Партнер рубрики Події

У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники

У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники

Якщо увімкнути реальну логіку і мислення, мертвому не потрібні ні мертві, ні живі квіти, ні паска, ні крашанки. Більшість людей роблять це для себе – нам потрібно, щоб на могилі стояли гарні квіти. Залишили пасочку чи яйця — гріха у цьому страшного немає, але здоровий глузд потрібно вмикати, каже о. Олексій Філюк

У поминальні дні не варто, відвідуючи могили родичів, залишати там паски, крашанки та інші великодні страви, кажуть священники.

Хочете зробити пожертву – краще ці продукти віддати тим, хто не має змоги їх придбати, чи поділитись ними із переселенцями. Як і коли правильно відбути  поминальні дні, пояснили священники з Тернопільщини.

Паліть свічки, коли біля могили

Існують традиції, — у Великодні дні навідувати могили померлих родичів. Хто це робить у саму Великодню неділю, хто протягом двох днів після Пасхи, а хто – у наступну неділю після Великодня. Все залежить від традицій містечка чи родини.

Відео дня

Ті, що померли, чекають того воскресіння. І кожного священника можна запросити до могил родичів на коротке богослужіння, радить о. Олег Харишин, керівник пресслужби архиєпархїі УГКЦ

Щодо лампадок, які запалюють тернополяни на могилах померлих родичів і як з ними бути у період комендантської години, адже чимало з них мають горіти й до трьох діб, — тут чіткої заборони від військових немає, запевнила речниця військової адміністрації Ганна Василенко.

— Щодо свічок, то орган місцевого самоврядування може надати рекомендації не палити їх на могилах, — каже Ганна Василенко. — Військова адміністрація не розглядала це питання на раді церков, бо у військових не було застережень щодо цього.

Священники ж радять запалювати лампадки на той час, коли ви є біля могили родичів. Коли йдете з цвинтаря, свічку краще погасити. Догорить вона, коли наступного разу прийдете провідати померлу родину.

Залишати для померлих на могилах яйця, шматочок паски — це абсурд, кажуть отці.  

— Не треба такого робити. Вірити у те, що померла людина прийде і куштуватиме освячені продукти — це вже спіритизм, каже о. Олег. — Померлі духовно присутні з нами через молитву і пам’ять про них. Не займаймося окультно-забобонними речами. Це неправильно.

Мертвим не потрібні ні живі, ні мертві квіти

Через тиждень після Пасхи в нас є неділя антипаски, або, іншими словами, — провідна неділя, коли ми згадуємо душі померлих родичів.

— За традицією, родичі з’їжджаються до місцевого храму раз у рік, зустрічаються для спільної молитви, — каже священик-блогер із Тернопільщини (УПЦ) о. Олексій Філюк. — Якщо хтось з певних причин не зміг приїхати, особливо зі старшого покоління, передає записочку на Літургію. Молодше покоління за допомогою онлайн роблять записи на поминання за душі померлих родичів.

У провідну неділю все починається з молитви у храмі, каже о. Філюк. А потім підкріпитись кавою з солодким, всі йдуть на місцеві кладовища.

— Раніше була традиція, коли паски та яйця залишали на могилах, а потім передавали в дім престарілих чи роздавали убогим. Зараз цієї традиції немає, я її відмінив, — каже о. Олексій. — Померлим хлібчикам не треба. Хочете допомогти – поможіть біженцям, як маєте щось нести на цвинтарі. Чи поділіться з кимось, хто не має змоги придбати чи спекти. Біля могили потрібно молитись і згадувати душі померлих. Це все, що їм потрібно.

Якщо увімкнути реальну логіку і мислення, мертвому не потрібні ні мертві ні живі квіти, ні паска, ні крашанки. Більшість людей роблять це для себе – нам потрібно, щоб на могилі стояли гарні квіти. Залишили пасочку чи яйця — гріха у цьому страшного немає, але здоровий глузд потрібно вмикати, каже о. Філюк.

— Це ж стосується штучних квітів: мертвим вони не потрібні, а живим можуть нашкодити, — каже отець Олексій. — Якщо запалили свічку чи лампадку — нехай вона горить в той час, коли ви є на цвинтарі. Коли йдете звідти, краще загасити, аби не наробити лиха. Не варто вогонь залишати без нагляду.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Haly

    Молодці. А ще як що почнети читати Біблію то ще багато нового, корисного і навідь логічного зрозумізте.
  • Meer

  • Pavel Akiev

    Військові на могилах побратимів і посестер тримають порядок. Цим доводять, що за життя були уважними до загинувших.  Цивільні - беріть приклад і за життя віддайте стільки, щоб не носити в серці відчуття провини. Логіка і чесність ходять поруч у Людей.
  • Grigoriy Snitsar

    Що ви розумієте в обрядах і звичаях дохристиянських?

keyboard_arrow_up