Масову загибель риби на Тернопільщині спричинили стічні води Хоростківського цукрового заводу. Екологи стверджують, що у воді та у відібраних взірцях риби виявили речовину сапонін.
- Ця речовина утворюється під час промивання цукрового буряка, - розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. – Тобто загибель риби спричинили стічні води Хоростківського цукрового заводу.
За завдані збитки посадовим особам підприємства загрожує кримінальна відповідальність. Уже цього тижня екологічна інспекція надасть у прокуратуру усі зібрані матеріали, які підтверджують, що причиною загибелі риби стали саме стічні води цукрового заводу.
- Про масову загибель риби поблизу села Боднарівка нам повідомили у суботу, 10 вересня, - продовжує Едуард Ференц. – Ймовірно, забруднення трапилося 8 або 9 вересня. Загинули окунь, плітка, судак, щука, головень, карась, сазан.
Заморену рибу, яка ще не згинула, місцеві мешканці виловили і забрали додому. Про справжні розміри такого затравленого улову, ані в екологічній інспекції, ані у сільській раді села Суходіл, до складу якої входить Боднарівка, не знають.
- Заморена риба спливла з річки Тайна, – розповідає сільський голова Суходолу Ігор Галябарда. – Можливо, у річку потрапили стічні води з крохмального заводу у Самолусках або стічні води з Хоросткова.
Як пояснив чиновник, у Хоросткові стоки могли потрапити у річку Тайна. У Трибухівцях Тайна впадає у річку Гнила, а та - у Збруч.
Едуард Ференц зазначив, що потрапивши у Збруч частина риби почала оживати.
- Сапонін закупорює дихальні шляхи риби, - пояснює чиновник. - У Збручі чиста вода промивала зябра, Тому деякі риби почали відживати.
Едуард Ференц повідомив, що Держекоінспекція готує матеріали для передачі їх у прокуратуру.
- Завдані матеріальні збитки складають до 100 тисяч гривень, - розповідає він. – За забруднення водних живих ресурсів в таких розмірах передбачена кримінальна відповідальність за ст. 242, ч. 2 Кримінального кодексу України.
Кореспонденти впродовж кількох днів телефонували на Хоростківський цукровий завод. Однак там або ніхто не брав слухавки, або ж не було посадових осіб, які могли б пояснити, чому сталося забруднення. Газета „20 хвилин” готова надати можливість керівництву підприємства висловити свою позицію з приводу причини масової загибелі риби.
“Вимирає уся популяція”
Риба надзвичайно чутлива до забруднень, зауважують в Держрибохороні. Достатньо аби в воді з’явилися хімікати чи сторонні речовини в непомітній “на око” кількості, як деякі види риби починають гинути. Щоправда деякі виживають і в забруднених водоймах. Однак їсти таку рибу не варто.
? Найстійкіша порода риб — карась сріблястий. Щоправда коли рівень хімічних речовин надто високий — шансів немає і в нього, - розповідає провідний іхтіолог, завідувач сектору використання і відтворення водних живих ресурсів Тернопільдержрибохорони Інна Гоч. - Пережити незначне забруднення водойми, може й лящ. Найчутливіші ж - судак, головень, або, як його у нас називають клень, та форель. Якщо в воді є шкідливі речовини — вимирає уся популяція цієї риби.
Масова загибель риби в Збручі, як вважає пані Гоч, - відчутний удар по тамтешній екосистемі. На щастя, “сильна” риба змогла вижити. Проте про істинні масштаби завданаї шкоди екосистемі фахівці судити не можуть. Адже коли прибули до Збруча, місцеві мешканці повиловлювали з води більшість постраждалої риби.
Василь СОЛТИС, Андрій ШКУЛА, 096-725-70-22
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Anonymous
Anonymous reply Anonymous
Anonymous
Anonymous