Партнер рубрики Події

Селяни Гусятинщини моляться до образу на штукатурці

Селяни Гусятинщини моляться до образу на штукатурці
Кількасот людей вже кілька днів щодня ходять молитися до зображення на стіні церкви у селі Мала Лука Гусятинського району. Люди бачать тут образ Діви Марії.

У село приїздять віруючі з усього району. Чимало приїжджих також із Тернополя. Люди їдуть подивитися, помолитися, а є й такі, хто шукає зцілення.

Двометрове зображення, схоже за обрисами на образ Діви Марії, з’явилось на стіні храму ввечері 18 лютого. Парафіяни вважають його святим, а священики правлять біля нього літургії.

З дня появи зображення в греко-католицькій церкві біля стіни храму вечорами проводять молебні і греко-католицький, і православний священики. Люди з села, а також православний отець навіть написали й роздрукували молитву та пісню на честь “проявлення” Божої Матері. Крім того, час від часу там відбуваються спільні служби отців із сусідніх парафій.

Відео дня
>Селяни кажуть, що з’явилося зображення близько 18.00 18 лютого. Першим постать побачив електрик, який щось лагодив на території храму. Чоловік і розповів жителям Малої Луки про побачене. Вже близько 20.00 все село зібралось біля церкви. Чоловіки нашвидкуруч спорудили ліхтар, який почепили на дерев’яну триногу, а також поставили біля постаті стіл з іконами й свічками. Жінки ж тим часом дзвонили з мобільних знайомим у навколишні села. Близько 23.00 майданчик біля церкви був зайнятий десятками машин, а біля стіни з зображенням зібралося близько трьох сотень людей із різних сіл району. Цілу ніч парафіяни не відходили від храму. Вони молилися, приносили до зображення на стіні квіти та обговорювали “з’явлення”. Наступного дня машин уже було вдвічі більше, а молитися приїжджали і тернополяни.

— Це було щось неймовірне. Постать у світлі ліхтаря сяяла різнокольоровими променями з боків, вдень, на жаль, цього не видно, — говорить жителька села пані Ганна. – Особисто я вважаю це чудом, якимось знаком. Ви ж подивіться уважно, це не що інше як Діва Марія.

Подібне в селі можна почути від кожного. Люди глибоко переконані, що зображення на стіні церкви – образ Діви Марії. Його називають знаменням або ж благословенням, інших версій виникнення зображення люди не мають.

— Ви розумієте, за день з’явилася постать. Люди ж ще того дня за світла були біля церкви й нічого не бачили, а коли стемніло, образ з’явився, – ділиться враженнями житель села Іван Тягній. – Пояснити появу чимось земним не можу. Бо ані ремонту на стіні не робили, та й не підходив ніхто туди. Єдине, що було, то кількома днями раніше стічну трубу, яка йшла на місці, де зараз зображення, посунули на метр убік...

Капітальний ремонт церкви робили 15 років тому, тоді будівлю й поштукатурили.

— Раніше на стінах нічого подібного не було. Це є знак для людей, і ми повинні сприйняти його належно, — говорить греко-католицький священик Мирослав Бричка. – Останніми роками таких проявів є багато в різних куточках області. Напевне, це нагадування про те, що людина має жити з Богом у душі, а також спільно долати всі негаразди. Проте офіційна церква до таких випадків ставиться обережно, тому я також дотримуюсь позиції, що не варто перегинати палицю й сприймати прояв надто фанатично.

Не лише для молитви, а й для зцілення й благословення приходять люди до зображення на стіні. Ольга Шевчук та її син Михайло щодня ходять до постаті Діви Марії на стіні з села Паївака, що за 10 кілометрів від Малої Луки. Люди вважають, що святий прояв може дарувати здоров’я і щастя.

— Ми люди дуже віруючі і як тільки почули про подію, одразу прийшли сюди. Це справжнє диво, до зображення треба йти і молитися, бо це знак із неба, це — чудо, — каже пані Шевчук. – Я вважаю, що тут навіть зцілитися від хвороб і бід можна.

Прояв на стіні церкви – не перша поява Божої Матері в селі, кажуть його жителі. Є перекази, що кілька сотень років тому Діва Марія уже з’являлася людям. Саме ж село, зі слів жителів, існує уже майже 400 років.

— У нас під селом є гора, а в ній печера. Так ось, як переповідають із покоління в покоління люди, сотні років тому Матір Божа з’явилась при вході у печеру і її було чітко видно, — розповідає Зиновій Тригубчак. – Вочевидь, зараз вона знову вирішила з’явитися людям із нашого села. Але, не знаю, чи довго ми зможемо бачити її, адже зображення щодень менш чітке.

Люди кажуть, що у перші дні постать було добре видно і здалеку, і зблизька, проте щодня її обриси стають все більш розмитими. Але вночі, коли світить ліхтар, образ виблискує, як і першого дня, різними кольорами, стверджують прихожани...

Останнім часом в області було декілька випадків з’явлення образу Матері Божої. Восени минулого року зображення Божої Матері з’явилося на дверях спальні в приватному будинку села Мирне Підгаєцького району. Ще один випадок, також восени, стався в Заліщиках. Там образ Святої Богородиці з’явився на склі одного з будинків міста. А у Тернополі на початку минулого року на хресті у парку Національного відродження текли краплини червоної рідини. Віруючі, які біля нього збиралися, були переконані, що на хресті — кров.

У подібних випадках створюють церковну комісію, яка і має вивчити явище, а потім зробити свої висновки. У випадку зі “з’явленням” образу Божої Матері на дверях спальні, місцевий священик сам ініціював приїзд комісії.

— Призначається спеціальна церковна комісія, яка і з’ясовує, чи це чудо, чи фізичне явище, — розповів священик села Мирне Підгаєцького району отець Петро Майка. – Проте дослідження можуть тривати щонайменше рік, а то й десятки років.

Чи пересунена водостічна труба стала причиною появи зображення, отець Мирослав Бричка з Малої Луки стверджувати не береться. Також священик не буде запрошувати церковну комісію, яка має повноваження визначити, чи зображення святе.

Я ініціювати приїзд комісії не буду, бо не вважаю появу Діви Марії знаком для всіх. Це зображення з’явилося лиш нашій громаді, тобто, має локальне значення. Крім того, воно поступово зникає, — говорить отець Мирослав. – Проте керівники єпархії знають про наш випадок, тож я не виключаю, що вони запросять комісію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (140)
  • Anonymous

    Hello! generic aciphex canada buy neggram online drug interaction aleve and altace nizagara side effects forzest online stomach pains from motrin .
  • Anonymous

    Hello! buy aspirin tamiflu and aspirin lyrica aspirin tylenol and aspirin aspirin and effects pancreatic tumor aspirin .
  • Anonymous

    Hello! ciplox pribalovy letak discount ciplox ciplox pribalovy letak ciplox without prescription buy ciplox discount ciplox .
  • Anonymous

    Hello! flomax 70 mg weekly flomax prazosin purchase flomax prescription on line flomax images interactions with flomax flomax uses .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка 22:00 У Тернополі відкрили меморіальну таблицю захиснику Андрію Мозілю 21:02 «Ще побігаємо на протезах»: історія захисника, який вчиться ходити після поранення 20:00 У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів 19:02 ТЦК працюватимуть, а ЦНАПи ще не готові: де тернополянам оновити дані з 18 травня 18:02 Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up