“Халявних” квартир у Тернополі уже немає

Від травня ціни на житло “підстрибнули”, переконують тернопільські ріелтори

За 30 тис. дол. можна нині купити однокімнатну квартиру в Тернополі. Хоча ще у квітні таке житло продавали за 25.

Тернопільські ріелтори наголошують: вартість житла перестала падати. Причому, як каже директор АН “Перший центр нерухомості” Олена Ділай, падіння цін на житлову нерухомість у травні призупинилося за рахунок зменшення пропозиції на ринку.
Ціни на житло вирівняли
Тенденція падіння цін на нерухомість були присутньою на ринку приблизно останні дев’ять місяців. Але у березні темп падіння дещо сповільнився, у квітні –ситуація на ринку дещо стабілізувалася. А в травні навіть спостерігався незначний приріст цін на найдешевшу житолову нерухомість, зокрема найменші однокімнатні квартири. Загалом за дев’ять місяців ціни впали на 40-50%, зауважує заступник директора ТОВ "Яворина", голова Тернопільського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України, Анатолій Венгринович (37 р.)
  • Ті темпи зниження, які були в листопаді-лютому, суттєво сповільнились, — продовжує він. — Але маленькими, повзучими темпами цінова політика на ринку продовжує рухатися вниз. Хоч при цьому слід відмітити, що в різних сегментах нерухомості спостерігаються різні цінові тенденції.
За період кризи ринок повернувся до цін 2005-2006 років і на сьогоднішній день вони стабілізувалися в декторих секторах і передумов для різких перепадів вартості в сторону підвищення або пониження немає.
— Приблизно місяць ціни вже не падають. Люди ще у квітні шукали “гарячі” пропозиції, а вже зараз таких квартир - обмаль, — продовжує Олена Ділай. — У квітні хорошу однокімнатку можна було купити за 25 тис. дол. Тепер - приблизно за 30. Тобто “халяви” вже немає. Якщо раніше можна було придбати “однокімнатку”, дешевшу на 5 тис. від середньоринкової ціни, то тепер такого немає.
Ринок “ожив”
Як зауважили ріелтори, нині спостерігається певне пожвавлення на ринку. Звернень покупців, за словами пана Венгриновича, побільшало. Також оглядають більше об’єктів нерухомості, більше і самих угод, каже він.
Попит на житло – стабільно середній, додає пані Ділай.
— Хоча є ще частина покупців, які чекають на “халявні” ціни, проте ринок змінився, — продовжує пані Ділай. — Що цікаво, значно зросла різниця між цінами на 1-, 2- та 3-кімнатні квартири.
Але це пожвавлення відбувається щодо об’єктів житлової нерухомості, зокрема найдешевшого житла в ціновому діапазоні 20-28 тисяч доларів, каже Анатолій Венгринович. — Такий факт, якщо ще місяць тому можна було купити однокімнатну “малосімейку” за 17-20 тисяч, то сьогодні за такою ціною вже купити житло неможливо, — продовжує він.
Офіси потроху "просинаються"
“Мляво” працює нині ринок комерційної нерухомості. Причин - кілька. Чи не головна – відсутність кредитів.
- Комерційна нерухомість “жила” фактично за рахунок кредитних ресурсів. Оскільки видачу позик майже призупинили, то й активність на ринку впала, — пояснює фахівець.
Фірми та бізнесмени, які мали вільні кошти, вкладають їх у комерційну нерухомість, стверджує пані Ділай. Так, у нових офісних центрах за 1 кв. м площі просять 8-14 тис. грн. Проте є і дешевші пропозиції.
Влітку буде тихо
Влітку традиційно “сплеску” цін на нерухомість не буде, кажуть ріелтори.
- Літо – період затишшя для бізнесу, спричинений відпустками, іншими факторами. Тому глобальних змін вартості житла не повинно бути, — вважає пані Ділай. - Принаймні обгрунтованих економічних причин для таких змін немає.
Говорити про повне відновлення ринку нерухомості, як каже пан Венгринович, ще рано. Усе “розвидніється” під осінь.
— Традиційно саме восени ринок нерухомості пожвавлюється, фактично це пік активності операцій на цьому ринку, — пояснює він. — Проте торік саме в цей час ринок почав падати. Після падіння традиційно є підйом. Та цьогоріч на осінь прогнозують другий сплеск кризи. Тому, як поведуть себе ціни на нерухомість надалі, важко наразі прогнозувати.
 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Anonymous

    нас чекає обвал ринку на осінь!!! стаття - аж смердить заказухою!
  • Anonymous

    500sqm of commercial premises are for sale for only UAH4,000/sqm. Address: KPI metro station, Vandy Vasilevskoy st. читайте обяви панове не в ріа+ і інших проплачених газетах місцевого розливу. Реалії в тому що в Тернополі певний відсоток людей живе на космо орендах своїх курятників на вул Руські і.т.д. Та перепродажі тих самих хаток за космо цінами. Не давайте себе дурити. Почекайте нехай трішки подуріють ... )))
  • Anonymous

    Народ! Не ведіться на ту туфту, шо ті рієлтори не наплетуть, шоб тільки свої процики зняти .Шутка лі дєло, за нє фіг - такі гроші! !ВСІХ РІЄЛТОРІВ (читай бєздєльніків) В СЕЛО -НА БАРАБОЛЮ!
  • Anonymous

    А що означає "халявних" квартир уже немає...а шо вони колись були? По моєму на шару тільки шарова блискавка б"є))) Хоч би думали що пишуть...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up