Партнер рубрики Події

У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші

У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші

У Зборові на ратуші, що по вулиці Б. Хмельницького, 24, є баштовий годинник, який має цікаву історію. Днями громаді вдалося відновити і запустити механізм дзвону.

Історичний годинник у Зборові знову б'є: у громаді відреставрували та запустили механізм дзвону.

Про це повідомив у соцмережі міський голова Зборова Руслан Максимів.

— В місті Зборові по вул. Б. Хмельницького, 24, розміщена ратуша, в якій знаходиться баштовий годинник. Раніше ратуша знаходилася в іншому місці, але була повністю зруйнована. Механізм годинника, направляючі, циферблати були збережені. В кінці 80-х років була споруджена нова ратуша (копія з оригіналу), в якій змонтували сам механізм баштового годинника, — написав пан Максимів. — Систему механізму потрібно заводити кожні 32-і години. Щоправда сам дзвін, який сповіщав про годину жителів, міста не працював більше 20-ти років.

Відео дня

23 квітня цього року Зборівською територіальною громадою вдалося відреставрувати та запустити механізм дзвону. 

Механізм дзвону також потрібно заводити вручну. На ньому можна виставити денний та нічний режим.

Довідка
Баштовий годинник виготовлений в 1931 році польським майстром Міхалом М'ясовичем (Michał Mięsowicz), який був засновником і власником Першого національного заводу баштових годинників в Кросно (1901), майстром годинників і підприємцем, багаторазовим лауреатом національних і міжнародних промислових виставок, в тому числі в 1908 році золотим медалістом Міжнародної промислової виставки в Парижі за баштовий годинник. Міхал М'ясович замовляв дзвони для своїх годинників у ливарному цеху дзвонів і металів Кароля Швабе в Білій та ливарному цеху дзвонів родини Фельчинських у Калуші.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що у Теребовлі відкрився перший в області оглядовий майданчик на ратуші.

 

Читайте також:

В області діє єдиний оглядовий майданчик на ратуші

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up