Тернопільська облрада "боротиметься" з пам'ятниками

Тернопільська облрада "боротиметься" з пам'ятниками
Усі пам'ятники, котрі, на думку облради, є "залишками" комуністичного режиму, мають зникнути з території Тернопілля.

Усі пам'ятники, котрі, на думку облради, є "залишками" комуністичного режиму, мають зникнути з території Тернопілля.


Народні обранці краян на останній сесії прийняли рішення "Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні та вшанування українців, постраждалих у XX ст. внаслідок окупаційних режимів". Тож знищити мають усе, що нагадує і про СРСР, і про Австро-Угорщину та Польщу.
"Все, що до 1939-го, - теж..."
Ініціювали питання "свободівці". Врешті підтримала їх більшість депутатів, за винятком фракції Партії регіонів і частково "Єдиного центру". Тепер усі пам'ятки періодів існування на Тернопіллі окупаційних режимів, мають інвентаризувати і розглянути можливість їх демонтажу.
- Рішення стосується всіх пам'яток, які належать до часів окупаційних режимів, що знущалися над українською нацією, - пояснив Олег Сиротюк (31 р.).
Варто зауважити, що подібне, по суті, політичне рішення напередодні розглянула і затвердила Львівська облрада. Тернопільські "регіонали" вже під час обговорення доводили, що деякі речі вочевидь для Львівщини й писалися, мовляв, для Тернопілля подібне питання "не на часі".
- Чому ви не пропонували цього рішення раніше, - зауважив "регіонал" Орест Муц (50 р.). - Чому цього не робили у 90-х, чи у вас духу не хватило?
Натомість "регіонал" Петро Гоч (33 р.) зауважив, що у разі прийняття рішення доведеться руйнувати все, що звели чи встановили поляки до 1939 р. Що тоді робити із тим, що залишили всі "окупанти", починаючи з татарів, запитав він.
- На українців, на наш нарід нині відбувається наступ на всіх фронтах, - емоційно зауважив у відповідь "свободівець" із Криму Едуард Леонов (35 р.). - Навіть у цій залі ми бачимо наслідки того старого тоталітарного режиму...
Посперечалися "для форми"
Нового повороту справі надав виступ члена фракції УНП Євгена Роя (42 р.). Депутат запропонував змінити кут зору на проблему.
- Звісно, настала пора сказати правду про комуністичний режим, треба сказати всім, хто такі українці, - мовив він. - Але ми не можемо рвати на собі сорочку, доказуючи один одному, хто більший націоналіст. Треба по-іншому сформулювати рішення. Передбачити фінансування.
"Нашоукраїнець" Степан Барна (30 р.), у свою чергу, запропонував документ допрацювати, подумати про наслідки, порадитися з фахівцями. Втім, завершилося все прийняттям депутатами звернення до президента, Верховної Ради щодо "правової оцінки злочинів тоталітарного комуністичного режиму в Україні".
Облрада також звернулася до управління СБУ в області з проханням розсекретити дані про діяльність структурних підрозділів НКВД, МДБ, КДБ, які здійснювали репресії на території краю проти цивільного населення, воїнів УПА та українського підпілля. Пролунав і заклик "оприлюднити прізвища працівників каральних органів та агентів, що здійснювали провокації та вели іншу антиукраїнську діяльність".
Передбачається і ряд заходів із вшанування постраждалих від окупації українців, зокрема наукове дослідження фактів національного, політичного, економічного та культурного гніту, фізичного насилля над українцями, мешканцями Тернопілля у 1920-1980 рр.
Рада також планує затвердити проект концепції створення обласного музею жертв тоталітаризму та окупаційних режимів.
- Ми підтримали прийняття закону "Про заборону комуністичної ідеології в Україні", що свідчить про початок становлення історичної справедливості в Україні, - так розцінила рішення депутатів прес-служба ВО "Свобода".
Нагадаємо політикам, музей політв'язнів на вул. Коперника вже давно діє. Чи є сенс створювати ще один?
Окрім того, народні обранці краян, на думку фахівців, прийняли просто непрофесійне рішення, поклавши виконання всієї роботи на обладміністрацію та виконавчу владу на місцях. Рада спершу мала вивчити питання, спрогнозувати його доцільність, а тоді - пропонувати готові кроки: зняти треба те і те, а знищити монумент, розташований там-то і т. ін. Відтак фахівці розцінюють ініціативу депутатів як чергову голослівну заяву, зроблену на догоду комусь.

Коментарі
Євген ПОЛОЖІЙ, український письменник (м. Суми):

- Особисто я зібрав би всі ті памятники докупи і зробив Парк пам'яті. Щоб памятали - і те, що було зроблено, і тих, хто робив, і методи, якими це все колись робилося. Але потрібно підійти до створення такого парку-музею обов'язково творчо! Вулицям, безумовно, потрібно повернути їхні історичні назви. Не комуністи їх будували, не за ними і залишати пріоритети.

