Партнер рубрики Події

У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи

У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи
  • У Тернополі відбувся мітинг-реквієм з нагоди 38-річниці Чорнобильської трагедії.
  • Детальніше – у нашому репортажі.

Традиційно рідні померлих, пересічні тернополяни, священники та представники влади зібралися біля меморіалу «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань», що у парку Національного відродження. Вони принесли квіти, лампадки зі свічками та стрічки-пам’яті.

Відео дня

Мітинг-реквієм розпочали хвилиною мовчання. Після того відправили панахиду. Всі присутні молилися за спокій померлих внаслідок аварії на ЧАЕС, а також полеглих захисників.

Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції отримали нагороди від представників влади.  

Зі слів голови обласної організації «Союз Чорнобиль Україна» Олександра Деркача, на Тернопільщині є понад 1900 ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції і майже 34 тисяч осіб, які мають статус постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

— Україна втратила частину своєї території, яка внаслідок Чорнобильської катастрофи стала непридатною для проживання, а також тисячі людських життів, яких вбив і вбиває досі ніби мирний атом. Вважаю, що люди, які у 1986 році кинулися ліквідувати наслідки на ЧАЕС, — наші герої. Я дякую всім, що пам’ятаєте цю важливу дату в історії нашої України, — каже пан Олександр.

До меморіального комплексу поклали квіти та лампадки.

Нагадаємо, 26-го квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталась аварія, яка спричинила техногенну катастрофу світового масштабу. Постраждали майже шістсот тисяч людей. Тисячі громадян нашої держави приборкували «мирний атом». Багато з них – ціною власного життя.

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію.

Читайте також:

Від спогадів волосся дибки: тернопільський ліквідатор про Чорнобиль

Він патрулював дороги в зоні ураження радіацією: історія ліквідатора Сергія Анцібора

Засновник "Академії краси" Наталія Бабич розповіла, як пережила Чорнобильску аварію

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up