Партнер рубрики Події

Сьогодні, 3 березня, Всесвітній день письменника

Сьогодні, 3 березня, Всесвітній день письменника
Всесвітній день письменника відзначається 3 березня за рішенням 48-го конгресу Міжнародного Пен-клубу, який відбувся 12-18 січня 1986.

Назва організації (PEN International) - складається з перших літер англійських слів Poets (поети), Playwrights (драматурги), Essayists (есеїсти, нарисовці), Editors (редактори) і Novelists (романісти), яка була заснована у 1921 році.

Пен-клуб - це міжнародне об'єднання письменників, яке "виступає на захисті принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами, його члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі у тих країнах і спільнотах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це є можливим. ПЕН-клуб активно виступає за свободу друку і проти довільного застосування цензури. ПЕН-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної та економічної організації вимагає вільної критики уряду, органів управління та політичних інститутів. Оскільки свобода передбачає добровільну стриманість, члени ПЕН-клубу зобов'язуються виступати проти таких негативних аспектів вільного друку, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно ганебна їх інтерпретація ради політичних, групових і особистих цілей ".

На даний час діє 80 національних центрів Пен-клубу у 60 країнах світу, що працюють за власними програмами. Такі центри посилають своїх представників на міжнародний конгрес Пен-клубу, який проводиться по черзі в Європі, Азії, Африці та Америці.

Відео дня
> ПЕН-центри проводять виставки, презентації, літературні вечори та зустрічі, беруть участь у різноманітних культурних заходах. Виступають проти расової дискримінації, міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, за зміцнення взаємної поваги народів, за свободу слова.

Події:
1945 — Під тиском США і Радянського Союзу Фінляндія, яка у вересні 1944 року підписала з СРСР угоду про перемир'я, оголосила війну Німеччині, своєму недавньому союзнику у 2—й Світовій війні.
1945 — У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.
1952 — затверджено генеральний план забудови Черкас, розроблений Київським інститутом проектування.
1978 — На кладовищі у містечку Веве (Швейцарія) з могили викрадено останки американського актора Чарлі Чапліна; вони були знайдені через 11 тижнів поблизу Женевського озера.
1985 — На американському телеканалі ABC відбулась прем'єра серіалу «Агентство «Місячне світло»» з Сибіл Шепард і Брюсом Віллісом у головних ролях.
1991 — У Латвії та Естонії відбулися референдуми, на яких більшість громадян висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР.
1994 — Україна й США підписали договір про дружбу і співпрацю.

Народилися:
1977 — Кітінг Ронан, ірландський поп—співак, вокаліст гурту «Boyzone».
1982 — Аіда Ніколайчук, українська співачка, переможець головного вокального конкурсу України Ікс-Фактор

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up