Тернопільський експорт залежний від Росії менше, ніж торік (частина 1)

Тернопільський експорт залежний від Росії менше, ніж торік (частина 1)
Тернопільська область експорт імпорт
До 41,% від торішніх показників скоротився експорт продукції із Тернопільської області до Росії за підсумками першого півріччя 2014 р. Натомість імпорт російських товарів до нас скоротився до 49,1% у порівнянні з обсягами першого півріччя 2013 р. Нагадаємо, у нас триває так званий бойкот товарів країни-агресора. А Росія ще раніше суттєво обмежила можливості ввезення товарів з України.

Перше півріччя 2014-го Тернопільська область завершила із від'ємним торговим сальдо на рівні 15 млн 354,9 тис. доларів. Це - офіційна інформація за даними головного управління статистики в Тернопільській області.

На кінець першого півріччя трійка країн, куди експортує Тернопілля, виглядала наступним чином: Польща - 110 млн 844,3 тис. доларів; Росія - 12 млн  683,5 млн доларів; Іспанія - 3 млн 756,8 тис. доларів. Такою ж статистика залишилася за підсумками перших восьми місяців року, тільки цифри зросли.

- Лідером за питомою вагою експорту за підсумками перших восьми місяців 2014 року для Тернопільської області була Польща із показником 64,9% від усього експорту. Це 123 мільйони 167 тисяч доларів, - повідомила начальник відділу статистики зовнішньої торгівлі головного управління статистики в Тернопільській області Галина Романик.

Відео дня

Загалом картина експорту у січні-липні виглядала наступним чином (усі суми вказані у тис. доларів):

Географія експорту Тернопільської області доволі широка (див. карти унизу). Так, експорт до США у січні-липні 2014-го зріс утричі. Проте, у порівнянні з минулими роками регіональний експорт у багато країн зменшився. Відсоткові відношення обсягів цьогорічного експорту у січні-липні до торішніх показників за відповідний період можна побачити, навівши курсор на потрібну країну на карті. Країни, експорт в які зменшився найбільше, відзначені червоним кольором. Ті, експорт до яких зріс, відзначені зеленим кольором:

 

- До Лівії за підсумками восьми місяців 2014 року експорт з нашої області зріс у 8,8 рази у порівнянні з аналогічними періодом минулого року. Це сталося переважно за рахунок зернових, - каже Галина Романик. - До Швейцарії експорт зріс, відповідно, у 4,9 рази, переважно за рахунок дорогоцінного і недорогоціного каміння. До Бельгії експорт зріз у 3,1 рази - переважно за рахунок пластмас і полімерних матеріалів.

Ріст експорту до Швейцарії пов'язують із появою у Тернополі підприємства, що бере участь у виробництві годинників.

Зменшення експорту з Тернопілля у січні-серпні найбільш відчутне до Нідерландів - 65%; Росії - 60%; Білорусі - 8,6%.

У товарному відношенні серед трійки країн, куди Тернопільська область найбільше експортує, переважає аж ніяк не сировина. Так, до Польщі вивозимо в основному категорію "електромашини та устаткування". Левова частка тут належить продукції компанії "СЕ Бортнетце-Україна". До Росії основа експорту - "продукти переробки овочів і плодів" та світильники й світлотехнічне обладнання. Білорусь імпортує від нас м'ясо та харчові субпродукти, деревину і вироби з неї, констатують в управлінні статистики.

Якщо детальніше щодо Європи, то ситуація з тернопільським експортом наступна:

Щодо країн, з яких Тернопілля імпортує, то тут трійка лідерів: Польща - 102 млн 19.5 тис. доларів; Німеччина - 21 млн 726,4 тис. доларів; Білорусь - 6 млн 35,6 тис. грн. Частка Росії у загальному обсягу імпорту у першому півріччі порівняно незначна: 2 млн 613,4 тис. доларів із 183 млн 305,7 тис. доларів. Це менше, аніж наприклад, частка Румунії з показником 5 млн 923,1 тис. доларів.

Загальна картина імпорту у першому півріччі така:

 

Географія імпорту також вражає (див. карти унизу). У порівнянні з минулими роками, експорт з багатьох країн також зменшився. Фахівці вказують, що це свідчить про скорочення споживання не тільки імпортованих товарів (тоді ми б просто стали більше незалежними), а й споживання загалом - дається взнаки криза. Відсоткові відношення обсягів цьогорічного імпорту у січні-липні до торішніх показників за відповідний період можна побачити, навівши курсор на потрібну країну на карті:

 

Відтак із імпортом з країн Європи ситуація така:

 

У товарному відношенні з країн, звідки імпортуємо найбільше, також переважає готова продукція. Із Польщі везуть на Тернопільщину електромашини, полімерні матеріали та пластмаси; із Німеччини - ефірні олії та косметику, машини і транспортні засоби. А от у Білорусі закуповуємо енергетичні матеріали, нафтопродукти.

Що цікаво, за підсумками першого півріччя на неймовірну кількість відсотків у порівнянні з торішніми показниками - 2390523,5% - зріс імпорт із Південно-Африканської Республіки. Одначе сама сума порівняно незначна - 499,9 тис. доларів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up