Записатися до лікаря без черг через смартфон: «20 хвилин» перевірили, як працює сервіс Helsi

Записатися до лікаря без черг через смартфон: «20 хвилин» перевірили, як працює сервіс Helsi
  • Шостий місяць у Тернополі впроваджують медичну систему для запису до лікарів Helsi.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, чи всі медзаклади Тернополя під'єднані до сервісу та які можливості він дає для людей. 
  • Також підготували детальну інструкцію, як самостійно записатися до лікаря за допомогою сайту і мобільного додатку.

Медичний сервіс Helsi використовують у Тернополі з минулого року. Він має дві складові – медична інформаційна система для лікарів і веб-портал та мобільний застосунок для пацієнтів, як розповів директор з впровадження системи Helsi Андрій Сліпуха. Сервіс впроваджували для лікарів протягом жовтня-грудня 2023 року. Для пацієнтів можливості електронної медицини стали доступні з жовтня.

– Тернопіль використовує Helsi у рамках єдиного медичного простору. Це означає, що пацієнт може, не виходячи від лікаря первинної ланки, записатись у нього ж або в реєстратурі будь-якого закладу до лікаря-спеціаліста. Лікар первинної ланки бачить графік роботи і вільні слоти спеціалістів усього міста. Це дозволяє і зекономити час пацієнта в пошуку лікаря, і зменшити навантаження на реєстратуру, – каже Андрій Сліпуха.

Відео дня

Електронну медичну систему почали впроваджувати у Тернополі 6 місяців тому, зауважила речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич. Наразі до сервісу, за її словами, підключені всі міські лікувальні заклади Тернополя.

Це лікувально-діагностичний центр, лікарня швидкої допомоги, міські лікарні №2 та №3, дитяча комунальна лікарня, дитяча та «доросла» стоматологічні поліклініки, а також міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Підтвердив цей перелік й Андрій Сліпуха.

– Конкретної тривалості у процесі співпраці системи Helsi з тернопільськими медзакладами немає. Для медичного персоналу представники Helsi проводили навчання. Коли заклади були готові, вони підключалися і надалі користуються цією медичною системою, – додала пані Зварич.

Які нюанси варто знати містянам

Наприклад, вам треба на прийом до лікаря. Записатися можна за допомогою сайту Helsi.

– Вам потрібно зайти на сайт і авторизуватися. Або ж скачати додаток і зареєструватися. Потім обрати своє місцезнаходження і далі записатися до того спеціаліста, який вам необхідний. Але є один нюанс. До прикладу, вам треба до терапевта, але Ви можете не побачити графік цього лікаря. Це не означає, що Helsi його не показує. Ні, Helsi не закриває графіки. Просто лікар собі ставить зручний запис – в реєстратурі або особисто в кабінеті. Коли віконечка вільні біля імені та прізвища спеціаліста на сервісі – вони «горітимуть» блакитним кольором. Якщо вони жовті, це означає, що лікар обрав можливість записувати пацієнтів через реєстратуру у медичному закладі, – пояснює Андрій Сліпуха.

За його словами, без направлення через Helsi можна записатися до спеціалістів, які не потребують скерування – до сімейного лікаря, педіатра, терапевта, гінеколога, фтизіатра, психіатра і стоматолога. Інші спеціалізації лікарів потребують наявності електронного направлення від Вашого сімейного у випадку, якщо пацієнт хоче отримати безкоштовну послугу.

– В Тернопільській області Helsi займає лідируючі позиції за покриттям: це означає, що якщо пацієнт приїздить в Тернопіль з області, то з великою вірогідністю він вже буде користувачем Helsi та зможе записатись до будь-якого лікаря, який працює у Тернополі. Підпорядкування міське/обласне вже не має значення з 2020 року, коли стартувала реформа на вторинній ланці. Лікар побачить його історію хвороби, яка зафіксована навіть в іншому медичному закладі (з дозволу пацієнта), у повному вигляді, – каже пан Сліпуха.

Стане доступним запис на послуги

Тепер щодо медичних послуг. У Львові з січня 2024 року запрацював оновлений медичний простір Helsi, який дозволяє записувати пацієнта на конкретну послугу до будь-якого лікаря в будь-якій поліклініці або лікарні. Пацієнт і працівник рецепції буде бачити у Helsi, до прикладу: який саме лікар УЗД-діагностики робить УЗД суглобів, а не перелік усіх лікарів цього профілю. 

За допомогою оновлення функціоналу Helsi, коли пацієнт отримує електронне направлення від сімейного лікаря на конкретну послугу, то через свій мобільний додаток зможе знайти спеціалістів і лікарні, які надають її у найближчий час, за локацією або за рейтингом спеціаліста, і відповідно, записатись. Наразі забронювати медичну послугу через додаток тернополяни не можуть.

– Сервіс поки що не показує вільні слоти і місцезнаходження клініки, у якій вільний час на ту чи іншу процедуру. Тобто зараз пацієнту самостійно треба обирати клініку, дзвонити туди і запитувати, чи є у них вільний час для того, щоб, наприклад, зробити УЗД, – каже пан Сліпуха.

Він додає, що якщо говорити про кейс Львова, то це більш широка можливість для пацієнта знайти спеціаліста або лікарню, яка може надати не просто конкретного спеціаліста, а розуміти, що послуга, вказана за електронним направленням, може бути доступна ось в цьому закладі ось цим лікарем.

– Такий сервіс у пілотному режимі запустили у Львові. З 1 квітня 2024 року він стане доступним у Києві та Харкові. З 1 травня 2024 року оновлення запрацює в Тернополі, – говорить Андрій Сліпуха.

