Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ

Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ

Злякався, але потім пішов на фронт: чоловік усвідомив неправильність своїх дій і добровільно, ще до апеляційного розгляду, мобілізувався до лав ЗСУ.

Суд звільнив від покарання 31-річного жителя Хоросткова, який ухилився від призову, у зв'язку зі зміною обстановки, а кримінальне провадження – закрила. 

Про це повідомила пресслужба Тернопільського апеляційного суду.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого з Хоросткова на вирок Гусятинського районного суду від 1 грудня 2023 року, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Не мав бойового досвіду

     Як встановлено місцевим судом, 12 липня 2023 року 31-річний житель м. Хоростків прибув до призовної дільниці 1-го відділу Чортківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (надалі – РТЦК та СП) і пройшов військово-лікарську комісію, за результатами якої визнаний придатним до проходження військової служби. Відтак отримав повістку із зобов'язанням 14 липня 2023 року прибути до територіального центру для відправлення у військову частину. Проте до РТЦК не з'явився. У суді він зізнався, що дуже злякався, оскільки служив у пожежному взводі військової частини, навичок володіння зброєю та бойового досвіду не мав.

     Вироком Гусятинського районного суду від 1 грудня 2023 року його визнано винуватим за ст. 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації в особливий період) та призначено покарання у виді 3-ох років позбавлення волі.

 До відома: санкція ст. 336 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3-ох до 5 років.

     Не погодившись із призначеним покаранням, у зміненій апеляційній скарзі захисник чоловіка просив цей вирок скасувати та звільнити його підзахисного від кримінальної відповідальності у зв'язку із зміною обстановки (ст. 48 КК України). Вказав, що обвинувачений усвідомив неправильність своїх дій та добровільно мобілізувався до лав Збройних сил України і зараз проходить службу в одній із військових частин, а тому перестав бути суспільно небезпечною особою.

Мобілізувався добровільно

     У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, перевіривши матеріали кримінального провадження в межах зміненої апеляційної скарги, встановила, що житель Хоросткова, відповідно до довідки командира військової частини N, з метою виправити наслідки вчиненого ним злочину, у лютому 2024 року добровільно мобілізувався до лав Збройних сил України і на даний час проходить військову службу.

     Таким чином, обвинувачений, критично оцінив свою протиправну поведінку, засудив її і вчинив конкретні дії для виправлення обставин, а тому просив звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України. Згідно з ч. 2 ст. 44 КК України, звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом, відповідно до встановленого законом порядку.

Від криміналу звільнили

 Вирішуючи питання про звільнення чоловіка від кримінальної відповідальності у зв'язку зі зміною обстановки, колегія суддів врахувала, що обвинувачений вчинив нетяжкий злочин, визнав свою вину, щиро розкаявся, позитивно характеризувався за місцем проживання, до кримінальної відповідальності не притягувався, мав на утриманні малолітню дитину.

      З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого задовольнила. Вирок Гусятинського районного суду від 1 грудня 2023 року – скасувала та звільнила жителя Хоросткова від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України у зв'язку зі зміною обстановки, а кримінальне провадження – закрила.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up