Партнер рубрики Події

Процедуру розмитнення обіцяють спростити

Процедуру розмитнення обіцяють спростити
- Згідно з постановою Кабміну, підприємства матимуть вибір – користуватись старою системою чи «Єдиним вікном», - розповідає начальник відділу організації митного контролю Тернопільської митниці ДФС Тарас Гутик. – Адже скористатись новою системою підприємець зможе тільки тоді, коли здійснюватиме декларування в електронному вигляді, коли має електронний цифровий підпис

Із серпня на українській митниці має запрацювати автоматизована система «Єдине вікно», що має спростити життя і бізнесу, і митниці. Наразі ж на місцях знають про особливості системи тільки із постанови. До реалізації ще не брались 

 

 

Єдиною електронною системою уже з 1 серпня повинні об’єднатись митниця та всі контролюючі інстанції, залучені до розмитнення. Така система теоретично повинна пришвидшити процедуру та мінімізувати корупцію. 

Чимало пересічних громадян вважають, що до розмитнення причетна лише Державна фіскальна служба України. На ділі ж до процесу залучені і представники санітарно-епідеміологічного контролю, фітосанітарного, ветеринарно-санітарного, екологічного, радіологічного тощо. Ці структури мають свої, часто застарілі системи або не мають їх зовсім. Тож у разі необхідності додаткового «добра» від тієї чи іншої структури подані під час розмитнення документи проходять кілька кіл.

Запровадження ж «Єдиного вікна» теоретично повинно змінити ситуацію – пришвидшити процедуру і мінімізувати корупцію. Та чи буде так, як запланували, і чи не перетвориться на чергове, нікому не потрібне ноу-хау, покаже час. У світі ж подібна система виправдала покладені на неї сподівання.

- Система „Єдине вікно” зменшує кількість процесів, спрощує різного роду процедури та мінімізує людський фактор під час проходження товару через митницю, - розповідає аналітик Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Віталій Горобець. – „Єдине вікно” передбачає наявність централізованої бази даних, до якої бізнес подає документи в електронному вигляді. Митні та контролюючі органи матимуть до неї одночасний доступ.


Як тільки-но «Єдине вікно» почне функціонувати, каже аналітик, дозвільні органи будуть зобов’язані протягом 4-х годин з моменту отримання електронного повідомлення і необхідних сканованих документів від клієнта винести рішення щодо розмитнення товарів. Якщо ж рішення не з’явилось упродовж цього часу, то його приймають автоматично – за принципом мовчазної згоди і вносять до інформаційної системи з детальним обґрунтуванням. 

- Також вносять інформацію про дату та час проведення огляду товарів чи відбору зразків, якщо у цьому є необхідність, - додає Віталій Горобець. -  Наразі близько 5% вантажів підпадають під детальний огляд. Ця норма, скоріш за все, не зміниться.


Є тільки постанова і дата
 В Україні про запровадження «Єдиного вікна» заговорили навесні 2016 року. Так, у травні з’явилась відповідна постанова. Утім, введення цієї системи, за інформацією «Сильніші разом», з певною недовірою очікують і митні, і згадувані контролюючі органи. Бо не зовсім розуміють, як буде функціонувати „Єдине вікно” та як адаптувати нормативно-правову базу цих органів у стислий період.

Що ж робиться на місцях, чи готові до нововведення – ми поцікавились у представників Тернопільської митниці. 

- Згідно з  постановою Кабміну, підприємства матимуть вибір – користуватись старою системою чи «Єдиним вікном», - розповідає начальник відділу організації митного контролю Тернопільської митниці ДФС Тарас Гутик. – Адже скористатись новою системою підприємець зможе тільки тоді, коли здійснюватиме декларування в електронному вигляді, коли має електронний цифровий підпис. На жаль, поки що в нас нема інформації, на якому етапі впровадження цієї системи. Думаю, що в центральному апараті працюють над цим і тільки там можуть сказати, яка ситуація з інтеграцією контролюючих органів.

Відео дня


На думку пана Гутика, така система для підприємців у разі її нормальної роботи вигідна. Адже не потрібно буде нікуди бігти, відпаде «проставлення штампів». Підприємства просто надсилають повідомлення на митницю й отримують електронну відповідь про проходження або необхідності пред’явлення вантажу для огляду контролюючими органами. 

- Наразі маємо таку ситуацію: у цій же постанові написано, що Мінфін затверджує нормативи, технічні документи, необхідні для функціонування інформаційної системи, - продовжує він. - Має бути перелік сформованих місць митного оформлення товарів, де будуть застосовувати цей  порядок, має бути перелік пунктів пропуску через державний кордон, в яких функціонують комплекси для здійснення автоматичного контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів і перелік документів від особи, які необхідно подавати у відповідні контролюючі органи для завершення відповідного виду державного контролю. Сьогодні відповідних наказів Мінфіну ще нема.  

Проблем, кажуть, немає
До внутрішніх митниць, за словами пана Гутика, було надіслано перелік усіх місць митного оформлення і погоджено митницею. Так, на території Тернопільщини ідеться про чотири погоджених місця: це аеропорт – міжнародний пункт пропуску, який, на жаль, не працює, митний пост у Чорткові, Збаражі і Тернополі - адміністративна будівля на Текстильній, 38. 

- Ми підтвердили, що є можливість запровадження такої системи, чекаємо вказівокі  роз’яснень з центрального апарату, - додає він. - Технологію ми опрацювали, тестування системи ще не було, бо немає самої системи. Тож наразі ситуація така -  є постанова Кабміну, дата вступу і перелік місць митного оформлення. Інших документів, прописаних у тій же постанові, немає. 


За словами пана Гутика, з часу введення у 2012-му нового Митного кодексу, запровадження електронного декларування розмитнення і так спростилось. Адже воно не може  перевищувати чотирьох годин. Щоправда, є винятки у разі необхідності проведення додаткових процедур. 


- Я не сказав би, що наразі є затримки під час проходження розмитнення, - додає пан Гутик. - У Тернопільській області є представники контролюючих служб, їхні графіки роботи синхронізовані з роботою Тернопільської митниці. Просто відпаде оця необхідність проставлення штампів.

Із залученими до розмитнення представниками контролюючих органів, за словами співрозмовникаа, поки що не обговорювали нової системи. Адже її ще нема. 
Що ж думають про запровадження «Єдиного вікна», ми спробували дізнатись у фітоінспекції, ветінспекції, санепідслужбі. Утім, отримали від них переадресацію від структури до структури. Мовляв, ці структури приєднали до Держпродспоживслужби з лютого 2016-го. У Держпродспоживслужбі нам повідомили, що теоретично об’єднали «верхи» організацій, на ділі ж – працюють, як працювали. Там, де не переадресовували, просто відповіли, що готові до обговорення з митницею. 

Давати оцінку новації не поспішають і тернопільські підприємці. Кажуть, що сьогодні розмитнення і так забирає небагато часу. У тому ж випадку, якщо справу доручають брокеру, питань взагалі не виникає. 

- Поки що важко оцінити таку систему, її роль, адже у нас проблем не виникало, - розповідає представник  Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля», підприємець Володимир Романко. – Машина заїжджає вранці, а до вечора процедура завершується. Можливо, більше часу на розмитнення іде в того, хто сам виступає декларантом. Ми ж звертаємось до брокерів, усі необхідні маніпуляції виконують вони. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up