Любомира БОЙЦУН, краєзнавець:
- Я була шокована тим, що лунало з трибуни. Звісно, прийшли люди чужі, області не знають... Їм, певно, невідомо, що ті питання ми піднімали ще у 90-х. Причому раніше, ніж це робив Львів. Та у 90-му в Тернополі вже був проспект Бандери! Треба ще щось казати? Враження таке, що вони поняття не мають про те, чого добиваються. Якби я була там, то запитала б: покажіть ті пам'ятники комуністичного режиму! Галана давно забрали, Маркса і Леніна теж. Може, ще десь стоять танки і гармати. Але чи можна їх вважати пам'ятниками, які залишили окупанти? Чи може, вони будуть могили вояків руйнувати? Втім, у чому ті загиблі винні? Якщо навіть є там якась зірка - поміняйте її на тризуб... Зрештою, хтось думав про наслідки таких дій, адже це зачіпає відносини з іншими державами, зокрема й Польщею. До 39-го вона тут керувала.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (85)
  • Anonymous

    АУ! атзавітєсь, галубчікі!
  • Anonymous

    Шота я нічєго не панімаю. А хто ж тут за Свабодушку голосував???
  • Anonymous

    Все це не нове. Вже раніше наші горе-патріоти пропонували порізати танки і літак на металобрухт. Мовляв, користь подвійна: і символи радянської епохи зникають і бюджет за рахунок продажу металобрухту поповниться. Але серед форумчан відразу визріла блискуча ідея продавати на органи самих ініціаторів. З метою знищення символів минулого і поповнення бюджету. І користь таки дійсно подвійна: одночасно зростають доходи в бюджету і падають видатки:) Тай танки, одна з небагатьох принад туристів, в місті залишаються. Щодо перейменування вулиць в історичні назви. Довоєнний Тернопіль - це тільки центральна частина теперішнього міста, частково ще райони Нового Світу і Дружби. Більшості вулиць повернули їх історичну назву ще на початку 90-их. Тай неполіткоректні назви вулиць на Бамі, Східному (збудованих вже в часи СССР) позамінювали. Тоді ж було знесено пам'ятники Леніна, замальовано гасла, позамінювано прапори, герби і т.д. А втім, вся ця горепатріотична псевдонаціоналістична боротьба просто спроба відвернути увагу населення від дійсно важливих проблем. В місті паскудні дороги, але мішають танки. Забудовуються парки і дитячі майданчики, обсувається набережна навколо озера і вийшов термін експулуатації дамби, але мішають танки. Стоїть недобудованою вже більше 20 (!) років обласна бібліотека, а можновладці ведуть боротьбу за чистоту і красу мови, хоч самі її досконало і не знають. Втім, обласна бібліотека вже й не дуже то і потрібна. За довідковою і технічною інформацією більшість тернополят звертається до Інтернету, а архіви Затонки поповнюються тепер здебільшого поріодикою та широко відомою в вузьких колах художньою літературою місцевих діячів. В той же час на підтримку молодих талантів, проведення поетичних конкурсів бракує коштів. Але свободівцям не до того. Вони складають плани по перейменуванню вулиць, "борються" за чистоту мови, гарячково відшукують символи минулого, що якимось чудом пережили 90-і... А оскільки "боротьба" вимагає затрат коштів, то вводиться плата за відвідування учнями гуртків і позашкільнизх секцій, з яких вже і так небагато безкоштовними залишилося. І все задля благородної мети: боротьби з радянським минулим. Свободівці, вам на Марс летіти треба! Разом з Черновецьким. Там багато червоного і завжди знайдеться об'єкт для боротьби.

    Anonymous reply Anonymous

    Критик - МОЛОДЕЦь

    Anonymous reply Anonymous

    Все,що побудував народ,не комуняки а народ,вони і покрали.За всі роки незалежності вкрали все. А крав хто? Люди які мали доступ до всіх цінностей. Хто керував? Комуняки і їхні посіпаки. Проста людина немогла вкрасти а крали ті хто був біля корита.Приватизували все,що могли. Зараз всі круті бізнесмени це бувші баньдюги,злодії,комсомольці,комуняки і їхні діти.

