Партнер рубрики Події

У Тернополі дівчаток називали навіть Павлами

У Тернополі дівчаток називали навіть Павлами
У Тернополі чимало батьків обирають ім'я для дитини, орієнтуючись на християнські та сімейні традиції
- Щоби обрати своєму сину ім'я, переглянула купу календарів, перечитала, що означає те чи інше ім’я, - каже тернополянка Інна Моргун. – Підходила до вибору виважено, бо знаю, що це впливає на характер. Тож називати такими іменем, яке у мене викликає негативні асоціації, не хотілось.


Утім, остаточний вибір імені зробили замість Інни родичі. Мовляв, раз народився синочок на Миколая, отже, Миколою його слід назвати. І не варто позбавляти дитину такого покровителя.


Загалом, як розповіли у міському РАЦСі, жителі Тернополя  найчастіше обирають імена, спираючись на сімейні та християнські традиції. Тож у листопаді, приміром, хлопців часто називають Дмитрами, Михайлом, а у грудні – Романом, Андрієм,  Миколою, дівчат – Катеринами. У січні - чимало Тетян.

- Найпоширенішими іменами серед дівчаток цьогоріч були Анастасія, Анна, Вікторія, Єва, Злата, Марія, Тереза, Софія, Тетяна, - говорить начальник відділу держреєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби міськуправління юстиції Ольга Говорченко. – Так, мода на ім’я Анастасія уже тримається кілька років поспіль. Серед популярних чоловічих імен – Артем, Арсен, Дмитро, Ілля, Матвій, Михайло, Владислав, Станіслав, Денис, Данило.


Щодо рідкісних імен, які доводилось реєструвати у 2014 працівикам РАЦСу, є чимало іноземного походження. Наприклад, батьки називали синів Аароном, Адамом, Аміром, Даміаном, Даніелем.

- Траплялись серед рідкісних і давні українські імена – Мартин, Северин, Тихон, Устим, Юстин, Ярема, Радомир - додає пані Говорченко. –  І біблійні імена – Соломон, Гавриїл.

Відео дня


Серед рідкісних жіночих імен, якими батьки називали донечок у Тернополі цьогоріч, – Агата, Анабель, Аліса, Анджеліка, Ізабелла, Анна-Аннета, Анна-Рената, Сабріна, Сюзанна, Ліана, Божена, Ванесса, Ірма. Були і Павли та Олександрини.


- Загалом у Тернополі у 2014 році народилось 3162 дитини, - додає Ольга Говорченко. – У 2013 було менше – 3007.  Найбільше дітей народилось у 2014 у липні – 352. Найменше - у березні, 222.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    П. Гривас, майже усі згадані у вашій статті імена - запозичені. І Іноземного походження серед них не "чимало", а майже всі (Дмитро та Роман такі ж "чужинські", як і Адам чи Амір)! "Наші" тільки Радомир та Владислав. А заявлені вами "давні українські" імена (Мартин, Северин) переважно латинського походження. Тихін - давньогрецького. А Устим і Юстин - це варіанти одного імені, теж латинського походження. Жіноче ім'я ПАвла (з наголосом на першому А) - поширений європейський варіант (Паола, Паула, Пола). Так само, як і ПЕтра.
  • Анонім

    Слабовато,надо называть Пётрами !
  • Анонім

    а хлопъят тржба называты   Стыцькамы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up