Партнер рубрики Події

"Підводні камені" рейтингу Тернополя

"Підводні камені" рейтингу Тернополя
Аналітичне дослідження “ТОП-100” нещодавно визнало Тернопіль “Кращим містом за якістю життя”. Місцеві експерти називають дане твердження черговою політичною грою. Тернополяни – такої ж думки, бо знають, що у місті – багато негараздів.

Тільки завдяки наполегливій праці кожного тернополянина місту вдалося досягнути визнання його успіхів на державному рівні, визнає міський голова. Натомість тернополяни вважають, що ситуація могла б бути набагато кращою.
Про це йшлося під час нагородження міст-переможців рейтингу “ТОП-100”, в якому наш обласний центр визнали “Кращим містом за якістю життя”. Урочистості відбулося 20 жовтня у Києві. Не дивно, що ця подія викликала неоднозначну оцінку у читачів сайту 20minut.ua (див. унизу – прим. ред.).
- Для Тернополя це - перше визнання на державному рівні, - запевняє мер Роман Заставний. - Нарешті нам вдалося випередити за соціально-економічними показниками інші сусідні регіони.
Аналізували 108 міст і 27 регіонів
Проводили дослідження, як кажуть його організатори, аби продемонструвати суспільству рівень соціально-економічного розвитку різних регіонів України. Відтак більше десяти економістів працювали над тим, щоб вивчити усі показники.
- Ми проаналізували 108 великих міст і 27 регіонів, - розповідає генеральний директор рейтингового агентства “Кредит-Рейтинг” Станіслав Дубко. - Щоб порівняти показники, досліджували розвиток економіки країни в період її активного розвитку — із 2005-2008 рр., а також у період спаду — 2008-2009 рр. Визначили більше 30-ти статистичних показників. Щоб отримати адекватні об'єктивні дані, поділили міста залежно від кількості проживаючого у них населення.
Тернопіль, за його словами, ввійшов до другої групи міст — із населенням від 100 до 500 тис. чол. Загалом у цю категорію потрапили 42 міста. У процесі створення рейтингу організатори налагодили контакт із головами обласних адміністрацій і міських рад. Саме вони й представляли інформацію про місцеві підприємства, які визначають соціально-економічне життя того чи іншого регіону.
- У результаті нам вдалося створити сучасну картину становища українських міст, їхнього економічного потенціалу та перспектив розвитку, - пояснює пан Дубко.
Отже, додає він, “ТОП 100. Кращі міста й регіони України” стане путівником бізнесу в країні. Адже він показує інвесторам реальну економічну активність регіонів, а також демонструє, які українські міста - найпривабливіші для ведення підприємницької діяльності.
Місто давно очікувало такої перемоги
Вивчаючи соціальні та економічні фактори Тернополя, експерти відзначили кілька позицій, за якими наше місто вибороло першість. Високі показники у рейтингу соціального розвитку, екологічної ситуації та будівельної активності дозволили нам ввійти у трійку кращих міст із населенням до 500 тис. чол. А за показниками безпеки життя для громадян і демографічною картиною наш обласний центр визнали “Кращим містом за якістю життя”.
На прес-конференції в Київському інформаційному агентстві “Українські новини” міський голова Тернополя Роман Заставний зазначив, що наше місто давно очікувало такої перемоги.
- Сусідні міста знають Тернопіль як центр політичної боротьби, - акцентує він. - І це дає нам підстави для того, щоб працювати над власними помилками. Було багато проблем, які сьогодні неприємно згадувати. Тільки завдяки наполегливій праці кожного тернополянина нам вдалося досягнути таких високих соціально-економічних успіхів.
Продовжуючи, він говорив, що і влада міста впродовж останніх чотирьох років наполегливо реалізовувала соціальні проекти. Завдяки їм, мовляв, у місті вдалося створити справжню атмосферу щирості, доброти та спокою. Отриману ж нагороду мер називає "початком нової дороги". Адже, на його переконання, потрібно ще дуже багато зробити для того, щоб згодом зайняти першу сходинку в рейтингу.