    Anonymous reply Anonymous

    Виявляється є у мене однодумці - в особі Критика. Повністю розділяю Ваші погляди. Не сприймаю, коли трактують історію з погляду сучасності. Ніхто не може пережити інше життя, крім свого. Ці люди, що прийшли до влади так і не усвідомили, що це велика відповідальність. Таке враження, що їхня робота - це вічна боротьба з кимось, з чимось. Поки-що не видно ніяких конкретних справ з боку депутатів облради. "Галасували" вони про свій професіоналізм. В чому він полягає - поки-що не видно. Хто з них в якій галузі компетентний теж не видно. Одна "показуха". Старі прийоми щодо мови, комуняків. Нас вже цим не візьмеш. Мовою ми володіємо і не тільки рідною (обставини заставили і інших навчитись), комуняки в минулому, а нормально жити хочеться тепер. Умови створювати для нормального життя, по-моєму це їхній обов"язок. Відволікають людей надуманими проблемами, бо безпорадні із своєю агресією і ненавистю,

    Anonymous reply Anonymous

    Вибачте за орфографію Алекс я хоть бандерівка , але визнаю що за СРСР було жити краще!!! Вибач мене!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Лже-СТ, підписуватись чужими іменами - дитячі приколи( замітила не в першій статті). Не вмієш розумно висловити свою думку, то навіть і пробуй.

    Anonymous reply Anonymous

    Я була трохи кращої думки про дописувача "Експерт" - але такі дрібні пакості -прояв дрібязковості і якоїсь мстивості...дивно, що така людина може переживати за місто і заводи...

    Anonymous reply Anonymous

    Зареєструйтесь і не буде проблем з тролями...

    Anonymous reply Anonymous

    Я от зареєстрований, а воно все рівно щось тормозить(

    Anonymous reply Anonymous

    СТ - те що "ip" одинакове це ще ні про що не говорить!!! "іp" залежить від провайдери і з одного "іp" може бути декілька дописувачів! Я всі свої коментарі підписую!!! Мені шкода що Вас хтось образив!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Якщо це правда. Експерт, тоді вибачаюсь, просто дивно стало. А та шмаркля, що пише під чужими іменами, просто розсмішила

    Anonymous reply Anonymous

    Алекс я хоть бандерывка , але визнаю що за СРСР було жити краще!!! Вибач мене!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Цілком підтимую!!! псевдопатріоти.. нікого порядного до влади вже не допустять! на місцевому рівні одні і ті ж лиця. при мажоритарці хоча б якись відсоток був професіоналів, а при партійній системі - одна "бригада".

    Anonymous reply Anonymous

    Доречі, про бджоляра. який зазомбував всіх голодомором( як дехто виразився) - я особисто про це знала ще з дитинства, про Юща й мови не було,а з розповідей моєї бабусі. Дійсно, Західну Україну оминуло це лихо, але колективізація своє догнала, коли селян вивозили в Сибір. Бабці було років 11, але їй досі перед очима той жах. коли людей везли товарняками, практично без речей, родини були розділені. потім поселили в бараках, і всі - включаючи більших дітей, ходили валити і корчувати дерева! спочатку видавали трохи паю їжею. але коли почалась війна - почався голод! люди пили лише гірчичний порошок, розведений водою, і періодами робочим давали на роботі по скибці хліба. весною викопували корінці і минулорічну картоплю, і їли сирими. Трупів навіть ховати не було кому... А за що це було людям, простим селянам? бо в них на сімю з 12 чоловік було забагато поля! "чудесні" напевне були часи! цікаво, скільки заводів варті цього пекла?

    Anonymous reply Anonymous

    Ти ще згадай камяний вік та кайнозойську еру !!! Коли на місці Тернополя було море і скільки то людей потопилось!! А скільки динозаври позїдали!!!

    Anonymous reply Anonymous

    СТ а ти часом тут каксі СТ своїм ніком не рекламуєш!!! А то модератор тебе зараз заблокує!!!

    Anonymous reply Anonymous

    СТ - бо Світлана Тарасівна. "каксі" не рекламую. а слів бракує, щоб культурно відповісти. що було за динозаврів-не цікавить. якщо хочеш комунізму - проси політичного притулку в Китаї чи Кореї - думаю, там тобі будуть раді. Чао.

    Anonymous reply Anonymous

    Розумниця, як би морду не відкривали, то були б дома!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    цікаво, до кого мали морду відкривати. особливо діти

    Anonymous reply Anonymous

    от Алекс, і вилазить твоє комуністичне, "порядне" нутро!
  • Anonymous

    більших проблем крім памятників та аеропорту ніби немає на Тернопільщині???

    Anonymous reply Anonymous

    Чого ж нема? Обл. рада працює і це вже про багато чого говорить! Проблеми помало вирішуються. Голову вибрали, 12 профільних комісій створили. Голова відмовмвся від усіх надбавок, премій, пільг. А це не менше 10 тис. грн. ВО "Свобода" помало виконує всі пункти своєї передвиборчої програми! Бюджет прийняли... тепер можна і комуністичні залишки повикидати....:)

    Anonymous reply Anonymous

    Укрман, я так і не зрозуміла з чого видно, що облрада запрацювала (Ви маєте на увазі, що розділити держбюджет - це робота? ) А тепер нагальна потреба розібратись з пам"ятниками. Звичайно, руйнувати - не будувати. По-моєму, це вже було ("разрушим до основанья, а потом - мы наш, мы новый мир построим...") Для цього великого розуму не треба. А історію знищувати ніхто не має права. Тоді жили люди, як уміли, легше всього судити мертвих. Зробіть щось таке, щоб і вам пам"ятник поставили (Наприклад, робочі місця з відповідною платнею, щоб всі наші люди повернулись із закордону і жили в таких чудових збудованих будинках. Ми тоді всі скинемося і поставимо пам"ятник Кайлі за життя. Як вам моя пропозиція?

