Партнер рубрики Події

"Народжувати вдвох – величезне щастя"

"Народжувати вдвох – величезне щастя"
Підтримка коханої людини, перший крик немовляти, сльози радості, відчуття щастя – так описують партнерські пологи тернополяни, які народжували разом. Якщо до пологів у подружжя були сумніви і навіть страх, то після них кажуть, що народжувати треба обов'язково вдвох

Більшість тернополянок народжують зі своїми чоловіками чи родичами. Партнерські пологи, як кажуть медики і психологи, йдуть на користь і батькам, і дітям. Головне – вони гарантують правильне ставлення медиків і зміцнюють пари.

Радять усім

Тернополяни Вікторія та Ігор Яворські про присутність чоловіка під час пологів думали вже після перших тижнів вагітності, але все ж були сумніви.

Відео дня

- Ми ходили в школу материнства, однією з перших тем були партнерські пологи, - каже Вікторія. - З майбутніми батьками працювала психолог. І саме там треба було визначитись, хочуть пари народжувати разом чи ні. Рішення мало бути спільним. Якщо до того трохи сумнівались, то згодом остаточно вирішили, що хочемо цього. Хочу подякувати школі, бо там не переконують, а допомагають прийняти рішення, пояснюють і розповідають, чого чекати, що робити. Чоловіків там навіть навчають, як правильно повинна дихати під час пологів жінка, бо ж їй важко себе контролювати. Радять і навчають, як робити масаж, знімати біль тощо.

Тернополяни кажуть, що основною причиною народжувати разом було бажання проконтролювати процес.

- Ігор хвилювався, аби медики не зробили якоїсь помилки, - пригадує Вікторія. - Крім того, він хотів підтримати мене, бо ж розумів, що самій жінці важко в пологах. Та насправді народжувати разом - величезне щастя. Я переконалась, що чоловік проявляється саме в такі моменти. Ігор не відходив від мене усі дев'ять з половиною годин. Терпів мою поведінку, бо ж коли болить, то всяке можна зробити і сказати. Робив усе, що я просила. Всіляко мене підтримував. Він був дуже виснажений, але жартував. Казав, що йому важче, ніж мені, бо я лежу, а він стоїть і хвилюється за нас обох. Коли ж з'явилась Аріна, між нами були особливі відчуття й емоції. Ми навіть плакали разом. Це найкраща мить у нашому житті.

Молоді люди зараз усім знайомим радять народжувати вдвох, і навіть не сумніватися.

- Партнерські пологи - це ж не обов'язково з чоловіком, - каже Вікторія. - Може бути мама, сестра чи навіть подруга. Але коли є чоловік, то це найкраще. Я відчула величезну підтримку і любов. Все минуло чудово, і ми щасливі, що були вдвох. Ігор впорався. Як потім говорили лікарі, на відмінно. Після народження дитини навіть жартували, що візьмуть його помічником для інших жінок, які мали народжувати без партнерів.

Ігор каже, що для себе рішення про присутність на пологах прийняв давно.

- Навіть якби Віка була проти чи лікарі не пускали б, я був би десь поряд, якнайближче, - каже Ігор Яворський. - Чоловіки повинні бути разом з дружинами. Мова навіть не про емоції, а про користь. Щось принести, віднести, подати, когось покликати. Моральна і фізична підтримка жінкам дуже потрібна. Головна порада – йти на партнерські пологи підготовленим. Тобто після уроків у школі материнства, маючи всю необхідну інформацію. Бо якщо не знати, що, як і коли робити, то можна й заважати.

Тільки з підготовкою

Разом народжували й тернополяни Оксана та Павло Чумаченки. Чоловік був поряд із дружиною упродовж переймів.

- Найскладніше в пологах — перейми, - каже Оксана. - Ми пережили їх. Тому я горда з того, що ми народжували разом. Щоправда, на кінцевому етапі я попросила Павла вийти. Причина проста – поряд із ним я відчувала себе маленькою дівчинкою, яку він захистить від усіх негараздів. Мені ж треба було взяти себе в руки і зробити останій ривок. Якщо можна йому подякувати через вашу газету, буду вдячна. Бо ж не всім щастить із чоловіками, які готові підтримати в будь-якій ситуації.

І тернополянки, які народжували разом із чоловіками, і фахівці кажуть, що рішення про партнерські пологи повинне бути спільним. Змушувати чи переконувати на варто, бо не усі чоловіки морально готові бачити біль своїх коханих на пологах. Крім того, до народження треба готуватися разом.

- Ми підтримуємо бажання щодо партнерських пологів і закликаємо до цього, - каже завідувач першого відділу пологового відділення міськлікарні №2 Ірина Шмайка. - Якщо взяти наш відділ, то, напевне, 80% - це партнерські пологи. Жінці набагато легше народжувати, коли хтось із рідних поряд. Тоді є кому підтримати і допомогти. Крім того, чоловік чи інший родич бачить, що і як робить медперсонал, а це також важливо. Але є одна обов'язкова вимога: учасники таких пологів повинні пройти відповідне навчання в школі материнства. Адже треба знати, що і як робити, як бути корисним, а не заважати.

Навчання у Школі материнства безкоштовне. Де вона діє, тернополянам розповідають у жіночій консультації, де вони стають на облік.

Наталія ГАЄВСЬКА, практичний психолог:

- Народження дитини - радісна, але важка подія. Розповсюджена думка, що партнерські пологи укріплюють сім’ю. Але не можна використовувати їх для зглагодження гострих кутів.

Партнерські пологи можуть підійти парам, в яких: не соромно хворіти і погано виглядати; прийнято ділитися переживаннями; таємницям відводиться мінімальне місце; немає заборонених тем; чоловік може терпляче чекати і спостерігати за процесом на других ролях; у подружжя є готовність відповідальність, ласку і турботу до малюка ділити навпіл.

Спільні пологи можуть не підійти якщо: один з пари, не бажає народжувати разом; в сім'ї заведено мати таємниці; жінка не може розслабитися у присутності іншої людини; жінка звикла всі проблеми вирішувати сама; чоловік надмірно емоційний і схильний до паніки; у подружжя не прийнято ділитися переживаннями; чоловік не вміє брати відповідальність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадим Савка

    Молодці!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up