– Будьте здоровим прикладом для наслідування, оскільки ви відіграєте важливу роль у формуванні харчових звичок вашої дитини. Якщо ви регулярно їсте здорову їжу, ваша дитина, швидше за все, також буде їсти здорову їжу. Головне, пам’ятайте про золоте правило: дотримуйтеся міри. Будьте здорові! – закликають фахівці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» публікували рекомендації Міністерства охорони здоров’я стосовно того, як не нашкодити собі під час Великоднього застілля. Ми також розповідали, як розпізнати авітаміноз і чим його лікувати.

 

Читайте також:

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up