Партнер рубрики Події

Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист

Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист

В Україні прийняли закон про мобілізацію. У ньому також передбачено вилучення транспорту для потреб ЗСУ та інших військових формувань. Що зміниться для жителів Тернопільщини? Які «підводні камені» має документ? Про це у матеріалі! 

Закон прийняли депутати Верховної ради 11 квітня, а вже 16 квітня його підписав президент. Він набуде чинності 18 травня, через місяць після його публікації в офіційному парламентському виданні «Голос України». 

Журналісти «20 хвилин»разом з юристом Ростиславом Небельським проаналізували текст закону, який стосується саме вилучення автомобілів.

Які ключові пункти

На сайті Верховної ради України опубліковано текст Закону. У ньому передбачено стаття про «Військово-транспортний обов’язок». Його встановлюють з метою задоволення потреб Збройних сил України та інших військових формувань. Це стосується транспортних засобів, в тому числі і водних, а також техніки. 

Відео дня

Чи компенсують збитки власникам?

Відповідно до закону, транспорт буде залучатися безкоштовно на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації. 

Порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації визначатиме Кабінет Міністрів. 

Який транспорт можуть вилучити?

Обсяги транспортних засобів за типами та марками, що планується залучити під час мобілізації встановлюється згідно з мобілізаційним плануом України місцевими державними адміністраціями за поданням Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. 

Хто залучає транспорт? 

Залучення транспорту здійснюється Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональними органами Служби безпеки України, відповідними підрозділами Служби зовнішньої розвідки України та розвідувального органу Міністерства оборони України.  

Коли мають повернути транспорт?

Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації. 

Легкові автомобілі обіцяють не вилучати

У своєму інтерв’ю член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що більшість власників автомобілів можуть не перейматися, що їх автівку вилучать.

– Якщо транспортний засіб є єдиним джерелом забезпечення існування людини або це єдиний у людини транспортний засіб, то він не може бути вилучений. Але якщо є більш ніж один транспортний засіб, якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки і оборони, то вони можуть бути вилучені. Але йдеться винятково про специфічні транспортні засоби, тобто легковий автомобіль звичайний точно не потрібен для Збройних Сил. Йдеться про вантажні автомобілі, які підходять для перевезення боєприпасів, особового складу, про спеціальну техніку, що може працювати в умовах бездоріжжя. Тому я думаю, що 90% громадян точно не варто перейматися про ці норми, які ми уточнили.

Журналісти «20 хвилин» підготували інформаційний запит до Обласної військової адміністрації та запитали, чи є потреба у мобілізації транспорту на Тернопільщині. Наразі очікуємо на відповідь.  

Є підводні камені

Юрист Ростислав Небельський каже – імовірно, масового вилучення транспортних засобів не буде, але оскільки в Україні триває війна – цю норму мали передбачити. Однак ще до кінця не зрозуміло, як саме працюватиме частина закону, яка стосується транспортної мобілізації.

– Закон передбачає, що транспортні засоби безкоштовно вилучатимуться як у різних суб'єктів господарювання, так і в фізичних осіб, які не є підприємцями, – каже Ростислав Небельський. – Це стосується лише у громадян України та компаній, які зареєстровані в Україні. Проте, на мою думку, масового вилучення машин у громадян не буде. У законі передбачено, що транспортні засоби можуть вилучати у органів центральної та місцевої виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування. Тож логічно, що при потребі транспортні засоби мали б в першу чергу вилучати в цих суб’єктів, а не у громадян. 

Також юрист каже – дехто вже готується до можливих вилучень і переоформлює авто на членів родини. Чи допоможе це?

– Такий спосіб справді працює, оскільки законом передбачено, що у громадянина не можуть вилучити єдиний автомобіль, – пояснює юрист. – Навіть якщо у власності було кілька автомобілів, але їх переоформили на родичів, у яких автомобілів немає – то вилучити їх уже не зможуть. Інформацію про власність перевірятимуть в реєстрах. Але є деякі «підводні камені». Наприклад, дехто має кілька автомобілів у власності, але передав право на користування автомобілем іншій особі. Таке часто відбувається під час продажів автівок, коли передають право керувати автомобілем, але не передають право власності. Тому, формально, особа може мати по факту одну автівку, але права власності на кілька.

Ростислав Небельський каже – рішення про вилучення транспорту можна буде оскаржити. Однак, як саме це працюватиме – говорити зарано.

– У законі прописані підстави, коли машину не можуть вилучити у власника. Якщо, на вашу думку, вилучення автомобіля відбуватиметься з порушенням – ви можете оскаржувати це рішення в суді. Також можна звернутися до органу, який вилучає транспортний засіб з поясненням чи зі скаргою. Однак як це працюватиме на практиці – поки що важко сказати, оскільки це новий закон. Також, імовірно, якщо його будуть застосовувати, він потребуватиме додаткових розпоряджень та змін до існуючих постанов, оскільки ще багато чого залишається не зрозумілим, – продовжує експерт.  

Юрист також наголошує – у випадку вилучення автомобіля мають скласти відповідний акт. Також авто мають оцінити, вказавши його стан. Це допоможе більш точно порахувати завдані збитки у випадку пошкодження чи знищення автомобіля. Громадяни можуть замовити і оцінку своєї автівки незалежними експертами, однак за власний кошт. 

А як вважаєте ви, чи потрібно вилучати автівки на потреби ЗСУ? Пишуть свою думку у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Повиздизайье там всі! Будемо копати городи і жарити шашлики, і мир в очах путіна, дякую 73% імбецилів.
  • myvova83

    А жінку треба буде водити до воєнкома?!
  • Zoranui zoranui

    нічого нікому не віддавйте, влада вже й так на мільйони$ народ кинула
  • D

    Там же ж написано що вилучені авто не можуть бути задіяні в інший області крім тієї, де вони були вилучені? Так який сеанс їх вилучати і щоб вони були на місці ?

keyboard_arrow_up