- Що стосується даного визнання, то для мене особисто це — позитивний результат чотирирічної роботи, - зазначає керівник. - Мені, насамперед, як тернополянину, а вже потім як держслужбовцю дуже приємно за рідне місто. Це означає, що ми рухалися останні чотири роки у правильному напрямку. Тож у майбутньому продовжимо цей шлях і зробимо ще більше.
Те, що Тернополю вдалося покращити свої соціально-економічні показники, визнавали й інші присутні на урочистостях
- Те, що місто увійшло в десятку кращих, уже свідчить про його розвиток, - наголошує голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва й місцевого самоврядування Олександр Омельченко. - Можливо, воно розвивається не такими швидкими темпами, якими хотілося б. Але позитивних змін усе ж вдалося досягнути. Я сам бував на Тернопільщині кілька разів. Брав участь у відкритті різних пам'яток. І з кожним моїм візитом місто ставало все кращим.
Вітаючи тернополян із перемогою, голова Львівської обладміністрації Василь Горбаль наголосив, що пишається своїми сусідами.
- Я не можу брати під сумнів проведене дослідження, - здодає він. - Тим паче, мер Тернополя, як я бачу, є досить активною людиною. Хоча, правду кажучи, прогресивний розвиток міста стримує значна заполітизованість усіх гілок влади.
“Рейтинг — це політичне замовлення...”
Натомість у Тернополі думки щодо отриманої нагороди розділилися. Не довіряє рейтингу начальник відділу громадських зв'язків УМВС в області Сергій Шворніков. Він переконаний, що напередодні виборів на цьому “грають” багато кандидатів.
- Той, хто платить, той і музику замовляє, - говорить він. - Якщо чесно, я навіть не чув про таку газету й про те, що вона проводить подібні дослідження.
Однак тернополянин усе ж визнає, що, порівняно з іншими містами західноукраїнського регіону, Тернопіль - справді безпечне місто. Кримінальна ситуація тут із кожним роком стабілізується.
- Порівняно з минулим роком, на 14% зменшилася кількість скоєних злочинів у громадських місцях, а також на 31% - на вулицях міста, - запевняє пан Шворніков. - Менше стало зареєстрованих тяжких злочинів, тобто вбивств, тяжких тілесних ушкоджень. Хоча ми спостерігаємо тенденцію до зростання квартирних і колективних крадіжок.
Аналізуючи ситуацію у місті, колишній науковий працівник Українського науково-дослідного інституту Теодозій Кухарський називає рейтинг “політичним замовленням”.
- Не вірю, що за екологічними показниками Тернопіль посів четверте місце, - стверджує науковець. - Головний екологічний інспектор області ще в 1997 р. заборонив використовувати сміттєзвалище у Малишівцях. Щороку дану постанову продовжували. Але цього року, не розумію чому, суд скасував рішення про таку заборону. Як на мене, це зробили штучно.
Пан Кухарський багато років вивчав екологічні проблеми Тернополя. На його думку, влада не зробила жодного реального кроку, щоб їх вирішити.
- Катастрофічним є близьке розташування міського водозабору та сміттярки, - додає він. - Міськрада досі не запустила сміттєсортувальну лінію. Хоча, як показує досвід багатьох європейських країн, її застосування — найпрогресивніший спосіб утилізації сміття. Маємо також низьку якість води. Тому багато тернополян використовують у побуті привозну воду. За кілька років я не помітив появи великих зелених насаджень у місті.
Цікаво, що півроку тому пан Заставний говорив, що всі рейтинги можна купити. І він сам, мовляв, отримував уже кілька таких “комерційних пропозицій”. Але категорично відмовився брати в них участь. Сьогодні ж чиновник запевняє, що мав на увазі лише окремо взяті, нікому невідомі фірми, які пропонують свої “послуги”. Дослідження “ТОП-100” начебто є їхньою протилежністю. Адже рейтингове агентство вивчало десятки показників, а моніторинг соціально-економічної ситуації проводили також українські міністри. На його думку, це дійсно свідчить про високий рівень експертної оцінки.

