Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині

Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
  • Тернопільщина прийняла понад 70 000 переселенців, які потребують систематичної соціальної уваги та підтримки. Для них передбачені пільги в освіті, медицині, є безоплатні гуртожитки та виплати.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, перелік усіх пільг, якими ВПО можуть скористатися на території області. А також, які документи потрібні та куди звертатися?
  • «Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win»

Над головами літають ракети, у сусідніх городах вибухають снаряди, а вулиця рідного міста їздить російська техніка – це не епізоди фільми жахів, а реальне життя мільйонів українців. В окупації, зоні бойових дій ніколи не знаєш, що буде завтра….Та і чи буде воно? Похапцем люди хапали дітей, документи та якісь речі, а далі – довга дорога у невідомість.

Здається, вижили і все має бути добре… Але вже у невідомому місті переселенці зіштовхуються з новими викликами. Як бути без житла, чи є безоплатні прихистки на перший час, де брати їжу, як влаштувати дитину до школи, чи можемо ще розраховувати на виплати – і купа інших важливих запитань. Відповіді на частину із них спробуємо дати в цьому матеріалі. Зокрема, розказуємо про допомогу для ВПО.

Відео дня

Прийняли як рідних

Родина Юрасових – переселенці зі Скадовського району, що на Херсонщині. Пані Катерина разом з синами – підлітком Олександром та кількамісячним Артемом вимушено евакуювалися до Тернополя влітку 2022 року.

— Коли ми заїхали у Василівку (Запорізька область) на основний блокпост росіян, то ці дві години очікування були дуже нервовими, адже постійно чули вибухи. Далі масова перевірка речей. Окупантів не цікавило те, що маленькі діти і нікому розкладати та збирати ті речі. Усе викидали на землю. У мене сльози котилися градом, — розповідає Катерина Юрасова. – У «сірій зоні» окупанти почали обстрілювати колону, мабуть, разів з п’ять. Автобус хитався, ми попадали на підлогу з дітьми і молилися. Водій казав, щоб навіть голови не підіймали. Це було дуже страшно.

Катерина Юрасова разом з маленьким сином

Після евакуації до Тернополя родина Юрасових отримала прихисток у благодійному фонді «Карітас». Зі слів пані Катерини, волонтери огорнули їх теплом і турботою. Одразу надали окрему кімнату для проживання у шелторі, забезпечили продуктами, засобами гігієни та одягом.

— Нас годували, допомагали у всьому. Треба речі – дали, треба їжа – дали, аналогічна ситуація із всіма побутовими речами. Ми тут жили і нічого не потребували. Так ми прожили з «Карітасом» майже два місяці, — каже переселенка з Херсонщини.

Попри нормальні умови, Катерина постійно думала про переїзд на орендовану квартиру. Адже розуміла, є й інші люди, які потребують такої підтримки після евакуації. Але можливості родини не збігатися із запитами орендодавців. Тоді жінка поділилася думками з волонтерами «Карітас» і їм вдалося знайти для родини приватний будинок у Тернополі.

— Це будинок тернополянки, яка наразі за кордоном. Вона підтримує зв’язок з «Карітас» і коли їхала – дозволила їм заселити переселенців. Волонтери допомогли перевести речі і допомогли з продуктами, — говорить пані Катерина. — Будинок дуже гарний, тут є все: від столових приборів до меблів та побутової техніки. Коли вимикали світло, то ми запалювали камін і грілися. Дуже задоволені та щасливі.

Кухня у будинку, де проживає родина Юрасових

У будинку Катерина Юрасова разом з дітьми проживає вже понад рік безоплатно і сплачує лише за комунальні послуги. Жінка не припиняє дякувати всім добрим людям на Тернопільщині за прихисток і турботу.

— Це справжнє диво…Ми щодня радіємо, що так нам допомогли. Будинок не є маленьким, тому взимку комунальні послуги обходяться у кілька тисяч гривень. Але ми не сплачуємо за оренду і це велика перевага. Наразі мій чоловік на передовій, а ми з дітьми обживаємося тут. Знаю, що у нашому будинку на Херсонщині проживали окупанти. Але сподіваємося, що колись зможемо туди повернутися, — каже Катерина Юрасова.

Сини Катерини Юрасової у новому будинку 

Чи є допомога на Тернопільщині

Ми підготували перелік усіх пільг для ВПО, які діють на Тернопільщині. Їх структурували залежно від напрямку – безоплатні прихистки, виплати на проживання, оформлення субсидії, охорона здоров’я, оздоровлення, харчування у школах, компенсація за проживання ВПО. Вказуємо також перелік документів, необхідних для оформлення різних пільг і контакти, куди звертатися людям.

