Партнер рубрики Події

Безславна 100-літня річниця архітектурної перлини Тернополя - буд.2 вул.Котляревського. Міська радо,SOS!

  • Анонім
Безславна 100-літня річниця архітектурної перлини Тернополя - буд.2 вул.Котляревського. Міська радо,SOS!
Цей будинок по праву повинен бути внесеним у скарбничку визначних історичних споруд міста, адже він є архітектурною та історичною перлиною Тернополя. У 2016 році йому виповниться 100 років! Елегантний старовинний будинок з власною душею, історією, надією на реінкарнацію.

Шановне керівництво міста, шановний пане мер, шановна громадо!

Звертаємось до Вас за сприянням у вирішенні довгорічної проблеми щодо проведення капітальних ремонтних робіт будинку № 2 по вул. Котляревського м. Тернополя.

Даний будинок по праву повинен бути внесеним у скарбничку визначних історичних споруд міста, адже він є архітектурною та історичною перлиною м. Тернополя. У 2016 році йому виповниться 100 років! Елегантний старовинний будинок з власною душею, історією, надією на реінкарнацію.

Відео дня

Згідно архівних даних та переказів колишніх мешканців, що передаються тут з покоління в покоління, у 1913-1917 р.р. відомий на ті часи австрійський архітектор збудував один із цих будинків для власної родини, а інший, суміжний з ним будинок, - для сім’ї свого брата. Дана будова пережила революції та війни.

Після проголошення радянської влади попередніх власників було виселелено, а їхні сімї вислано. Просторі, багато оздоблені декором та ліпниною зали віталень були переобладнані під квартири та заселені працівниками різних чинних владних структур.

 

Під час Великої вітчизняної війни у будинку знаходилися відділення офіцерських штабів, а у підвальних приміщеннях, згідно згадок колишніх мешканців, - продовольчі, соляні запаси (що підтверджується і сьогодні) та каземати з полоненими.

Будинок вистояв перед жахіттями війни та бомбардуваннями, зберігшись у своєму первозданному вигляді. Після закінчення Великої вітчизняної війни при відбудові міста у будинку був проведений перший і останній капітальний ремонт, під час якого всі добротні, дорогі різьблені двері були замінені на звичайні дерев’яні «радянського стандарту», у внутрішньому дворі було знесено «панські» відкриті тераси, проведений ремонт даху, тощо.

З тих пір, впродовж останніх 65 років, у будинку не проводились жодні серйозні ремонтні роботи, в яких виникали потреби, не зважаючи на поступовий занепад та багаторічні звернення мешканців.

На балансі будинок утримується ЖЕКом-4 (КомЕнерго-Тернопіль), чия халатність, безгосподарська діяльність, бездієві відписки та брехливі щорічні клятви-обіцянки, незалежно від керівництва даної структури, призводять до просідання стін та даху, поступового руйнування такого чудового будинку.

На сьогоднішній день серед мешканців у будинку залишились виключно старші люди, пенсіонери з невеликими статками, більшість з яких жінки.

Однак впродовж десятиліть, незалежно від складу мешканців, ми всі свято берегли архітектурний стиль та душу цього дому,…

Надії на ЖЕК та його чергові брехливі відписки вже давно згасли. Ті потуги, які за останні 10-15 років ЖЕК (зроблені завдяки виключно наших колективних заяв у міську раду) двічі робив, щоб поштукатурити внутрішні стіни під’їзду та полатати диряві ринви, завершувались черговою кражею цементу горе-майстрами ЖЕКу, внаслідок чого через кілька місяців стіни осипались, мов пісок (кінцевий стан «оштукатурених» стін можна побачити і сьогодні). Ті ж самі майстри по завершенню робіт вказували на внутрішнє розпорядження ЖЕКу щодо зменшення норм цементу.

Тому такий надзвичайний будинок, архітектурна та історична пам’ятка міста, яка вистояла і революції і війни, стоїть сьогодні обдертий як безпомічна руїна. Цей будинок серед тисячі будівель Тернопілля – єдиний у своєму роді та стилі… Він заслуговує не лише хазяйського ремонту від мера-господаря, але й маркувальної таблички з невеликим описом його історичного минулого, як це робиться в європейських містах та селах, а також у центрі нашого міста. Невже місто може похвалитися десятком таких старовинних аутентичних будівель? Чи варто безгосподано розкидатись таким архітектурним багатством, яке так суттєво маркує та вирізняє Тернопіль серед інших міст…

Подаруйте нашому будинку на його 100-річчя надію на нове життя у повазі до себе самого та до його не простого минулого і цей будинок, зроблений на віки, ще десятиліттями радуватиме серця як мешканців, так і гостей міста.

З повагою та надією на майбутнє нашої будови,

Колектив мешканців будинку № 2 по вул. Котляревського.

Мікрорайон Новий Світ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    люди, ви що, з розуму зійшли? то ваш дім! які багаторічні звернення можуть бути, як ваша хата валиться? будинку більше ста років, ви там живете і ... чекаєте?! коли він завтра рухне - будуть скарги на владу, але ж ви самі будинок експлуатуєте, не влада! чого ВАШ дім має хтось ремонтувати? народ, виганяйте совок з своєї голови! коли в господаря приватного будинку тече дах чи тріщать стіни, він не чекає, а ремонтує! як будинок підтримувався, коли жеків не було ( а їх не було сто років тому напевне)? хочете зберегти архітектуру - обєднуйтеся в осбб. але ви цього не зробите, бо кого ж тоді звинувачувати будете?

    marijka reply Анонім

    Якби то був звичайний будинок, то так можна було б і зробити. Але з пам'ятками архітектури все складніше: щоб її відремонтувати треба не тільки отримати дозвіл від міськради, але ще й проект, який коштує не дешево, інколи більше, аніж обійшовся би той ремонт.
  • David Starr

    Знести ту розвалюху бульдозером і побудувати сучасний торгівельний центр! :)
  • Анонім

    Звернулись сьогодні колективно з письмовим клопотанням особисто до мера та міської ради. Надіємось на реальну підтримку. Адже в місті таких памяток не так багато, це душа старого Тернополя, щоб від них настільки відректися.
  • ghf

    Певно будинок старший за 100 років, бо у 1914 році тоді ще Тарнополь зайняли російські війська і тримали його до 17 року. Під час війни будинки ніхто не будував, тільки руйнували.

    P.S. Проте ремонт все таки потрібен, як і багатьом іншим історичним будинкам.

    Анонім reply ghf

    Ви праві. Старожили твердять, що дім дійсно старший 100 років, однак ми орієнтуємось на часткові архівні дані та розповіді внуків-правнуків колишніх свідків, мешканців, що передаються тут поколіннями.. Дякуємо за підтримку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up