Наталія БУРЛАКУ,
0-97-445-82-67, [email protected].

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (98)
  • Anonymous

    в краще місто входить і чистота і архітектура(а хтось може виложити фотку помешкання і чистоту подвіря Ромка)

    Anonymous reply Anonymous

    Ти краще виложи фотки Тернополя 2002-2006 років,себто епоху Левківа. Потім зрівняй з нинішніми і наведи аналог А чим у нашого мера подвіря охайніше,тим і він сам показує свою чистоплотність і охайність і старається це впровадити у нашому місті.Через кожних 100 метрів сміттєві урни,ковані лавочки,майже по цілому Тернополю,Нові акуратні турнікети,симпатична бруківка,відновлені фонтани,оригінальні проекти,які вже вступили в дію-з Старого замку перевести спортивну школу в палац спорту,а в замку розмістити музей і Загс.В майбутньому реконструкція набережної.Вже готовий до роботи наш маленький відреставрований кораблик,який до 90 разом з Танцоровим курсував по озері.З наступного року ми його побачимо на рейсі..Невже не видно роботи Заставного?????Один бюджет міста збільшено вдвічі за останні 4 роки.Це х реально,а не фантастичний Діснейденд від Лила,чи Подоляеи палац від Чубака,який по ідеї вже повинен був працювати в цьому році.Заставний-не ангел,але краще синиця в руках ніж журавель в небі.Ми вже мали Кучеренка,який спасав Тернопіль від токаря Негоди ,який засрав Тернопіль до нитки і продав хмельницьким бандюкам проект на базар,який по ідеї мав би бути в ТернополіІ .хочеться подякувати Анатолію Івановичу за його стійкість і профессіоналізм..Для Тернополя він багато зробив.Потім прийшов сапожник Левків,який і свого офіса до порядку не довів.Про деградацію Тернополя в його правління я просто мовчу.Робіть висновки і голосуйте як вам позволить серце.Дякую.

    Anonymous reply Anonymous

    Ромек турбувався не про Тернопіль, а про власну вигоду. Навіть лавочки за гроші підприємців куплялись в тридорога, а різниця кому осідала?

    Anonymous reply Anonymous

    А що це погано,що деякі підприємці дослухались до слів Заставного і спонсорували частину закуплених лавок,хоча більшість закупила міськрада за бюджетні кошти.Тай бруківку біля своїх бутиків Заставний заставив поставити за власний кошт,так як ця територія відносилась до їхніх магазинів.І вулиці від цього охайнішими стали і в бюджеті гроші зекономили.Таку практику проводили не тільки в Тернополі,але і в інших містах.Сапожник Левків,звичайно,до такого не додумався.А от на рахунок тридорого,то прокуратура вже декілька раз за наводкою перевіряла міськраду і нічого протизаконного не знайшла.Якщо не має достовірних фактів,то навіщо тут всяку пургу несеш.Ти меценат в кавичках,хоть для міста щось проспонсорував,чи ти тільки язиком трендіти вмієш Від якого кандидата в мери строчиш,не Лила часом?????

    Anonymous reply Anonymous

    Від себе милого строчу. А конкретно - слідча комісія Верховної Ради теж пурга. Злодюгу та брехуна захищаєш!

    Anonymous reply Anonymous

    Ну і що зробила слідча комісія ВР,за криком баламута,себто Муца?????Просто признала роботу міської ради задовільною.

    Anonymous reply Anonymous

    підтримую, ми всі маєм недоліки, та Заставний серед всіх хто був кращий, а серед теперешніх кандидатів нема достойнішого, або голодні, що до влади пруть, або шукачі пригод, або люди що прагнуть мати ще більше...Ні иРомко то ліпше...а сміттям тикати не варто...він не один винний у цьому питанні

    Anonymous reply Anonymous

    Зрозуміло - Стас лакей Ромека! А по правді кращим і поряднішим серед усіх був Кучеренко!