    Anonymous reply Anonymous

    Інтересно, за що жити збирається!!! Комуністичні залишки, це весь Тернопіль!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    на рахунок аргументу, що населення зменшилось, я вже писала, що багато виїхало і померло, і нікого не винищували масово, тим більше на держ.рівні. так, одинокі старі люди бідують, і з цим потрібно боротись. А так, як ви відмахуєтесь від масових вбивст мирного люду за СССР, доказує, що життя людей вас не особливо цікавить, а швидше переживаєте за свою особисту забезпеченість, про що говорять талони, якими ви так страшите. А ще відкрию вам секрет - Тернопіль існував ще до комуністичного режиму. не такий звичайно, але впевнена, що і без ССР він став би таким. як зараз є. Це зараз керують державою хамовиті і безвідповідальні особи, а тому, що в 20-30рр комуністична влада винищила на Україні майже всю інтелегенцію, здоровомислячих і відповідальних людей, бо вони були неугодні владі. Якби змінити історію, можливо, ми б жили не гірше Заходу зараз.

    Anonymous reply Anonymous

    "а тому, що в 20-30рр комуністична влада винищила на Україні майже всю інтелегенцію, здоровомислячих і відповідальних людей, бо вони були неугодні владі." - шановна СТ вони це зробили не тільки на Україні а і по всій території СРСР у всіх республіках, а Західна Україна в 20-30 роках до складу СРСР не належала. а так я згідна комунізм - зло. зараз комунізм існує в Північній Кореї і це жах особливо в порівнянні з Південною , це 100% доказ як по різному живуть люди одного народу але при двох різних політичних системах.

    Anonymous reply Anonymous

    До речі якщо зараз винищити інтелегенцію це будуть такі "видатні" особистості України як Ахметов, Пінчук, Фірташ та ін. І через 70 років писали б що в Україні була знищина інтелігенція розуми країни!!!

    Anonymous reply Anonymous

    здоровомислячих і відповідальних людей

    Anonymous reply Anonymous

    які переживають за нашу країну!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Шановна "СТ" скажи будь - ласка які досягнення за 20 років є в України!!! Який завод збудований яка електростанція збудована що взагалі зроблено на загальнодержавному рівні!! Я вже не говорю про обласний рівень!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Шановна "СТ" ти хоть один раз дальше епіцентру їздила бачила що з одного з найбільших заводів в СРСР зробили все побите обладнання порізане здане на металобрухт!!! Це наша Чорнобильська зона!!! Подивись що з Ватри ,Оріону , Сатурну, люди працювали були в сімї. Чи ти думаєш що люди за кордон відпочивати їдуть!! Ти вивчи статистику що лише 10% людей їдуть відпочивати з тих хто перетинає кордон!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Саме тому і населення зменшується, бо їдуть закордон не відпочивати. а жити. А заводи , особливо, Комбайновий (знаю. бо там мій батько працював) розкрадені і розорені якраз тим самим керівництвом, що було і при СССР. простий народ якщо виносив якісь гайки, то дрібниці порівняно що з ним зробили директори і власники. На початку 90х при владі були тіж люди. що і в 80хроках, ніякі інопланетяни не прилетіли і не розрушили заводи і економіку за незалежності. Досягнень за 20років дійсно ніяких, і ще раз повторююсь, тому що при владі не професіонали і патріоти (і писала я не про Західну Укр, історію я добре знаю), а брехливі і хитрі особи. А хто винен - демократія? а що ж тоді було в 80х, коли при владі були тіж самі люди? І доти ми будем жити так, поки одне одного будем називати хохлятчиною і бидлом.

    Anonymous reply Anonymous

    Раньше був контроль і боялись красти навіть ту саму гайку а тепер нічого не бояться і крадуть вагонами!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Булоби ще більше піарно, якби бердянський відмовився від кабінета з кондиціонером, службової машини, \"щомісячного кнверта від тягнибока\". Хай працює в \"пивній\" палатці свободи під памятником Пушкіна....... А то на 9 травня він посилає з промовами високопарними Тарашевського, потім на день Репресованиих сам йде.... Так, щоб і вашим і нашим.

    Anonymous reply Anonymous

    100% підтримую!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up