Як записатися на прийом до лікаря

Для початку вводимо у Google чи в іншому браузері назву медичної системи – HELSI або helsi.me. Заходимо за першим лінком на сайт. У верхньому рядку обираємо своє місто – «Тернопіль».

Трохи нижче у списку слід натиснути «Записатися до лікаря», у сусідньому рядку – ввести його прізвище або спеціальність, і натиснути «Знайти». До прикладу, вам потрібно сходити з дитиною на консультацію до педіатра. Тоді у пошуковому рядку пишіть «Педіатр».

За нашим запитом система показала 54-х лікарів у місті Тернополі.

З лівого боку екрану можна вибрати різні фільтри та відсортувати результати. Наприклад, у якій клініці приймає лікар – державній чи приватній. Є додаткові опції, такі як: «Лікар приймає декларації», «Лікар працює з eHealth (ЕСОЗ)» (це дає можливість вносити відомості з вакцинації, виписувати чинні електронні лікарняні, направлення, рецепти – прим. авт.), «Онлайн-консультація» та «Прийом дітей».

Нижче можна поставити прапорець у пункті «Оплата послуг». У деяких лікарів прийом безоплатний – при заключеній декларації чи за наявності направлення від сімейного. У інших спеціалістів прийом платний. Якщо ви готові заплатити кошти, натисніть на зелену кнопку і оберіть доступну для вас суму.

Нижче розміщені фільтри про стать лікаря й повзунок стажу – від 0 до 50 років. Також ви можете вибрати фахівця за оцінкою пацієнтів і кваліфікацією – лікар-спеціаліст, друга, перша і вища категорії.

Знаходимо потрібного фахівця. У нас це, до прикладу, педіатр Наталія Антонюк з Центру первинної медико-санітарної допомоги на вулиці Федьковича (сервіс показує адреси клінік, за якими приймає кожен лікар – прим. авт.). Умови прийому до більшості лікарів медична система радить уточнювати в реєстратурі, бо не всі «медзаклади вже визначили платні і безоплатні умови прийому».

Далі оберіть зручні для вас дату і час прийому. Якщо години у лікаря зайняті – комірки будуть білими, а всередині них писатиме, що вільних місць немає. Якщо години є – комірки «світитимуться» синім кольором.

Аби записатися на прийом, слід авторизуватися у системі – ввести свій номер телефону. Вказуючи його, ви даєте згоду на отримання вхідного дзвінка для авторизації та SMS-повідомлення з кодом підтвердження. Сервіс відразу показує вам тривалість прийому у лікаря (у нашому випадку 15 хвилин – прим. авт.) і кабінет у медзакладі. Далі до вас зателефонують та прийде SMS. Підтвердіть свій запис!

Містяни можуть записуватись на прийом до лікарів також за допомогою мобільного додатку сервісу, який можна скачати у «Play Маркет». Його функціонал такий же, як і на сайті, лише у мобільній версії.

Які ще можливості дає медична система?

Окрім запису до лікаря, при реєстрації на сервісі доступна також інформація про вашу медкарту, прийоми та направлення до спеціалістів, виписані рецепти, отримані вакцини, замовлені ліки тощо.

За допомогою програми можна відстежувати свої медичні дані і дані дітей, записатись на щеплення, переглядати і зберігати електронні направлення та рецепти, дані про профогляди і скринінги, шукати ліки онлайн, встановити нагадування про прийом таблеток, запланувати щеплення дітей завдяки «календарю щеплень», дізнатись про те, як та де отримати довідку для школи, садочка, роботи тощо.

Щодо безпеки та конфіденційності, як йдеться на офіційному сайті медичної системи, Helsi надійно захищає дані усіх пацієнтів. Вони зберігаються у дата-центрі, який отримав сертифікат комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) від Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Обробка персональної інформації громадян відбувається у межах національного правового поля.

– Ми плануємо також, що запис до лікаря стане доступним через мобільний додаток «е-Тернопіль», – каже Мар’яна Зварич. – Наразі розробники додатку працюють над іншим функціоналом у ньому, і вже після його презентації буде проводитися інтеграція сервісу з Helsi. Робота над цим ведеться. Орієнтовно запис до лікаря через «е-Тернопіль» буде доступний вже влітку.

Як про Helsi відгукуються жителі міста

Журналісти «20 хвилин» провели опитування у нашому телеграм-каналі. Ми запитали у людей, які враження вони мають від користування медичною системою Helsi та які недоліки помітили у її роботі.

– Нормальний застосунок. Реєструєшся, і маєш всі свої дані про електронні направлення, результати лабораторних обстежень. Сам обираєш дату і час для запису. Досить зручно, – коментує пані Наталія.

– Часто «висить» додаток, напевно дороблювати ще багато треба, – пише користувачка Мішель.

– Не подобається, так як комп’ютери виснуть. Лікарі без електронної системи можуть набагато більше рятувати людей та лікувати, – висловилась у коментарях пані Марія.

– Недоліком є те, що записатися можна лише на два тижні наперед, а у деяких лікарів на цей час вже все зайнято, – ділиться своїми спостереженнями жителька міста Марія.

Долучайтесь до обговорення у коментарях! Пишіть, чи користувались Helsi і як вам сервіс?

 

Читайте також:

На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип

Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція

В аптеках зможуть робити профілактичні щеплення

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lyubov Bida

    Як бути старшим  одиноким хворим?
  • Mishel

    Трохи глючний сервіс,часто висить і толку мало...але заявка хороша
  • Vector

    Та до одного місця ті записи!
    Всерівно сидить купа бабок і займають живу чергу, і ложили вони на твій запис.

    666 reply Vector

    то проблем в лікареві,він має виходити і викликати по запису,а бабок посилати за кораблем
  • 666

    кльова штука,але ще всіх лікарів нема

keyboard_arrow_up