Партнер рубрики Події

Як очищають уже використану воду з тернопільських домівок (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Як очищають уже використану воду з тернопільських домівок (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Куди потрапляє уже використана вода, які етапи очистки вона проходить, перш ніж потрапити у річку Серет та хто її використовує згодом розкаже та покаже "20 хвилин".

Про те, звідки береться вода, яка тече з кранів тернополян та жителів навколишніх сіл, як її очищають та знезаражують, перш ніж вона потрапить у домівки людей ми уже розповідали. А тепер розкажемо куди потрапляє уже використана вода.

З домівок споживачів використана вода потрапляє до каналізаційних мереж міста. Загальна довжина мереж водовідведення становить 276,57 км. Відтак самопливними колекторами стоки надходять до 8-ми каналізаційних насосних станцій.

Журналіст "20 хвилин" оглянула одну із каналізаційних насосних станцій - №7, яка розташована в провул. Галицький, 11. До неї надходять стоки з промислового району міста та частини центру.  

Відео дня

Сучасні агрегати перекачують стоки на каналізаційні очисні споруди. 

Автоматична система управління насосним обладнанням.

Машиніст Василь Хомик за допомогою автоматичного обладнання може увімкнути або вимкнути насосне обладнання.

У приміщенні КНС №7 можна побачити як виглядатиме обладнання після 
модернізації.

У лабораторно-побутово-виробничому корпусі Каналізаційних очисних споруд КП "Тернопільводоканал" розташовані майстерні, лабораторія водовідведення КОС, побутові приміщення. 

Грабальне відділення №1, включає в себе приймальну камеру, решітки грубої очистки стоків. Ось таке обладнання проводить грубу очистку стоків, які потрапляють сюди з каналізаційних мереж. Тут забираються так звані грубі стоки:  шмаття, побутові відходи,залишки овочів тощо.

Після очистки у грабельному відділенні, стоки надходять у пісколовки, де за допомогою спеціальних агрегатів пісок та інші тверді залишки відокремлюють від каналізаційних стоків.

Після очистки у пісколовках стоки потрапляють у первинні радіальні відстійники. І там уже відокремлюється сирий осад (мул).

На фото видно, як обладнання по колу відбирає з води увесь осад. 

Відібраний осад потрапляє у спеціальне обладнання. Воно опускається і дозволяє осаду стекти.

А очищені від осаду каналізаційні стоки стікають у аеротенки.

У аеротенках відбувається біологічний процес очистки каналізаційних стоків. 

У аеротенках живуть та розмножуються спеціальні мікроорганізми, котрі поїдають шкідливі речовини (амоній, нітрати, фосфати тощо). 

Після аеротенок стоки потрапляют у вторинні відстійники, де відокремлюється активний мул. Відтак відбувається знезараження каналізаційних відходів рідким хлором.

Вторинні відстійники вмикають та вимикають за допомогою шафи управління.

Далі очищені стоки надходять у "лоток Паршаля" у якому вимірюється їхня кількість.

У контактних освітлювачах відбуваєтся кінцевий етап очистки стоків.

Лабораторія водовідведення постійно контролює якість очистки стоків. 
Після численних досліджень у лабораторії водовідведення каналізаційних очисних споруд КП “Тернопільводоканал”, вода, що отримала “друге” життя, потрапляє до Серету, а звідти — в домівки мешканців населених пунктів, розташованих нижче Тернополя по гирлі річки. Тому якість очищеної води суворо контролюють та відповідає усім вимогам.

Середньодобове очищення стічних вод становить близько 48 тис. м3.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    А мені все ясно
  • Piter Savka

    А де технологія очистки ?? Я так і не поняв що на кожному етапі виконується
  • Процесорович

    1. Дуже поверхнево. 2/3 статті взагалі нічого не пояснюють, просто фотки.



    2. Деколи краще загуглити, як називається якийсь пристрій. Бо в тексті вода потрапляє в спеціальне обладнання, очищається спеціальним обладнанням і тече в спеціальне обладнання.
  • Анонім

    у Європі очищена вода краща , ніж у нас одразу "чиста". Я уже мовчу про цю "очищену"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up