Причому, якщо в одних випадках на вартість продуктів впливає сезонність – ранні овочі та фрукти, в других – підняття орендної плати та привіз товару з-за кордону, то в третіх – залишається тільки здогадуватись. Врешті, будь-які скачки цін у нас вже традиційно можуть пояснити нестабільним курсом долара.
Що і за скільки сьогодні можна придбати, ми поцікавились у статиста Центрального ринку Наталі Гузій. Так, за її інформацією, у вересні зросли ціни на м’ясо, ковбасні вироби, овочі, фрукти.
Приміром, якщо на початку серпня кілограм полядвиці (свинина) коштував 90-95 грн, то на початку серпня – 95-100. Задня шинка у серпні коштувала 80-85, у вересні – 85-90. Шинка копчена у серпні коштувала 95-115, у вересні – 110-140. Ковбаса варена - відповідно 55-70 та 55-85.
Зросла вартість і птиці: у серпні гуска коштувала 100-150 грн, у вересні – 130-150. Індики ж – 180-250 і відповідно зараз – 200-280. Немало коштують і кисломолочні продукти: ще у серпні літр збираної сметани коштував 25-26 грн, у вересні уже – 30 грн. Зважаючи на те, що літо – це якраз і «молочний період», то, вочевидь, у жовтні вартість цих продуктів ще неабияк зросте.
Варіює і вартість овочів. Приміром, якщо у серпні кілограм капусти білокачанної ранньої коштував 5,50 за кілограм, то у вересні – 10. Огірки коштували 6 грн, то зараз 8-10, помідори відповідно 6-7 грн та 4-9 грн. Подорожчала і зелень – минулого місяця кілограм зеленої цибулі коштував 40 грн, а цього – 120 грн, кріп – відповідно 60 і 100 грн.
На що і як змінилась вартість за місяць, дивіться у таблиці із середньоринковими цінами нижче
Продукти
|
Ціни за кг у серпні
|
Ціни за кг у вересні
|
м’ясо телятина |
54,60 |
54,60 |
м’ясо яловичина |
49,15 |
49,15 |
полядвиця |
85-90 |
85-95 |
задня шинка |
80-90 |
85-90 |
передня шинка |
75-80 |
75-85 |
ребра |
40-50 |
45-50 |
м’ясо свинина |
44,95 |
44,95 |
полядвиця |
90-95 |
95-100 |
задня шинка |
80-85 |
85-90 |
передня шинка |
65-70 |
65-80 |
бочок |
40-45 |
45-48 |
шия |
90-95 |
95-100 |
ребра |
30-45 |
30-50 |
сало |
20-40 |
12-35 |
шинка копчена |
95-115 |
110-140 |
полядвиця копчена |
100-122 |
120-150 |
бочок |
65-80 |
95-100 |
ковбаса домашня |
75-100 |
80-120 |
ковбаса варена |
55-70 |
55-85 |
ковбаса дрогобицька |
80-110 |
90-115 |
кролі (шт.) |
120 |
100-150 |
кури (шт.) |
45-80 (домашні) |
45-80 |
гуси (шт.) |
100-150 |
130-150 |
качки (шт.) |
90,00 |
90-100 |
індики (шт.) |
180-250 |
200-280 |
риба свіжа короп |
55 |
53-55 |
риба свіжа товстолобик |
45 |
33 |
риба свіжа карась |
25-40 |
30 |
оселедець солений (без голови) |
65-75 |
65-75 |
масло |
59-75 |
59-75 |
молоко |
7 |
8 |
сметана (збирана) |
25-26 |
30 |
сметана (сепараторна) |
34-36 |
40 |
сир свіжий |
20-30 |
20-30 |
сир голандський |
60-98 |
60-98 |
мед натуральний |
80-100 |
80-100 |
помідори |
6-7 |
4-9 |
огірки |
6 |
8-10 |
буряк |
8 |
6 |
морква |
10 |
8-10 |
цибуля ріпчаста |
7,50 |
7,50 |
цибуля зелена |
40 |
120 |
кабачки |
5-7 |
8,50 |
капуста білокачанна рання |
5,50 |
10 |
капуста броколлі |
10 |
- |
перець |
9-40 |
10-15-20 |
кріп |
60 |
100 |
часник |
50-70 |
50-70 |
шампіньйони |
31 |
40 |
квасоля (літр) |
20-30 |
20-30 |
яйця (десяток) |
1,35-1,50 |
1,35-1,60 |
яйця (домашні) |
1,70-1,80 |
1,70-1,80 |
борошно фасоване |
10,50-12,00 |
10,50-12 |
олія на розлив |
24 нерафінована |
24,50 |
олія в пляшках |
28-34 |
28-34 |
рис кг. (Крим,Краснодар,Єгипет) |
20-25 |
20-25 |
Рис січка |
18 |
18,00 |
Рис «Басматі» (Індія) |
70 |
70 |
гречка |
22 |
22 |
гречка біла |
25 |
25 |
горох |
12-13 зелений |
12-13 |
пшоно |
13 |
13 |
перлова |
7,50 |
7,50 |
макарони |
14-28 |
14-28 |
мак |
90 |
90 |
яблука |
5 |
10-16 |
груші |
7 |
15-20 |
виноград |
35 |
22-35 |
лимони |
Італія 35-53 Аргентина |
45-57 |
апельсини |
28-30 |
32 |
банани |
22 |
25 |
горіхи |
55 |
55 |
абрикоси |
8-13-24 |
- |
персики |
16-24 |
30-35 |
кавун |
4,50-5,00 |
3-3,50 |
диня |
12-15 |
10-13 |
цукор |
12-13 |
12-13 |
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Анонім