З перевірених 15 марок тільки один "відмінник" – чорний мелений перець "Приправка". Другий по рейтингу перець з достатнім вмістом ефірних олій "Юліта" підвела маса і вміст золи, тому в нього оцінка "погано". Загальна оцінка "погано" в чорного перцю марок "Мрія" і "Впрок". Оцінку "дуже погано" отримав чорний перець марок "Вигідна ціна завжди", "Деко", "Кухарочка", "Перчик", "По-нашому", "Сфера", і "Колір Аромат", а також перець "Чемпіон", "Еко", "Ямуна" і Dr.Igel.
Найдешевший перець в тесті "Сфера" показав нульовий вміст ефірних олій. Тому за дуже дешевими прянощами ганятися не варто, зазначають експерти Центру.
Загалом результати тесту виявилися невтішними, адже навіть відомі лідери ринку, які працюють в середньому ціновому діапазоні, "Мрія" і "Еко" отримали оцінки "погано" і "дуже погано", а якість їхнього перцю завжди славилася на ринку, і споживач їм довіряє.
Відповідно до ГОСТ 29050-91, чорний мелений перець повинен мати темно-сірий колір різних відтінків. Збільшення частки сіро-чорного "землистого" відтінку в кольорі перцю свідчить про зниження якості. Аромат повинен бути характерним, смак – гостропекучим. І ніяких сторонніх запахів і смаків.
Щодо упаковки і маркування, то країну походження перцю вказало небагато виробників: "Вигідна ціна завжди" і "Деко" – Індія, "Колір Аромат" і "Ямуна" – В’єтнам, "Еко" написали обтічно – "перець для ТМ вирощують в Бразилії, В’єтнамі, Індії".
В лабораторії в чорному перці перевіряли вміст ефірних олій, масову частку золи, вологість, масу нетто. Вміст ефірних олій говорить про "насиченість" і справжність продукту. Стандарт вимагає не менше 0,8%. Якщо показник нижчий, для помелу беруть перець нижчих сортів, або перець був розбавлений спентом, жмихом гірчиці чи лушпинням гречки. Тільки "Приправка" і "Юліта" містили достатню кількість ефірних олій, а в "Сфері" їх не знайшли зовсім.
Частка золи визначає факт фальсифікації продукту, наявність в перці сумішей рослинного походження. Чим вищим є цей показник, тим більша ймовірність що виробники знижували вартість продукту, додаючи до нього дешеві добавки. В нормі масова частка золи повинна бути не більше 6%. В "Вигідній ціні завжди" цей показник майже втричі більший – 17,8%, а в "Сфері" перевищує допустимі значення більше, ніж вдвічі – 13,3%.
Що стосується маси, то недостатня вага – найпростіший спосіб економії для виробника. Згідно з ГОСТ – нестача ваги допускається в межах 4,5% для 10-25-грамових пачок і 4% для пачок вагою 25-50 г.
Деякі виробники мають відхилення в 9% в масі. В 10 з 15 упаковок перевіреного перцю прянощів виявилося замало, як і в тих, хто працює за ТУ, так і у них, хто зазначає на упаковці, що дотримується ГОСТ. Причому в "Кухарочці" (20г) і "Чемпіоні" не доклали більше 5 г на упаковку.
Звичайно, мало хто, вибираючи перець, пробує його на смак і нюхає. Але і ці показники теж перевіряються.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Юля Ванцієнко
Yuriy Pokora reply Юля Ванцієнко