Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі

Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі
  • У центральній частині міста є кілька локацій, де встановили бронзові мініатюри різних історичних споруд. Які були знищені під час Другої світової або радянською владою.
  • Дивіться, в якому стані ці мініатюри та на яких локаціях їх можна побачити!

У Тернополі є шість локацій, де розташовані бронзові макети старих будівель та карти міста. Біля них проходять екскурсії та часто фотографуються тернополяни та гості міста. Обійти їх можна менш ніж за годину. Тож якщо ви хочете дізнатися про історичні місця Тернополя або вперше у місті – варто побачити їх усі.

Ратуша

Ця пам’ятка складається з кількох елементів. Її можуть побачити гості міста, які прямують від залізничного вокзалу до Театрального майдану. Комплекс встановили та відкрили на День міста 28 серпня 2020 року. Там можна побачити макет ратуші у масштабі 1:100, яка стояла на цьому місці. Позаду мініатюра не деталізована. Вона у хорошому стані, хоча була трохи забруднена.

Біля неї – бронзова мапа Тернополя 1925 року. Вона не надто деталізована. Мікрорайони позначені прямокутними блоками. Також відображено, як проходила залізниця, де були церкви та цвинтарі.

Відео дня

Також поруч розташовані стовпці з табличками, на яких зображені споруди, знищені під час Другої світової. Позаду закріплені справжні ключі від замків різних будинків. Однак один вкрали.

Парафіянський костел

Бронзоваий макет розташований на бульварі Тараса Шевченка.  Костел Матері Божої Неустанної Помочі раніше був на місці, де тепер Центральний універмаг. Після Другої світової радянська влада вирішила знищити культову споруду та збудувати універмаг. Макет у масштабі 1:100 встановили у вересні 2017 року. Він деталізований та в хорошому стані. Навколо є таблички з описом цієї споруди на різних мовах.

 

Перша державна гімназія

Макет гімназії в маштабі 1:100 розташований на вулиці Гетьмана Сагайдачного на місці, де колись проходив фундамент цієї споруди. Макет деталізований з усіх сторін. Також на постаменті є бронзова табличка з історією будівлі та з видатними людьми, які тут навчалися. Серед них – Володимир Барвінський, Олександр Барвінський, Людвік Фінкель, Іван Горбачевський, Сидір Голубович, Іван Пулюй, Омелян Пріцак, Владислав Рубін, Денис Січинськй. На цій мініатюрі та табличці бронза окислилась найбільше.

Поруч з мініатюрою є композиція з бронзовими книгами, глобусом та пером з чорнильницею.

Тернопіль 20-го століття

Прямуючи до Катедри можна подивитись на найбільшу та найдетальнішу бронзову карту міста початку 20-го століття, яку встановили у травні 2016 року. На ній можна розглянути, як називались вулиці міста, будинки та мініатюрні копії різних історичних споруд. Серед них – Тернопільський замок, Катедра, зруйнований Парафіянський костел та інші. Біля цієї карти часто можна побачити екскурсії.

Тернопіль 18-го століття

Неподалік є ще одна карта, яку встановили у 2021 році. Вона розташована біля сходів у парк ім. Тараса Шевченка біля Тернопільського замку. Вона виконана у вигляді старої мапи. Однак вона вже менш деталізована, на відміну від карти 20-го століття. Деякі мініатюри історичних будівель закріплені до карти. У цих місцях помітно іржу. На карті є позначки розташування історичних споруд міста. На цій локації також часто проводять екскурсії.

Синагога

Щоб побачити останню мініатюру – траба пройти Замковою до вулиці Руської. Біля корпусу медичного університету розташована мініатюра зруйнованої Синагоги в масштабі 1:100. Біля неї – карта Старого Ринку. Інформація на макеті є трьома мовами – українською, англійською та на івриті.

А чи подобаються вам бронзові мініатюри? Які б хотіли бачити у місті? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ihor

    Саме те що треба у воюючій країні.

    Roman reply Ihor

    Ви точно з Тернополя? Всі вони, крім макета синагоги були встановлені до війни

keyboard_arrow_up