Пишучи пародії на місцевих авторів, Зіновій Кіпибіда жартує "по-доброму"

Пишучи пародії на місцевих авторів, Зіновій Кіпибіда жартує "по-доброму"
Художник за освітою, Зіновій Кіпибіда зараз пише гумор та сатиру, а на життя заробляє виготовленням надмогильних пам'ятників.

Про те, як йому вдається поєднувати, здавалось би, непоєднувані заняття, розповідає голова обласного літературного об'єднання.
— Як ви почали писати?
— Ще коли вчився у Вижницькому училищі прикладного мистецтва, почав дописувати у газети, працював на районному радіо у Вижниці. Писати почав з поезії. Коли займався на студіях у Бориса Демківа, завжди зі всіх "приколювався". Думаю, весела вдача мені дісталася у спадок по материній лінії. Ну, а згодом вже "всерйоз" взявся за той гумор - пишу пародії на всіх наших місцевих авторів. Шість збірок вже вийшло. Зараз готую наступну.
— Чи пропонували нашим гумористам свої твори? Їх читають зі сцени?
— Анатолій Литвинов кілька років читав мої твори для публіки. Гриць Драпак також має їх у своєму репертуарі. Але я виконавців для своїх гуморесок не шукаю. Якщо ж люди самі пропонують, нікому не відмовляю.
Зараз Зіновій Кіпибіда працює художником-гравером - вибиває зображення на надмогильних пам'ятниках та оформляє меморіальні комплекси.
— Ваше почуття гумору від цього не страждає? І взагалі, легко писати гумор у наш час?
— Так, мою нинішню роботу можна назвати "сумним мистецтвом". І довкола Тернополя, певно, нема такого села, де на цвинтарі не було б кількох зроблених мною пам'ятників. Доводиться бачити немало людського горя, вислуховувати немало сумних історій, заспокоювати тих, хто втратив рідних. Але намагаюся, щоб ті гуморески, що я пишу, не робилися "чорнішими". Колись і самому було моторошно на цвинтарях, а зараз кладовища для мене - це просто дуже спокійні місця. Чого боятися? Злого можна чекати від живого, а не від мертвого.
А загалом, коли дивишся на те, що твориться у нашій політиці, у владі, наприклад, у Верховній Раді чи Секретаріаті президента, то не сміятися не можеш. Вже не кажучи про місцеву владу... Та й у повсякденному житті кумедних ситуацій не бракує, треба тільки вміти їх помічати. От якось забігаємо з  товаришами в тролейбус, як кондукторка одразу ж" "Так, хто заходив, - оплачуємо!". А ми їй: "А ми не заходили - ми забігли. То можна не платити?". І одразу і в нас, і в неї, і в половини пасажирів настрій веселіший.
— Яких сюжетів найбільше у ваших творах? З чого найчастіше смієтеся?
— Це і політика, і якісь побутові ситуації з нашого повсякденного життя. Багато зараз пишу пародій на інших авторів. Навіть вигадав для них окремий жанр, називається "за автором". Мені, як голові обласного літоб'єднання, колеги часто дарують свої твори, я перечитую практично все, що пишуть на Тернопіллі. І от не можу втриматись, щоб часом не пожартувати.
— Ніхто не ображався на такі жарти?
— Та ні, я ж намагаюсь сміятися по-доброму і дуже злегка, щоб і справді не образити автора, адже розумію, що поети - люди дуже ранимі. У моїх пародіях "за автором" я залишаю первинний зміст, але перефразовую окремі місця на гумористичний лад. От, наприклад, у вірші Лесі Романчук "Любить тебе" є рядки:
Любить тебе - за що мені цей гріх?
А ось моя пародія "за авторкою":
Любить мене - на що тобі цей гріх?
Бо він важкий, й прийдеться йти до сповіді.
Відковані вуста мої, відковані
До вуст твоїх і до плечей твоїх.
...Ховали терни колючки шпичасті
І нас ховали з Музою від всіх.
Любить мене. Нащо тобі цей гріх?
Любить мене. Нащо тобі це "щастя"?