Безоплатне житло для ВПО

Для проживання людей, які змушені переїхати через постійні обстріли та окупацію домівки росіянами, на Тернопільщині виділили гуртожитки, облаштували тимчасові шелтери та створили модульні містечка. Там люди проживають переважно безплатно, лише в деяких сплачують за комунальні послуги.

Загалом на Тернопільщині діють 47 прихистків, де є 2 346 ліжко-місць, розповіли «20 хвилин» в департаменті архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОВА. Їх створили на базі навчальних закладів, лікарень, поліклініки, переобладнали старі студентські гуртожитки та встановили нові модульні містечка. Там облаштували кімнати для проживання, кухні та санітарні вузли. Аби переселенці почували себе як вдома.

Детальний перелік прихистків для ВПО, з контактами та адресами розташування можете знайти на інтерактивній карті. Натиснувши на позначку, ви побачите адресу, де знаходиться прихисток, а також контакти відповідальної особи, з якою можна домовитися за поселення.

Кількість вільних місць постійно змінюється, тож цю інформацію уточнюйте у відповідальних осіб. Власне, як і перелік документів, що необхідний для поселення.

Отримати виплати?

За два роки повномасштабної війни внутрішньо переміщеним особам в області виплатили понад 3 000 000 000 гривень, зокрема за березень – 18 600 000 гривень. Діти та особи з інвалідністю отримують по 3 000 гривень, всі інші – 2 000 гривень на місяць. Про це «20 хвилин» повідомили у департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОВА.

Аби отримати фінансову допомогу, ви маєте звернутися до:

  • Центру адміністративних послуг (Тернопіль, вулиця Князя Острозького, 6);
  • управління соціальної політики (вулиця Миколи Лисенка, 8);
  • мобільному застосунку «Дія»;
  • відповідальних осіб у селищних радах.

Для написання заявки від родини може звертатися один представник. Зі слів начальниці відділу з прийому громадян управління соцполітики ТМР Уляни Микитюк, при собі заявник повинен мати визначений перелік документів.

— Обов’язково паспорт, ідентифікаційний номер, довідка ВПО заявника. Також аналогічні документи на кожного члена родини, — каже пані Уляна. — Якщо в родині є діти до 14 років і вони навчаються дистанційно або на змішаній формі, то варто приносити і довідку зі школи. У такому випадку хтось з рідних може перебувати вдома з дитиною та отримувати фінансову допомогу. Якщо в родині є люди з інвалідністю, то треба приносити довідку МСЕК.

ВАЖЛИВО! Під час оновлення у заяві мають вказувати лише один банківський рахунок, на яких надходитимуть кошти за всю родину. Тобто, виплата у розмірі 2000-3000 гривень не нараховуватиметься кожному окремо.

Чи можна оформити субсидію

Переселенці, які не зареєстровані, але фактично проживають у будинку/квартирі без укладення договору оренди, можуть отримувати субсидію.

Послуга оформлення доступна в сервісному центру пенсійного фонду, Центрах надання адміністративних послуг, сільських або селищних радах. Також можна подати заяву через портал «Дія», вебпортал електронних послуг Пенсійного Фонду України.  

— Для заповнення заяви знадобиться декларація про доходи та витрати, в якій зазначається склад домогосподарства, паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків, довідка про статус ВПО. Далі подаєте заяву і фахівці її розглядають, — каже начальниця відділу з прийому громадян управління соцполітики ТМР Уляни Микитюк.

Важливо! При нарахуванні субсидії не враховують допомогу на проживання, що надають ВПО. Адже не є постійним доходом родини.

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» робили покроковий гайд, де розповідали, як подати заяву на субсидію в додатку «Дія». Детальніше ознайомитися за посиланням.

Компенсація за проживання ВПО

Жителі Тернопільщини, які надали безплатне житло для переселенців, можуть отримати компенсацію. Власник житла чи установи має звернутися до Центрів надання адміністративних послуг або сільських рад з пакетом документів:

  • які посвідчують особу власника житла чи установи;
  • які посвідчують особу ВПО;
  • що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • реєстраційні номери облікових карток платників податків власника та ВПО (за наявності);
  • довідки про взяття на облік ВПО;

що підтверджує внесення інформації до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією росії або документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна (за наявності).

Якщо подаєте повідомлення в електронній формі – додайте фотокопії чи сканкопії документів. Приклад заяви можете знайти за посиланням. Проте, обов’язково поточнюйте, на ім’я кого треба писати заяву.

УВАГА! Заяви на отримання компенсації власники мають поновлювати щомісяця – з 1 по 5 число. Виплачують її в безготівковій формі на особисті рахунки громадян, що вказані у поданих заявах.

За два роки повномасштабної війни власникам помешкання та установам Тернопільщини виплатили 125 500 000 гривень такої компенсації. Про це «20 хвилин» повідомив директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження ТОВА Володимир Харченко.

