Партнер рубрики Події

Старому парку у Тернополі виповнюється 150 років (ФОТО)

Старому парку у Тернополі виповнюється 150 років (ФОТО)
Із семи до 4,5 гектарів зменшилася територія Старого парку за час його існування - протягом 150 років від 1861 р.


- Первісно місце, де заклали парк, було занедбаною околицею міста, вкритою ярами, - розповідає тернопільський краєзнавець Любомира Бойцун. - Коли його заклали, то поряд поступово звели будинки заможних тернополян. Але спочатку там жили аж ніяк не заможні люди.
Критикували за парк
Ідея закласти для тернополян парк належить бургомістрові Володимиру Мандлю. Посаду керівника громади цей чоловік займав у 1855-68 рр. Він відомий також тим, що сприяв відкриттю у Тернополі Нижчої реальної школи та ініціював будівництво нового міського шпиталю - теперішньої лікарні швидкої допомоги.
Грошей у бюджеті за часів Мандля бракувало, як і в раніші, так і в пізніші часи. Одначе бургомістр, як виглядає, вирішив на цьому не зациклюватися. Відтак він запросив відомого у ХІХ ст. львівського садівника на прізвище Бауер і той створив парк або, як його ще називали, сад. Для поляків це був ogrod.
Цікаво, але знайшлися люди, які вважали, що розбивати парк за скрутних часів - велике марнотратство. Отож бургомістра критикували за це.
“Помер Володимир Мандль 5 травня 1886 року. А у 1897 у парку, за який на голову бургомістра сипалися звинувачення у марнотратстві, встановили бюст його засновника роботи львівського скульптора Томаша Дикаса. А вулицю, що вела до дітища бургомістра, назвали його іменем,” - пише Любомира Бойцун у своєму нарисі про вулиці біля Старого парку.

Був швейцарський павільйон
Справу Володимира Мандля з упорядкування парку продовжили інші його наступники-бургомістри. Уже за часів Австро-Угорщини там можна було побачити не тільки звичні для наших країв дерева і кущі, а й екзотику. Річ у тім, що на весну-літо для краси на газонах можна виставляти висаджені у бочках пальми, агави, кипариси і банани. У холодну пору року їх зберігали в оранжереї, що стояла поряд.
Також у цьому місці відпочинку стояв дерев’яний Швейцарський павільйон, де можна було посидіти у прохолоді. Існував і пагорб - попередник кургану Слави. Його насипали у 1896 р. на честь 300-ліття Берестейської унії.
Вхід у парк загалом був безплатний, каже пані Бойцун. І тільки коли там проводили якісь акції на кшталт концертів, потрібно було купувати квиток. У 1901 р. у парку з ініціативи Товариства приятелів музики відкрили літній театр, де робили цікаві вистави.
Зрештою, парк частково поруйнували у часи війни.
- Ще за “перших совітів” там щось копали, - каже Любомира Бойцун.
Пагорб Слави - з 1970 року
У часи відбудови Тернополя не забули і про парк. Уже 3 квітня 1944 р. там поховали вояків Червоної армії, які загинули у боях за місто. Парк вистояв і знову став одним з улюблених місць відпочину.
- Я пам’ятаю той парк з дитинства. По-перше, це був єдиний парк у Тернополі. По-друге, він був набагато більшим. Там завжди було людно, діяло кафе, продавали морозиво, грала музика, - говорить Любомира Бойцун.
Свою радянську назву - Парк слави - місце отримало у 1970 р., коли 9 травня його відкрили до 25-ї річниці перемоги над фашистами.
- Роботи тривали понад рік, - пригадує будівельник-ветеран Федір Абраменко.
До тієї ж річниці насипали “Курган Слави” і облаштували скульптурну композицію з шести бетонних пілонів, що символізують салют.
Щодо сучасної назви Старий парк, то її офіційно прийняли у 1991 р.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    а яка саме територія спочатку була парком, тобто де поділося 2,5 га?
  • Anonymous

    Там де на фотці пагорб то при вході в парк, там де зара велика площадка
  • Anonymous

    Ого!!! Та то був райський куточок. Варто відновити. І жодного теперішнього мера то не цікавить.(
  • Anonymous

    Авторе! Ну от давно цікавить, ота квітка (пагорбчик), що на першій фотці, то на місці цього зараз курган Слави? чи ні?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up