В меленому перці - жмих гірчиці, зола і лушпиння гречки

В меленому перці - жмих гірчиці, зола і лушпиння гречки
Відповідно до ГОСТ 29050-91, чорний мелений перець повинен мати темно-сірий колір різних відтінків. Збільшення частки сіро-чорного "землистого" відтінку в кольорі перцю свідчить про зниження якості.
Найпопулярнішу спецію – чорний перець - перевірив Центр експертиз "Тест". Для дослідження взяли 15 марок меленого чорного перцю: "По-нашому", "Кухарочка", "Приправка", "Еко", "Мрія", "Впрок", "Юліта", Dr.Igel, "Сфера", "Деко", "Ямуна", "Перчик", "Чемпіон", "Колір Аромат", "Вигідна ціна завжди". Порівняли маркування і упаковку, перевірили в лабораторії, а також оцінили його смак.

З перевірених 15 марок тільки один "відмінник" – чорний мелений перець "Приправка". Другий по рейтингу перець з достатнім вмістом ефірних олій "Юліта" підвела маса і вміст золи, тому в нього оцінка "погано". Загальна оцінка "погано" в чорного перцю марок "Мрія" і "Впрок". Оцінку "дуже погано" отримав чорний перець марок "Вигідна ціна завжди", "Деко", "Кухарочка", "Перчик", "По-нашому", "Сфера", і "Колір Аромат", а також перець "Чемпіон", "Еко", "Ямуна" і Dr.Igel.

Найдешевший перець в тесті "Сфера" показав нульовий вміст ефірних олій. Тому за дуже дешевими прянощами ганятися не варто, зазначають експерти Центру.

Загалом результати тесту виявилися невтішними, адже навіть відомі лідери ринку, які працюють в середньому ціновому діапазоні, "Мрія" і "Еко" отримали оцінки "погано" і "дуже погано", а якість їхнього перцю завжди славилася на ринку, і споживач їм довіряє.

Відео дня

Відповідно до ГОСТ 29050-91, чорний мелений перець повинен мати темно-сірий колір різних відтінків. Збільшення частки сіро-чорного "землистого" відтінку в кольорі перцю свідчить про зниження якості. Аромат повинен бути характерним, смак – гостропекучим. І ніяких сторонніх запахів і смаків.

Щодо упаковки і маркування, то країну походження перцю вказало небагато виробників: "Вигідна ціна завжди" і "Деко" – Індія, "Колір Аромат" і "Ямуна" – В’єтнам, "Еко" написали обтічно – "перець для ТМ вирощують в Бразилії, В’єтнамі, Індії".

В лабораторії в чорному перці перевіряли вміст ефірних олій, масову частку золи, вологість, масу нетто. Вміст ефірних олій говорить про "насиченість" і справжність продукту. Стандарт вимагає не менше 0,8%. Якщо показник нижчий, для помелу беруть перець нижчих сортів, або перець був розбавлений спентом, жмихом гірчиці чи лушпинням гречки. Тільки "Приправка" і "Юліта" містили достатню кількість ефірних олій, а в "Сфері" їх не знайшли зовсім.

Частка золи визначає факт фальсифікації продукту, наявність в перці сумішей рослинного походження. Чим вищим є цей показник, тим більша ймовірність що виробники знижували вартість продукту, додаючи до нього дешеві добавки. В нормі масова частка золи повинна бути не більше 6%. В "Вигідній ціні завжди" цей показник майже втричі більший – 17,8%, а в "Сфері" перевищує допустимі значення більше, ніж вдвічі – 13,3%.

Що стосується маси, то недостатня вага – найпростіший спосіб економії для виробника. Згідно з ГОСТ – нестача ваги допускається в межах 4,5% для 10-25-грамових пачок і 4% для пачок вагою 25-50 г.

Деякі виробники мають відхилення в 9% в масі. В 10 з 15 упаковок перевіреного перцю прянощів виявилося замало, як і в тих, хто працює за ТУ, так і у них, хто зазначає на упаковці, що дотримується ГОСТ. Причому в "Кухарочці" (20г) і "Чемпіоні" не доклали більше 5 г на упаковку.

Звичайно, мало хто, вибираючи перець, пробує його на смак і нюхає. Але і ці показники теж перевіряються.

  • На жаль, - зазначають в звіті дослідження, - переважно аромат і смак перцю виявилися слабо вираженими або не вираженими зовсім. Подекуди відчувався смак маринаду – суміш різних спецій. Найбільші зауваження по органолептиці, - і в результаті "дуже погано" в перцю "Кухарочка" (не гострий, затхлий), "По-нашому" і "Сфера" – в обох характерний смак і аромат відсутні, і Dr.Igel мав нехарактерний запах і смак маринаду – суміші прянощів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юля Ванцієнко

    Інтересно,чи хтось сяде в тюрму за багаторічний обман?!І що скаже новий тернопільський прокурор?!

    Yuriy Pokora reply Юля Ванцієнко

    ніхто не сяде і прокурор таким не займається.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up