— Витрати за безоплатне тимчасове розміщення переселенців, як власникам житла, так і установам вже третій рік компенсує Уряд України, донорські та благодійні організації. Власники житла подали 56 700 заяв на компенсацію, а установи – 1 200 на загальну суму – 130 000 000 гривень. Станом на перше квітня, вдалося виплатити 96,7% від заявлених сум, — каже пан Харченко.

УВАГА! Компенсація надається за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Можливість на оздоровлення і відпочинок

Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей надає послуги з безплатного оздоровлення внутрішньо переміщених дітей в оздоровчих закладах Тернопільщини.

Для цього батькам треба звернутися у сектор в справах сім’ї на бульварі Шевченка, 1, (перший поверх, кабінет 11), написати заяву і надати свідоцтво про народження дитини й довідку про реєстрацію особи як внутрішньо переміщеної. Можливість оздоровлення стосується лише тих дітей-ВПО, які зареєстровані у Тернопільській міській громаді.

Також  можливість відпочити мають діти-переселенці, які навчаються у закладах загальної середньої освіти Тернопільської міської ради. Його забезпечує управління освіти і науки відповідно до заходів «Програми розвитку освіти на 2020-2023 роки», затвердженої рішенням сесії від 6 грудня 2019 року. Для цього перед початком оздоровчої кампанії слід звернутись у заклад освіти, в якому навчається дитина, надати свідоцтво про народження і довідку реєстрації особи як внутрішньо переміщеної.

Безоплатне харчування у школах і садочках

Відповідно до рішення виконкому Тернопільської міської ради від 21 грудня 2022 року, діти-переселенці, а також ті, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, забезпечують безоплатним харчуванням у закладах освіти.

Щодо шкіл, батькам необхідно звернутись в освітній заклад, де навчається дитина, надати свідоцтво про народження дитини та довідку про реєстрацію особи як внутрішньо переміщеної (або інший документ, що підтверджує її статус). За словами головної спеціалістки з питань загальної середньої освіти Олени П’ятночки, діти повинні бути зареєстрованими саме у в Тернопільській міській громаді.

Діти-переселенці також можуть розраховувати на безоплатне харчування у дошкільних закладах Тернополя. Якщо говорити про документи, то мати або батько має написати заяву щодо звільнення від плати за харчування, а також надати довідку про реєстрацію статусу ВПО, уточнила керівниця відділу розрахунків централізованої бухгалтерії дошкільних навчальних закладів Тетяна Гасай.

Безоплатна медицина

В умовах воєнного стану доступ українців до первинної медичної допомоги спростили: внутрішньо переміщені особи можуть за бажанням звернутися до будь-якої лікарні, якщо вона здатна забезпечити необхідне лікування, повідомляють у Тернопільській міській раді. Мати декларацію для цього не обов’язково. Під час війни лікарі первинної медичної допомоги ведуть облік переміщених пацієнтів за визначеною формою. У ній зазначають прізвище, ім'я та по батькові людини, дату народження, ліки, які приймає особа і їхнє дозування, дані про сімейного лікаря, з яким укладена декларація (якщо є).

У лікаря первинної ланки переселенці можуть розраховувати на безоплатні:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я;
  • діагностику та лікування захворювань;
  • здачу базових тестів та аналізів;
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження;
  • паліативну допомогу;
  • паперові чи електронні рецепти від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету за програмою «Доступні ліки», а також інсулін (якщо це повторний рецепт);
  • вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Задля покращення комунікації між пацієнтом і лікарем у Центрі первинної медико-санітарної допомоги працює єдина інформаційно – довідкова служба (call-центр). Телефон – +38 (067) 444-86-88.

Крім того, з інформацією про обсяг медичних послуг та переліком лабораторних діагностичних досліджень, які проводять в КНП «ЦПМСД» можна ознайомитись на офіційному сайті.

 

 

Читайте також:

Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців

Як отець Філюк та мешканці села Шушківці відновили покинуті хати для переселенців. Репортаж

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Тетяна Климовська

    Поселили ми у себе бідних переселенців безкоштовно з Харкова...пожаліли людей...потім пожаліли що поселили... вся квартира була в жахливому стані,все знищенно...огидно було навіть переступити поріг квартири після пепеселенців........ більше в житті не буду переселенців пускати на квартиру,буде пустувати але не здам навіть за гроші переселенцям!!!
  • Тепер навідників російськомовних котрим ненависні бандерівські морди, стало на 7% більше. Дякуємо придурки.
  • Татьяна Аверина

    Як

    Поліна Дайнега reply Татьяна Аверина

    Татьяна Аверина вся інформація в тексті
  • Cryptan

    Общество озлобленных мудаков…
    (Хоть и есть достаточно адекватные, жаль их мало…)

keyboard_arrow_up