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо я поважаю цю людину,за зроблені нею справи для Тернополя,то не означає,що я його лакей.Я вже 37 років живу в Тернополі і памятаю роботу всіх мерів.Я наводжу тобі факти зробленого Заставним,а ти мені тут строчиш різні казочки і балачки нічим не підтверджені.А потім ще лакеєм обзиваєш.Я не працюю в міськраді і з Заставним зустрічався лише декілька раз і то випадково.Анатолія Івановича Кучеренка я знаю набагато краще і його поважаю за зроблені ним справи.Я просто не хочу,щоб Тернополяни повторили помилку,яку зробили в 2002 році-вибравши сапожника мером.Тож краще вже синиця в руках,ніж журавель в небі.Усі кандидати в мери тільки обіцяють щось зробити для Тернополя,до цього нічого не зробивши.Ромко на своїх біг-бордах оприлюднює факти вже зробленого.Різницю вловлюєш?????

    Anonymous reply Anonymous

    Може Кучеренко і був поряднішим, але кращим Тернопіль все-таки зробив Заставний.Прикро лише те, що почав цей благоустрій поближче до виборів. А уявіть собі - якби Заставний сьогоднішніми темпами працював увесь період керівництва - наше місто було б просто СУПЕР.

    Anonymous reply Anonymous

    повний ......ц...
  • Anonymous

    слухаю часом по телебаченню (читати зовсім не хочу, хоч і почтові скриньки напхані агітацією) передвиборчі обіцянки наших вмсуванців майбутніх і диву даєшся за кого вони нас мають, якісь ті обіцянки узагальнені. Та напишіть в своїх програмах щоб відкрити нові робочі місця, але не в Діснелендах чи як їх там, а просто відкрити фарфорову фабрику, Текстильник , комбайновий вже нема як магазин там, плануйте щось реальне щоб нам простим людям можна було не тільки бачити . а відчути. Давайте не 10 соток кожному. а хоча б пару метрів для життя.

    Anonymous reply Anonymous

    На рахунок фарфорового і Сатурну,то всі питання до кандидата в мери Васьки Чубака.Вони з кінахом за безцінь прихватизували ці підприємства,а перед тим і до банкрутства довели.А Заставний пише на своїх біг-мордах,те,що зробив за 4 роки.Справді зробив.І місто наше зараз порівняно з іншими дуже чисте і охайне..

    Anonymous reply Anonymous

    Нагороду Заставному за перемогу ТЕРНОПОЛЯ в номінації-КРАЩЕ МІСТО ДЛЯ ЖИТТЯ,вручатимуть в Кабінеті міністрів і можливо і сам проФФесор.Крім Тернополя в дослідженні приймали участь майже всі міста УКРАЇНИ,які подали заявки.Це вам не якась газетка,типу Фокуса,де можна справді купити редакцію.Якщо Кабмін вручатиме нагороди,значить це серйозно і вибори будуть не тільки в Тернополі,а по всій УКРАЇНІ і кожен мер не відкажеться від такого щастя,яке випало Заставному.20 жовтня вручатимуть нагороду,тож тоді детальніше дізнаємось.По Інтб стопудово покажуть,вони вже пообіцяли.

    Anonymous reply Anonymous

    А що зробив Ромек для життя? Звичайно нічого для Вашого.Він піклується про себе милого а Вас мав десь, такий Він Ромек, люди будьте пильні і не віртк брехунам.
  • Anonymous

    Моє місто Тернопіль, воно є для мене найкращим. Але якби моєму місту було приємно, якби в ньому були гарні дороги, якби воно було чисте як колись в 80 роки, якби з нього не виїздили люди на заробітки, а своєю працею змогли примножити здобутки міста.
  • Anonymous

    А хіба не так??? В нас скоро на одного мешканця буде по одному кабаку і бутіку!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Місто стане ще кращим коли ми оберемо в мери одного із трьох поросят, що йдуть в мери, але хто з них Наф-Наф? Боюсь попасти на соломяного Ніф-Ніфа, чи на гілячкового Нуф-Нуфа.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка 22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up