— А на вас писали пародії?
— Ну, я поезії зараз не пишу, тож з моїх віршів інші не сміються... Хоча випадки були - і Ірина Дем'янова колись про мене писала, і Борис Демків теж свого часу любив такі спічі робити. Я, звісно, теж не ображався.
— Як ставитесь до КВНів, "95 кварталу" і подібних передач?
—  У тому, що транслює зараз телебачення, багато "чорного" гумору, а це трішки не моє. З одного боку, добре, що маємо свободу слова і гумору є багато, на різні смаки - і політичний, і соціальний, і побутовий. А з другого боку - багато жартів зводиться до теми пиятики чи жартів "нижче пояса". А я таки вважаю, що в гуморі має бути естетика, він має тішити і виховувати. Жарти мають бути більш людяні - щоб людина відчула: "Це дійсно так! Я ж такий самий є!", посміялася, і їй трішки легше стало жити. Одна колега нещодавно телефонує мені і каже: "Ти знаєш, мене твоя книжка вилікувала! Лежала з температурою, а почитала твої гуморески - і легше стало".
— Сучасну українську літературу читаєте? Як ставитесь до молодих авторів?
— Я поважаю всіх, хто робить щось нове. Але вважаю, що в нашій сучасній літературі трохи забагато оголеності. А це не завжди варто робити. Як казав один чоловік: "Так подивишся здалеку - жінка ніби гарна.... Підійдеш ближче - так нічого... А роздягнеш її догола - нема на що дивитися". Так і в літературі - деякі місця мусять бути прикриті. Тоді в читача виникає більший інтерес - а що ж там, за тією шторочкою чи накидкою... Все мусить бути в міру. Але, звісно, кожен шукає свою нішу в літературі,
— Над рідними часто жартуєте, чи в сім'ї ви - людина серйозна?
— Так, в сім'ї я серйозніший. Адже маю дві доньки - не будеш перед ними показувати, що тато такий "вар'ят". Але всілякі стресові життєві ситуації теж намагаюся сприймати з гумором. От наприклад, донька поїхала на море, через два тижні телефонує: "Тату, я заміж виходжу...". Що було робити? Поїхали ми до нареченого - в Миколаїв. А там же всі російськомовні, якось наче соромляться говорити українською. І до мене: "Ну что нам папа скажет?". Кажу: "Та я ж западенець. Я, звісно, "русский выучил только за то, что им разговаривал Ленин", але все одно буду рідною українською говорити". Посміялися, і вже в розмові зі мною теж переходили на українську, і жодних конфліктів не виникало.
— А коли працювали на "Ватрі" - суворим були керівником?
— Та всяке бувало. Але і на роботі знаходив багато сюжетів для гуморесок. Був у нас один старший дядько, то такі "перли" видавав, що за ним хоч записуй... Інколи з одного речення можна написати цілу гумореску. Просто треба вміти бачити смішне навколо себе, навіть у нинішні непрості часи. І пам'ятати, що безвиході не буває.

Біографія
1953 р. - народився у у селі Черни[вцях на Збаражчині.
1977 - закінчив Вижницьке вище училище прикладного мистецтва. 
До 2000  р. працював художником та майстром на ВО "Ватра".
Голова обласного літературного об'єднання, упорядник літературно-мистецького альманаху "Подільська толока", автор шести  збірок гумору та сатири.

Із творів Зіновія Кіпибіди

Відео дня
>Любов до дівчини вимірюється трепетними міліметрами душі.
Любов до шлюбної жінки вимірюється незбагненними сантиметрами уваги.
Любов до коханки вимірюється безмірними інстинктами плоті.
Любов до тещі вимірюється довжиною її язика.
Любов до куми вимірюється тривалістю відрядження її чоловіка.
Любов до президента Америки вимірюється рахунками в доларах.
Любов до президента Росії вимірюється ціною кубометру газу.
Любов до президента Тринідад-і-Тобаго вимірюється кілометрами байдужості.
Любов до свого шефа вимірюється тривалістю закручених дуль у кишені.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Класний матеріал
  • Anonymous

    Дуже хороша стаття.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up